Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2023 14:30
Čas čtení 1:57
Tereza Šnajdrová

Scarlxrd vs. Greta Van Fleet: Souboj desek má jasného vítěze. Tahle hot novinka tě vezme na trip do jiné dimenze

Scarlxrd vs. Greta Van Fleet: Souboj desek má jasného vítěze. Tahle hot novinka tě vezme na trip do jiné dimenze
Zdroj: Refresher/David Marcin/Lava Records/propagační materiál
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Na tento týden jsme se opravdu těšili. Vyšly totiž hned dvě desky od našich oblíbených umělců, avšak krátce po jejich poslechu jsme zjistili, že jen jedna z nich má potenciál stát se peckou roku. Kdo tento souboj vyhrál?

Americká rocková kapela Greta Van Fleet, kterou mnozí přirovnávají k Led Zeppelin dnešní doby, vypustila do světa novou desku Starcatcher. Na tu jsme se už dlouhé týdny těšili, stejně jako na novinku Made In Hell od britského rappera Scarlxrda. Album od Scarlxrda však bohužel, i přes sympatie, které k němu chováme, úplně nefeelujeme. Novinka od Grety Van Fleet ho totálně převálcovala.

Doporučeno
Scarlxrd: Jsem až toxicky sdílný. Je mi jedno, co si o mé hudbě bude myslet veřejnost, kritizovat mě bude tak i tak (Rozhovor) Scarlxrd: Jsem až toxicky sdílný. Je mi jedno, co si o mé hudbě bude myslet veřejnost, kritizovat mě bude tak i tak (Rozhovor) 30. června 2022 7:00

Screamo utopené v autotune nebaví

Marius Lucas Antonio Listhrop, kterého můžeš spíše znát pod pseudonymem Scarlxrd, opustil v roce 2016 nu-metalovou kapelu Myth City a hudbu začal tvořit sólo. A rozhodně nezahálel. K dnešnímu dni má na svém kontě 15 studiových desek, přičemž ta poslední vyšla právě dnes. Na Made In Hell najdeš devět úderných tracků, jejichž poslech ti zabere necelou půlhodinku.

Scarlxrd
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


S novinkou máme jeden zásadní problém. Tracky se slévají v jeden, slyšíme stále se opakující scénář, který rapper snad od roku 2016 nezměnil, a začíná to být trochu nuda. Made In Hell má světlé momenty v podobě tracků wxrst.me nebo Atxmic-Bxmb, které jsou výbušné, mají úderné beaty a neslyšíme v nich to screamo ujíždějící si na autotune, jež může být místy až otravné. Baví nás i více rytmické Shadxws. a HADES., ale tam to asi končí. Zbytek je všední, nezajímavý a nezachraňuje ho ani to, jak chytře si Scarlxrd hraje se slovy a jak obdivuhodně rychle dokáže rapovat.

Greta Van Fleet tě vezme na trip do jiné dimenze

Kdo naopak zaválel jak blázínek, je americká rocková kapela Greta Van Fleet tvořená třemi bratry Kiszkovými a bubeníkem Dannym Wagnerem. Téhle sebrance nikdo (oprávněně) neřekne jinak než Led Zeppelin dnešní doby, což kapela potvrzuje i novinkou Starcatcher. Teprve třetí studiovka sestává z 10 songů o celkové délce necelých 43 minut. 

Greta Van Fleet
Zdroj: gretavanfleet.com/ALYSSE GAFKJEN

Členové kapely Greta Van Fleet jsou tak mladí, a přitom tak retro. A to jak v hudbě, tak i v životě. Milují přírodu, tajemno, snaží se hledat světlo i tam, kde není, a přesně taková je i novinka Starcatcher. Na ní tě rockeři vezmou na trip do jiné dimenze, kde si budeš jen tak proplouvat po mráčcích a sledovat mystické tvory, stromy, kopce a krajinu. Takhle jednoduché to je.


Na jednoduchost, tedy v uvozovkách, Greta Van Fleet sází i ve své hudbě. Nepotřebuje okázalé efekty, nečekané switche ani bizarní nápady. Stačí kytary (kytarista Jake na albu neskutečně válí), bubny, krystalický hlas Joshe a velmi povedená deska je na světě. Za zmínku pak určitě stojí skladba The Archer, která si snad i zaslouží medaili. Takové kytarové linky jsme dlouho neslyšeli a v kombinaci s Joshovými vokály nám z toho naskakuje husí kůže. Stejné pocity pak máme třeba i z tracku Meeting The Master nebo Farewell For Now, který celou tuhle parádu uzavírá.

Doporučeno
Český Refresher má své Rap News. Přečti si, jak nás baví Paulie Garand, Rigor Mortiz nebo nový Dorian Český Refresher má své Rap News. Přečti si, jak nás baví Paulie Garand, Rigor Mortiz nebo nový Dorian 21. července 2023 11:00

Jsme rádi, že Greta Van Fleet nenaskočila na vlnu trendu, ale stále se drží toho kvalitního retro rocku, který jí tak dobře jde. To zcela jistě ocení jak mladší generace, tak právě ty starší, které si během poslechu Starcatcher zavzpomínají na mládí i rockové legendy oné doby. 

Anketa:
Která deska se ti líbí víc?
Scarlxrdova Made In Hell. 
Starcatcher od Grety Van Fleet.
Scarlxrdova Made In Hell. 
12 %
Starcatcher od Grety Van Fleet.
88 %
Domů
Sdílet
Diskuse