Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2023 14:37
Čas čtení 1:38
Kuni Nguyenová

Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie

Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie
Zdroj: Unsplash/Jennifer Burk
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

BMI výpočet by ti na základě dvou parametrů měl ukázat, zda je tvoje hmotnost optimální. Jak ale poukázala nedávná studie, takhle „jednoduše“ nefunguje.

Pokud tě někdy zajímalo, jak si se svou váhou stojíš, nejspíš jsi už narazil*a na tzv. body mass index (BMI). Celosvětově se používá jako snadný a rychlý test tělesné hmotnosti, který porovnává tvoji váhu s tvojí výškou. „Normou“ jsou podle BMI hodnoty od 18,5 do 24,9. Cokoliv pod je považováno za podváhu. Naopak index vyšší než pětadvacet prozrazuje nadváhu a BMI nad 30 pak poukazuje na příznak obezity.

Doporučeno
GALERIE: Toto je top 10 předkrmů na světě. Jak dopadlo Česko? GALERIE: Toto je top 10 předkrmů na světě. Jak dopadlo Česko? 11. srpna 2023 14:02

O tom, že výpočet BMI je pouhým jednoduchým nástrojem, na který se musíme dívat spíše s rezervou, se debatuje mnoho let. Důkazy o jeho nepřesnosti nyní nastiňuje izraelská studie publikovaná ve vědeckém časopise Frontiers in Nutrition. Její výsledky přiblížily Hospodářské noviny

Svaly jsou těžší než tuk

Studie se zúčastnilo tři tisíce dobrovolníků a dobrovolnic, kteří se nechali nejen zvážit a změřit, ale také se podrobili rozborům krve, které zkoumaly hodnoty krevního cukru, cholesterolu, tuků a výsledků jaterních testů. Součástí experimentu bylo také rentgenové vyšetření, které určilo jejich podíl tukové tkáně v těle.

Vědecký tým poukázal na to, že třetina mužů a desetina žen, kteří byli na základě BMI zařazeni mezi obézní, měla obsah tuku v těle v normálu. U plné třetiny osob s normálním BMI se prokázala obezita. A naopak u jiných lidí se neprojevila nadváha, i když jejich index BMI se vyšplhal nad pětadvacet. 

Doporučeno
Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? 11. srpna 2023 6:00

Výsledky krevních testů potvrdily, že skutečným měřítkem obezity je obsah tuku v těle, nikoliv BMI. „Důsledkem rozporu mezi hodnocením na základě body mass indexu a podílu tuku v těle je fenomén označovaný jako paradoxní obezita s normální tělesnou hmotností,“ přiblížil jeden z vědců Yftach Gepner. Připomíná, že řada lidí nabírá především svalovou hmotou, která je těžší než tuk.

Kdy ale může BMI pomoci?

Izraelští vědci a vědkyně v závěru své studie zdůrazňují, že lidé s velmi podobným BMI na tom mohou být po zdravotní stránce zcela rozdílně. Hodnotami body mass indexu sice mohou překračovat hranici obezity, ale obsah tuku v těle mají v normě a hladina cholesterolu nebo tuků v krvi též nesignalizuje sklon k civilizačním chorobám. Nehledě na vyšší rizika typu infarkt nebo třeba cukrovka druhého typu. Místo jednotlivých čísel je tedy nutné pohlížet na kontext každé osoby.

Doporučeno
Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? 4. srpna 2023 10:28

BMI kalkulátor tedy není přesným měřítkem, zda máš nadváhu či obezitu, jelikož nezohledňuje procento svalů a tuků. Jak ale poukazuje National Health Service ve Velké Británii, stále může do jisté míry pomoci. Pokud totiž BMI výrazně vybočuje z normy, může to být známka toho, že bys měl*a podstoupit další testování. Skutečný problém lze pak odhalit až prostřednictvím výsledků krevních testů. 

Domů
Sdílet
Diskuse