Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. září 2023 6:00
Čas čtení 2:50
Adéla Švehlíková

Cigaretový dýchánek, drag queen na mole i narozky Vandy Jandy. Tohle přinesla podzimní edice MBPFW

Cigaretový dýchánek, drag queen na mole i narozky Vandy Jandy. Tohle přinesla podzimní edice MBPFW
Zdroj: MBPFW
MÓDA
Uložit Uložené

Proužky, surovost i dekadence. To jsou klíčová slova, která v nás rezonují po letošní podzimní edici Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Ten se odehrál v budově historické holešovické elektrárny a my ti přinášíme kompletní přehled toho, co se událo.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week je oficiálně za námi, a proto ti přinášíme rekapitulaci toho, co letošní podzimní sezona přinesla. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Od 1. do 4. září proběhl pražský fashion week, který byl opět nabitý těmi nejlepšími módními momenty z celého roku. Místo konání tentokrát padlo na historickou holešovickou elektrárnu, jejíž prostorný interiér a industriální charakter umocnily prezentaci prakticky každé přehlídky. Také exteriér elektrárny představoval mnohem víc cozy prostředí, než tomu bylo například v Chuchle Areně v rámci jarní edice.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
MBPFW.
MBPFW. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


Kromě samotných přehlídek od předních lokálních designérů a mladých talentů jsme také zaměřili pozornost na outfity hostů a módní duely. Komplexně ale looky hodnotíme pozitivně. 

Doporučeno
Outfit check z pražského fashion weeku: Kdo si vyhrál s lookem a kdo byl naopak „over it“? Outfit check z pražského fashion weeku: Kdo si vyhrál s lookem a kdo byl naopak „over it“? 4. září 2023 17:00
MBPFW.
MBPFW. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


Zaměřme se teď na samotné práce designérů a jejich představené realizace. MBPFW odstartovala večerní přehlídka Jakuba Polanky. Představená kolekce se nesla v nadčasovém a funkčním stylu, jak už je tomu u Jakuba koneckonců zvykem. Ve zvolené barevné paletě jsme mohli také zaznamenat postupnou gradaci od pastelových barev až po výraznější křiklavé odstíny. Z hlediska siluety se opakoval zdůrazněný pás, splývavost a uvolněnost. Hra se strukturami ve formě proužků nebo surovost řemesla odkazující na proces tvorby ozvláštnily finální dojem celé kolekce. Zajímavým detailem byly bezesporu perforované doplňky, které měli modelové na rukou.

Jakub Polanka.
Jakub Polanka. Zdroj: MBPFW


Druhý den pražského fashion weeku se nesl v duchu návrhářky Vandy Jandy. Její kolekce byla prakticky oslavou jejích 26. narozenin. Podle Vandy kolekce ztělesňovala deník, který zachycoval její úryvky ze dnů a cest. V kolekci se objevily kostkované vzory, krajka, peří, kytičkový dekor a objemné tylové sukně. Pro laika prakticky vše, co už u Vandy mohl v minulosti vidět.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Až třetí den se to tzv. rozjelo, a to doslova. Letošní vítěz talentové soutěže Van Graaf, Jan Smejkal, rozproudil svou přehlídkou snad každého z přítomných. Nejen skvělá volba hudby, ale zejména i modelů a modelek. Objevily se i známé tváře, které Jan povolal do této pozice již na jaře. Jednalo se o burlesky, které svou energií naprosto přebíjely monotónní projev konvenčních modelek.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW

Kolekce jako taková byla obohacena o ballroom scene prvky, kdy se i samotná drag queen prošla po přehlídkovém mole, aby předvedla jeden z looků a zakončila show. Po vizuální stránce převládaly odstíny modré barvy spolu s bílou a černou. Nechyběly ani pruhy, plisé, bleachnuté potisky a flitry. Surovost a provokativní nádech alespoň trochu rozbíjely konzervativní českou mentalitu. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Hned po Janovi následovala kolekce slovenské designérky Dominiky Kozákové, která opět nezklamala a rozvířila kolem sebe pozitivní vibes. S nevinností kytiček, volánků a mašliček kontrastovalo zařazení černé barvy do jinak teplých odstínů barevnice. Spolu s grungově laděným make-upem vznikl vizuál evokující něco mezi dark and sweet lolita core. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Jako nádech čerstvého vzduchu vnímáme každou sezonu studentských prací. Ty jsou plné nezávaznosti, experimentování a čisté exprese, díky čemuž se do takové míry nepodřizují komerci, ale umělecké hodnotě. Alespoň takto na nás působily módní kreace talentů z Technické univerzity v Liberci.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW

Na branding si však naopak sáhli studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi z UMPRUM, kteří pod vedením Liběny Rochové prezentovali kolekce na téma Moje značka. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW

Kolekce Club de Membres od Michaela Kováčika hovořila o začlenění lidí do společnosti za použití syntézy ženského a mužského protipólu. Roli zde hrála tradiční krejčovina s prvky dekonstrukce, a to v klasickém černobílém pojetí. Každý look byl současně doplněn flitrovanými headwrap šátky.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Závěrečný den MBPFW zahájil odpolední blok přehlídek návrhářek Denisy Dovaly a Lucie Kürthi. V neděli nejenže finishoval fashion week, ale také jedna etapa značky Tobias Equipment. Estetika fiktivního světa se tentokrát promítla i do sportovních dresů nebo kšiltovek, po runwayi se prošel slovenský rapper Taomi a o hudbu se postaral Nuri. Zbytek kolekce však na první pohled vypadal téměř identicky jako ty předchozí. Jsme tak zvědaví, jakým směrem se bude brand vyvíjet i nadále.

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Highlightem celého fashion weeku však byla přehlídka z dílny Tomáše Němce, která v pondělí zakončila celou podzimní edici. Oděv, styling, hudba a celá performance dávaly do kupy celek, který jsme na české půdě již dlouho neviděli. Monochromatická kolekce s dekadentní atmosférou nás na chvíli přemístila na obřad, který byl v režii prezentujících modelek. Kukle a kšilt přes obličej přispívaly k podpoření tajemné atmosféry, latexové prvky evokovaly provokaci a silueta vyzdvihovala feminitu. Některé looky byly doplněny o robustní spony, o které se postarala Magdalena Šťastníková

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW


Když už jsme si mysleli, že nás čeká standardní defilé, přišly modelky s deštníky, rozestavěly se mezi řadami diváků a zapálily si cigarety. It was giving domina vibes. 

MBPFW.
MBPFW. Zdroj: MBPFW
Domů
Sdílet
Diskuse