Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2023 16:00
Čas čtení 1:41
Tereza Patočková

Kolik dostanu za darování spermatu a co musím splňovat? Odpovídáme na nejčastější otázky

Kolik dostanu za darování spermatu a co musím splňovat? Odpovídáme na nejčastější otázky
Zdroj: Unsplash/Scott Sanker
ZAJÍMAVOSTI SEX ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Přečti si, co všechno je potřeba splnit, pokud chceš darovat spermie, a do jaké výše můžeš získat finanční kompenzaci.

Minule jsme popsali, jak probíhá proces darování vajíček a co všechno to obnáší. Pro všechny majitele varlat máme dobrou zprávu – darování spermií je mnohem snazší proces, avšak v léčbě neplodnosti neméně důležitý. Pokud přemýšlíš, jak udělat dobrou věc, moc se při tom nenadřít a ještě vydělat až 20 tisíc, čti dál. Možná, že je darování spermií právě pro tebe. Kdo dostane tvoje spermie a jak celý proces probíhá? Odpovídáme na nejčastější otázky.

Doporučeno
Darováním vajíček si můžeš přijít i na více než sto tisíc korun. Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět Darováním vajíček si můžeš přijít i na více než sto tisíc korun. Shrnujeme vše, co potřebuješ vědět 24. dubna 2023 13:00

Kdo může spermie darovat?

Spermie může darovat každý, kdo je schopen je tvořit a má minimálně 18 let. Horní hranice se u různých klinik liší, ale většinou zpravidla nepřekračuje hranici 40 let. S rostoucím věkem se totiž zhoršuje pohyblivost, kvalita i životnost spermií, přibývají také patologické spermie a zvyšuje se riziko genových defektů. Kromě věku je také základním předpokladem vhodného dárce splnění norem spermiogramu – vyšetření spermatu z hlediska kvality a kvantity. To přinese benefit i tobě: dozvíš se, jak si vedeš! Většinou je po dárcích také vyžadované minimální dosažené vzdělání, a to střední s maturitou, a samozřejmé také dobrá fyzická kondice. 

Kdo nemůže darovat? 

Kuřáci, lidé s dědičným nebo psychiatrickým onemocněním, lidé, kteří mají sexuálně přenosnou nemoc, uživatelé návykových látek a lidé, kteří jsou neplodní. 

Doporučeno
Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? 28. března 2023 8:00

Co se děje se spermiemi po darování? 

Darované spermie musí být zamrazeny po dobu nejméně 180 dnů. Po uplynutí této doby ti na klinice znovu provedou vyšetření, které prokáže, zda skutečně nemáš sexuálně přenosné choroby. Je to proto, že některé nemoci se ještě nemusely projevit v době, kdy ti krev odebrali poprvé. Pokud jsou výsledky negativní, spermie mohou putovat k neplodnému páru.

Odběr krve
Zdroj: Pixabay/voľne na použitie

Kolik za darování dostanu?

Darování spermií je v Česku podle zákona bezplatné, stejně jako darování vajíček. Dárcům je ale vyplácena kompenzace času, cestovného a diskomfortu spojeného s odběrem. Na většině klinik je kompenzace stanovena na 2000 korun za jeden odběr spermatu, přičemž podstoupit jich lze maximálně deset. Většina klinik vyplácí 1000 korun ihned po odběru a zbytek poté, co se po 180 dnech prokáže, že se dají spermie použít.

Doporučeno
Kvíz: Zvládneš poskytnout první pomoc? Otestuj svoje znalosti Kvíz: Zvládneš poskytnout první pomoc? Otestuj svoje znalosti 25. dubna 2023 11:00

Jak darování probíhá? 

Odběr spermií se provádí masturbací na klinice v nějaké speciální místnosti či kabince, kde vypustíš ejakulát do kelímku. Nemůžeš jej přinést například z domova, vždy je potřeba, aby odběr proběhl na místě.  

Budou příjemci mých spermií vědět, od koho sperma pochází? 

Stejně jako u darování vajíček i zde je vyloučeno, aby dárce znal identitu lidí, u kterých spermie skončí. Stejně tak neplodný pár nebude vědět, kdo jsi ty ani jak vypadáš. Jediné informace, které mohou získat, jsou: tvá barva očí a vlasů. Systém dárcovství je v Česku ze zákona naprosto anonymní.

Domů
Sdílet
Diskuse