Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti XTB.
2. října 2023 17:11
Čas čtení 1:18
Sponzorovaný obsah

Ceny ropy stoupají na maxima pro rok 2023

Ceny ropy stoupají na maxima pro rok 2023
Zdroj: Pexels / energepic.com
ZAJÍMAVOSTI CENA ROPY
Uložit Uložené

Co způsobilo tento nárůst ceny a co se stalo se zásobami?

Ceny ropy v úterý vzrostly na nejvyšší úroveň v tomto roce poté, co se druhý a třetí největší světový producent ropy společně dohodli na omezení své produkce. Saúdská Arábie do prosince sníží těžbu ropy o jeden milion barelů denně a Rusko o 300 000 barelů denně.

Ceny komodit následně vzrostly, protože nabídka se snížila, přičemž mezinárodní ropa Brent vzrostla o 1,6 % na 89 USD za barel a americká ropa West Texas Intermediate (OIL.WTI) o 1,2 % na 87 USD za barel. Cena ropy Brent dosáhla v úterý nejvyšší úrovně od 18. listopadu 2022 a cena ropy West Texas Intermediate byla nejdražší od 15. listopadu 2022.

Co se stalo s akciemi

Akcie energetických společností rostly převážně díky vyšším cenám ropy, protože díky 1% nárůstu energetického sektoru indexu S&P 500 se v úterý stal největším vítězem z 11 sektorů indexu a vzrostl na osmiměsíční maximum.

Ekonom Goldman Sachs Daan Struyven v pondělí napsal, že jeho historická analýza podporuje názor, že skupina OPEC+, která zahrnuje Rusko, Saúdskou Arábii a další ropné giganty mimo USA, bude udržovat „nižší nabídku po delší dobu“, a stanovil 12měsíční cílovou cenu ropy Brent na 93 USD za barel, což znamená 4% růst.

Solita Marcelli, investiční ředitelka pro Ameriku ve společnosti UBS Global Wealth Management, v úterý napsala klientům, že má na globální ropu „příznivější“ názor a předpokládá, že ropa Brent do konce roku vzroste o 6 % na 95 USD za barel a WTI o 5 % na 91 USD za barel.

Úloha Spojených států jako světového vývozce

Podle úřadu Energy Information Administration jsou Spojené státy největším světovým producentem ropy, následují Saúdská Arábie, Rusko, Kanada a Čína. Cena ropy Brent vzrostla za poslední tři měsíce o 25 % a o více než 100 % oproti minimu z roku 2020 v důsledku dopadu pandemie COVID-19.

Ceny ropy zůstávají výrazně pod mnohaletými maximy dosaženými v loňském roce poté, co Rusko vstoupilo na Ukrajinu a narušilo světové trhy s ropou během toho, co koalice vedená USA oznámila svůj záměr zastavit dovoz ruské ropy.

Domů
Sdílet
Diskuse