Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. září 2023 6:00
Čas čtení 6:54
Adam Novosad

Patrik pracuje na lešeních v Německu: Mám tu tak dobrý plat, že do pár let chci nakoupit byty a vydělávat na pronájmu, říká

REFRESHER
Uložit Uložené

Slovák Patrik dělá lešenáře více než rok, ale už si plánuje založit vlastní partu. Do budoucna má smělé plány, protože do osmi let se chce vrátit zpět na Slovensko a vydělávat na nemovitostech.

„Vlastní parta je již ve stadiu řešení. Povedu svou partu, ale budu nadále dělat subdodavatele pod slovenskou firmou, která nám vyřeší vše od cesty až po ubytování,“ říká 20letý lešenář Patrik, který se chce po roce práce na zakázkách v Německu postupně osamostatnit. Není to jednoduché, ale věří svým schopnostem.

Doporučeno
Martin vyměnil košili za montérky. Čištěním fasád si vydělám více peněz než analytik v klimatizované kanceláři, říká Martin vyměnil košili za montérky. Čištěním fasád si vydělám více peněz než analytik v klimatizované kanceláři, říká 13. srpna 2023 15:00

Občas s partou dostanou zakázku, při které musí postavit lešení ve výšce více než 50 metrů, nebo pracují na vzácném historickém kostele. „Na kostele ve Stuttgartu jsme například předělávali střechu, která byla tak vzácná, že jsme se jí nesměli ani dotknout,“ směje se.

Do budoucna má již jasné plány. „Chtěl bych zainvestovat do nemovitostí, nakoupit pár bytů a dát je k pronájmu, protože z německého platu se dá na akontace úvěrů našetřit relativně rychle,“ vysvětluje Patrik.

lešenár
Zdroj: Patrik / Refresher

Dnes ti je 20 let. Do Německa jsi odešel pracovat hned po střední škole?

Ano, hned po střední. Vystudoval jsem elektrotechnickou školu, ale už během studia jsem věděl, že po skončení budu chtít jít do zahraničí. V Německu na lešeních už dělali moji kamarádi, tak jsem jim rovnou řekl, ať se mnou počítají, že půjdu s nimi.

Ten proces, který musí člověk zvládnout před odchodem, není tak náročný. V první řadě je třeba si zařídit živnost, podepsat smlouvu se slovenskou firmou, zajistit si formulář pro práci v zahraničí, a hlavně si nakoupit potřebné věci. Jelikož dělám na lešení, potřeboval jsem výbavu jako popruhy, přilbu, kladivo a ráčnu.

Je těžké najít práci v Německu, pokud tam nikoho neznáš?

Myslím si, že do Německa se může dostat kdokoliv, kdo dokončí školu a udělá si živnost, ale je to mnohem jednodušší, když tam máš kamarády, kteří ti mohou pomoci. Takhle na začátku je fajn, že sice děláš v Německu, ale nemusíš hned ovládat němčinu.

Většinou se tam pracuje v partě čtyř lidí, přičemž jeden je němčinář. Já jsem se němčinu začal učit po půlroce, normálně jsem si zaplatil hodinu s lektorkou a snažím se naučit co nejvíc, protože bych si chtěl brzy založit svou vlastní partu.

Když porovnávám Slovensko s Německem, tak je dost vidět rozdílný životní standard.

Ty v Německu děláš lešenáře. Co všechno je tvou náplní práce?

Aktuálně pracujeme ve slovenské firmě, která nám v Německu vždy zadá stavbu, dostaneme adresu a účetní nám v blízkosti zařídí ubytování. Ubytování nám platí firma. Předem víme, jak dlouho tam přibližně budeme, takže nám rezervuje ubytování podle toho. Každé ráno pak chodíme do práce na sedmou a děláme to, co je zrovna potřeba. Můžeme stavět lešení, rozkládat či demontovat. 

lešenár
Zdroj: Patrik / Refresher

Kolik si jako lešenář vyděláš? Mnohem lépe než na rodném Slovensku?

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 143496 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik si Patrik měsíčně vydělá jako lešenář v Německu.
  • Co mu nejvíc vadí na Slovensku, když se vrací z Německa.
  • V jaké nejvyšší výšce dosud na lešení pracoval.
  • Kdy plánuje založit vlastní partu a jezdit na zakázky jako vedoucí.
  • Na co zve kamarády, když se z Německa vrátí s plnou peněženkou.
  • Jak chce z německého platu investovat do nemovitostí a vydělávat na tom.
Domů
Sdílet
Diskuse