Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. července 2023 15:00
Čas čtení 3:40
Tereza Patočková

Zveřejněné SMS Jonaha Hilla otevřely důležitou diskusi o vztahové manipulaci. Poznáš rozdíl mezi hranicí a ultimátem?

Zveřejněné SMS Jonaha Hilla otevřely důležitou diskusi o vztahové manipulaci. Poznáš rozdíl mezi hranicí a ultimátem?
Zdroj: Getty Images/Dimitrios Kambouris
ZAJÍMAVOSTI JONAH HILL
Uložit Uložené

O víkendu Sarah Brady, profesionální surfařka, jež mezi lety 2021 a 2022 chodila s hercem a režisérem Jonahem Hillem, zveřejnila screeny zpráv, které si údajně s Hillem během jejich vztahu posílali.

Chtěla tím ostatní ženy varovat před mnohdy skrytou formou manipulace, kterou je zneužívání terapeutického jazyka a kterou podle ní Hill používal k tomu, aby mohl kontrolovat její život. 

„Tohle je varování pro všechny dívky. Pokud s vámi váš partner takto mluví, udělejte si plán odchodu,“ napsala na Instagram. Jonaha Hilla obviňuje z citového vydírání, mizogynie a toxické manipulace.


V sérii snímků obrazovky Brady zakroužkovala jedno slovo, které Hill opakovaně používal – hranice. Právě nastavování hranic je v současné době hodně diskutovaná schopnost a její podstatná role je dokola zdůrazňována. Větu: „Musíš si umět nastavit hranice a zároveň si je umět ubránit před lidmi, kteří se je snaží překračovat,” slyšel nebo jí čelil alespoň jednou snad každý z nás. Všichni zároveň víme, že nesmíme překračovat hranice ostatních. Poznáme ale, jak mají skutečné hranice vypadat? 

Co Hill v SMSkách píše? 
Nejkontroverznější pasáž je v podstatě výčet Hillových požadavků na Sarah Brady. Jonah Hill údajně poslal Sarah Brady toto:

Prostě a jednoduše:
Pokud potřebuješ:

⁠ Surfovat s muži
⁠ Mít s muži přátelství bez hranic
⁠ Být modelkou
–⁠ Postovat svoje fotky v plavkách
⁠ Zveřejňovat sexy fotky
⁠ Mít přátelství s nestabilními ženami ze svojí divoké minulosti (nad rámec toho, že si zajdete na oběd nebo kafe)

Nejsem pro tebe ten správný partner. Pokud tě tyhle věci dovedou za štěstím, podpořím tě a nebudu se zlobit. Tohle jsou moje hranice pro vztah. 

Reakce na zveřejnění zpráv se na internetu objevily okamžitě. Lidé Hillovo chování odsuzovali, ale zároveň se i požadavkům, které vůči bývalé partnerce měl, vysmívali. Například žádost, aby se zdržela aktivit, jako je surfování s muži, přišla spoustě lidem absurdní, zvláště proto, že se Brady surfováním živí. 

Další ironií, na kterou lidé na sociálních sítích poukazují, je fakt, že Jonaha Hilla média velmi často vyzdvihují za to, že otevřeně mluví o svém duševním zdraví. Loni také například režíroval a hrál v dokumentu od Netflixu Stutz, který je o jeho terapeutovi. Kromě toho, že to je ironické, to poukazuje i na fakt, že Hill má o terapeutickém slovníku dobré povědomí.

Objevily se ale i reakce, kterým přišlo Hillovo chování jako naprosto normální a zdravé vymezení. „SMS Jonaha Hilla jsou naprosto normální. Chová se klidně a s respektem. Ženy by neútočily na situaci, kdyby to byla ONA, kdo ho žádá, aby tyto věci nedělal. Mějte stejný přístup i energii pro muže, kteří chtějí být ve vztahu respektováni,“ napsala například influencerka Ally Bros. 

Terapeutická terminologie jako nástroj zneužívání

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse