Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. září 2023 10:06
Čas čtení 1:05
Vojtěch Vanda

Nový druh jedovatého pavouka byl pojmenován po Tomu Hardym. Čím ho připomíná?

Nový druh jedovatého pavouka byl pojmenován po Tomu Hardym. Čím ho připomíná?
Zdroj: Samir Hussein/WireImage/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI TOM HARDY VENOM 2 VENOM 3
Uložit Uložené

Austrálie a Tasmánie znají nový druh jedovatého pavouka. Vědecký tým odborníků z Austrálie a Brazílie popsal v periodiku Evolutionary Systematics členovce, který jim svým nápadným zbarvením připomíná Venoma, postavu z Marvelu.

Pavouk dostal jméno Venomius tomhardyi, a jak je vidno z názorného odborného popisu na obrázcích, které byly součástí studie, na jeho těle a zadečku je, co se zbarvení týče, nápadná podobnost s obličejem komiksové postavy Eddieho Brocka, respektive jeho alter ega Venoma. Toho hrál ve filmu z roku 2018 právě britský herec Tom Hardy.

Doporučeno
VIDEO: V Hondurasu se narodilo dvouhlavé prasátko se čtyřma očima VIDEO: V Hondurasu se narodilo dvouhlavé prasátko se čtyřma očima 13. září 2023 16:00

Postava se pojí zejména se známější pavoučí hrdinskou postavou Spider-Manem, jehož úhlavním nepřítelem je právě Venom.

venomius tomhardyi pavouk
Zdroj: Rossi et. col. / Evolutionary Systematics

Lidstvo může být v klidu

I když se ve filmech a komiksech jedná o antihrdinu, nový druh členovce, přestože je jedovatý, by neměl být žádnou hrozbou pro lidstvo. „Upřímně je velmi nepravděpodobné, že by se jeho chelicery (pavoučí klepítka, pozn. red.) mohly dostat skrz lidskou kůži,“ komentoval pro Metro jeden z autorů studie Pedro Castanheira.

Venom
Zdroj: Sony Pictures


Co se týká velikosti, vědci nejsou úplně konkrétní. Pavouk má být středně velký (samci jsou menší než samice), tkající kruhovou pavučinu. Přes den se obvykle skrývá ve větvích stromů. Jak se tedy zdá, nemá v plánu ovládnout svět.

Doporučeno
Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně 14. září 2023 6:00

Nový druh byl objeven v rámci velké studie, která si klade za cíl popsat celou druhovou rozmanitost pavouků v Austrálii a v Tasmánii. Venomius tomhardyi se vyskytuje hlavně v jižní části Austrálie, a to od západu na východ, na ostrově pod kontinentem byl nalezen na více místech.

Také je nutno dodat, že Tom Hardy není jediný herec, po kterém byl pojmenován pavouk. Již od roku 1993 víme o druhu Calponia harrisonfordi, který dostal jméno po Harrisonu Fordovi od jeho objevitele Normana I. Platnicka jako poděkování za nadabování dokumentu pro Natural History Museum v Londýně. Po filmovém Indianu Jonesovi je také pojmenován druh mravence Pheidole harrisonfordi či had Tachymenoides harrisonfordi.

Domů
Sdílet
Diskuse