Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Hoppygo.
22. srpna 2023 12:30
Čas čtení 4:00
Sponzorovaný obsah

3 krásné trasy na roadtrip po Rakousku: Kde můžeš přespat mimo kemp a jak ušetřit na benzínu?

3 krásné trasy na roadtrip po Rakousku: Kde můžeš přespat mimo kemp a jak ušetřit na benzínu?
Zdroj: Pexels / KoolShooters
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ RAKOUSKO ROADTRIP
Uložit Uložené

Panoramatické výhledy, průzračná jezera i města s dlouhou historií. Objev to všechno za pár dní.

Chceš si zpříjemnit poslední dny prázdnin a vidět známé instagramové spoty i malebná přírodní zákoutí? Vyraz na roadtrip. Je to skvělý způsob, jak poznat co nejvíce míst v poměrně krátkém čase a s omezeným budgetem. Poradíme ti, na co si dát pozor, jak ušetřit i jaká místa navštívit.

Rakousko je země, která je na roadtrip ideální. Na hranice to není daleko, a navíc ať vyrazíš kamkoliv, vždycky najdeš spoustu krásných míst, která stojí za návštěvu.

Nemáš auto? Půjč si ho levně, ale bezpečně

Úplně první věcí, kterou musíš před roadtripem zařídit, je samozřejmě auto. Pokud jedeš vlastním, nezapomeň ho před cestou nechat zkontrolovat automechanikem. Počítej s tím, že najedeš stovky kilometrů, během kterých můžeš například překonat hranici počtu kilometrů pro výměnu motorového oleje.

Jestli auto nevlastníš nebo nemáš jistotu, že je v dobrém technickém stavu, můžeš si ho půjčit prostřednictvím HoppyGo. Jejich služby fungují tak, že využíváš auto přímo od jeho vlastníka. Díky tomu tě půjčení může vyjít levněji než v tradiční půjčovně. S auty se dá vyjet i do zahraničí, stačí si s majitelem potvrdit, že je to s jeho vozem možné. Výhodou je, že na cestu lze poptat více aut najednou a následně se rozhodnout, které ti vyhovuje nejvíce.

vyzkoušej hoppygo
hoppygo
Zdroj: Refresher

Kam vyrazit? Tady jsou 3 krásné trasy

Kolem hory Glossglockner 

Jedny z nejkrásnějších scenérií potkáš, když se vydáš na cestu po Glossglocknerské vysokohorské silnici. Trasa nabízí výhledy na louky s pasoucím se dobytkem i majestátní pohoří, včetně nejvyšší hory Rakouska – 3 798 metrů vysoký Grossglockner. Vjezd na silnici se nachází ve městě Heiligenblut a je zpoplatněný.

Objevování zdejší krajiny lze začít už v městečku Zell am See, kde se nachází Zellské jezero. Pokračovat můžeš až do městečka Matrei in Osttirol, které je záchytným bodem pro návštěvníky národního parku Vysoké Taury. A pokud ti nevadí malá zajížďka, zastav se v Bad Gastein, krásném rakouském městě s vlastním vodopádem.

Krásy Solné komory

Solná komora (Salzkammergut) je oblast ve středním Rakousku a jeden z nejkrásnějších výletních cílů v zemi. Začít můžeš procházkou po městě Salcburk. Kouzelným historickým centrem dojdeš až na pevnost Hohensalzburg, která nabízí výhled na město i okolí. Přírodu si užiješ u jezera Wolfgangsee. Odtud to není daleko k zubačce na horu Schafberg. Přibližně za hodinu se dostaneš do oblíbeného Hallstatu a k vrcholu Dachstein s nejvyšším visutým mostem v Rakousku.

Okruh kolem Innsbrucku

V hlavním městě Tyrolska bys neměl*a minout dům se zlatou střechou, který je dominantou města, Císařský palác nebo renesanční zámek Ambras. 20 minut od města se nachází unikátní muzeum Swarovski, které bylo postaveno ke 100letému výročí fungování značky. Vykoupat se můžeš v jezeře Natterer See, kde se dá také kempovat. A pokud budeš mít chuť na výšlap, v okolí se nachází hned několik vrcholků, například Grieskogel.

Když popojedeš přibližně 113 kilometrů, dostaneš se do města Kitzbühel. Leží mezi dvěma vrcholy, Hahnenkamm a Kitzbühel Horn. Na horu Kitzbühel Horn vede stejnojmenná panoramatická silnice. Dojedeš po ní až k restauraci Alpenhaus, která se nachází ve výšce 1670 metrů nad mořem. Innsbruck leží blízko hranic s Itálií, takže si můžeš výlet prodloužit a poznat další zemi.

Dopravní předpisy jsou méně přísné, ale pokuty vyšší

Dopravní předpisy jsou v Rakousku podobné jako u nás. Maximální povolená rychlost v obci i na dálnici je stejná jako v Česku (50 km/h a 130 km/h). Mimo obec můžeš jet o něco rychleji, až 100 km/h. Na rozdíl od České republiky mají v Rakousku toleranci na alkohol, maximálně můžeš mít v krvi 0,5 promile. Na první pohled se zdá, že jsou předpisy v Rakousku méně přísné než u nás, jejich porušení se však trestá vysokými pokutami. Dej si tedy pozor, abys je dodržoval*a. Pokud pojedeš po dálnici, potřebuješ dálniční známku. O tom, kolik stojí, se dozvíš více ke konci článku.

mapa, cestování, roadtrip
Zdroj: Pexels / Leah Kelley

Přespání mimo kempy? Jde to, ale ne všude

Kempování tzv. na divoko je velmi lákavou záležitostí. Bohužel není na většině míst povolené a porušovat tento zákaz se vzhledem k vysokým sankcím nevyplatí. Každá spolková země v Rakousku si pravidla pro kempování určuje sama, někde dokonce záleží na rozhodnutí konkrétní obce. Na divoko je možné kempovat ve Vorarlbersku, Štýrsku, Horním Rakousku, na některých místech v Salcbursku a Korutanech. 

Pokud potřebuješ zjistit možnosti v konkrétním místě, stáhni si aplikaci Park4Night. Cestovatelé tam vkládají své zkušenosti a tipy na kempy i odstavná parkoviště. Vzhledem k tomu, že obsah tvoří uživatelé, je vhodné si informaci ještě dodatečně ověřit, ať máš naprostou jistotu, že neporušuješ žádná pravidla.

V případě, že se rozhodneš pro spaní v kempu, raději ho zarezervuj předem. Ačkoliv je Rakousko po této stránce velmi dobře vybavené, v sezoně jsou kempy často plné a na poslední chvíli nemusíš nocleh sehnat.

roadtrip, auto, cestování
Zdroj: Pexels / cottonbro studio

Na kolik to vyjde?

Konečná cena roadtripu závisí především na tom, jak moc potřebuješ či chceš šetřit, kolik kilometrů najedeš a jak dlouho budeš na cestách.

Kempy mají různé úrovně, od kterých se odvíjí jejich cena. Pokud ti nevadí nocovat venku, vezmi si vlastní stan a ušetříš za chatku. Za noc obvykle zaplatíš od 500 do 1 500 korun. 

Velkou položkou na každém roadtripu jsou náklady za dopravu. Proto si stáhni aplikaci GasBuddy, která ti ukáže, kde mají na tvojí trase nejlevnější palivo. Aplikace Via Michelin dokonce dokáže vyčíslit, na kolik tě vyjde konkrétní trasa na základě počtu kilometrů a cen benzínu či nafty.

Desetidenní dálniční známka stojí v Rakousku 9,90 eura, pokud potřebuješ známku na delší dobu, musíš koupit dvouměsíční za 29 eur. Počítej také s poplatky za jízdu na panoramatických silnicích či se vstupným na atraktivity a lanovky, které často vyjdou až na desítky eur.

Půjčení auta s Hoppygo tě může vyjít na různé částky, podle toho, jaké auto si vybereš. Najdeš tam auta už od 240 korun na den. Na webu je vždy uvedená informace, kolik kilometrů můžeš za tuto cenu ujet i kolik zaplatíš za kilometr najetý nad limit.

No a když si vezmeš vařič a ešusy, ušetříš také za jídlo v restauracích. Nakoupit si potraviny v supermarketu vyjde mnohem levněji.

Roadtrip zkrátka může vypadat různě, záleží jen na tvých možnostech a preferencích. Ale můžeme ti slíbit, že i na lowcost cestu budeš ještě dlouho vzpomínat.

roadtrip, výlet, cestování
Zdroj: Pexels / Elijah O'Donnell
Domů
Sdílet
Diskuse