Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
25. července 2023 v 16:33
Čas čtení 0:47
Radim Šlechta

Chramst: Chlapec v Oklahomě našel rybu se znepokojivě lidským chrupem

Chramst: Chlapec v Oklahomě našel rybu se znepokojivě lidským chrupem
Zdroj: Oklahoma Department of Wildlife Conservation
NEWS
Uložit Uložené

Piraňa rostlinožravá je známá svou mírumilovností, přesto ji doprovází nepříjemná pověst.

Jestli ti zubaté piraně nahání hrůzu, ryba, kterou našel jedenáctiletý chlapec v Oklahomě, tě může opravdu znepokojit. Nedaleko od domu své rodiny chytil Charlie piraňu rostlinožravou, známou jako pacu. Ta je sice naprosto neškodná, kvůli jejím neobvyklým zubům se jí ale dostává nechvalné pověsti. Informuje o tom NPR

„Charlie křičel: Panebože, mami! Panebože!“ řekla chlapcova matka serveru. „Jelikož jsme v sousedství rybníka, jsme zvyklí chytit jen pár okounů nebo sumců,“ uvedla s tím, že žádná z ryb nemá tak neobvyklou vizáž jako právě pacu.

Živí se ovocem a oříšky 

Piraňa rostlinožravá je na první pohled velmi podobná té obecné. Avšak s tím rozdílem, že místo ostrých a špičatých zubů její chrup spíše připomíná protézu jak z reklamy na fixační krém. Kvůli neobvyklému vzezření okolo sebe tato ryba vytvořila mýtus, že její oblíbenou potravou jsou varlata plavců.

Pravda je ovšem zcela odlišná. Ryba pacu se obvykle živí ovocem, případně různými semínky a oříšky. Plavcům tedy žádná fyzická újma s největší pravděpodobností nehrozí. 

Jedinou záhadou je, jak se piraňa rostlinožravá, jejíž přirozené prostředí jsou sladké vody Jižní Ameriky, ocitla v Oklahomě. Podle NPR je pravděpodobné, že ji někdo choval jako domácího mazlíčka, a když přerostla své akvárium, vypustil ji do volné přírody.

Domů
Sdílet
Diskuse