Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Shelma.
11. října 2023 17:30
Čas čtení 3:00
Sponzorovaný obsah

Téměř 100 tipů, jak pojmenovat kočku, jestli miluješ seriály, jídlo či cestování

Téměř 100 tipů, jak pojmenovat kočku, jestli miluješ seriály, jídlo či cestování
Zdroj: Unsplash / Tran Mau Tri Tam
ZAJÍMAVOSTI PÉČE O KOČKU
Uložit Uložené

Někteří lidé věří, že tím, jaké dáš kočce jméno, určuješ její osud.

Dát kočce jméno je zodpovědný úkol. Můžeš ji pojmenovat klidně „Královna chlupatý kožíšek“, ale uvaž, že tak na ni budeš volat několik let. Druhá věc je, že kočka takové oslovení nemusí v běžném hovoru vůbec rozeznat. Pokud nechceš volit klasiku, jako je Mourek, Micka nebo Mikeš, inspiruj se, jak pojmenovat mazlíčka třeba po oblíbeném filmu či seriálu a jak do něj co nejlépe otisknout jeho osobnost.

Jak vybrat jméno pro kočku?

Než svou kočku definitivně pokřtíš, pamatuj na těchto pět zásad:

  • Jméno by mělo být co nejkratší, ideálně dvojslabičné. Pokud je delší, tak vyber takové, aby šlo dobře zkrátit. 
  • Lze ho snadno vyslovit. Žádné jazykolamy.
  • Je dobře odlišitelné od běžných slov, aby ho kočka rozeznala v hovoru.
  • Když budeš vybírat jméno pro kotě, mysli na to, že z něj jednou bude dospělá kočka. K roztomilému koťátku se zdrobněliny možná hodí, ale k velkému kocourovi už moc ne.
  • Nech si na výběr dostatek času a dobře to promysli.
kočka
Zdroj: Unsplash/Japheth Mast

Zaměř se na její osobnost

Jestli chceš kočce vybrat opravdu trefné jméno, bude to chvilku trvat. Osobnost zvířete poznáš až po několika dnech. Je potřeba pozorovat, jak reaguje v různých situacích, jestli má specifické návyky, co často dělá atd. Například kocour, který rád šplhá po stromech, může být Tarzan a kočka, která ráda loví, Shelma.

Nezapomeň také na to, že velká osobnost vyžaduje velkou porci masa. Kočka potřebuje stravu s vysokým obsahem živočišných proteinů. Velký podíl masa jí dopřeješ s produkty Shelma. Jsou doplněné o bylinky, zeleninu a minerály, které kočkám prospívají. Naopak neobsahují obiloviny, sóju, přidaný cukr, konzervanty, barviva ani dochucovadla. Chutnou kapsičkou či granulemi Shelma dodáš kočce přesně to, po čem touží. Díky kvalitní stravě bude moct naplno projevit svou osobnost a dostát svému jménu.

nakupuj krmivo shelma
Shelma, kočka
Zdroj: Shelma

Koukni, jak tvoje kočka vypadá

Chceš, aby při vyřčení kočičího jména ihned každý věděl, na koho voláš? Pak svého mazlíčka pojmenuj podle jeho vzhledu. Odrazit se můžeš například podle barvy srsti. Tady je pár nápadů:

  • Pro bílou kočku: Ghost, Ivory, Snowflake, Vločka, Angela, Elsa, Milky
  • Pro mourovatou kočku: Leo, Tygřík, Diego (tygr z Doby ledové), Simba, Aslan
  • Pro hnědou kočku: Karamelka, Brownie, Autumn, Bambi
  • Pro černou kočku: Onyx, Blackie, Eben, Nero, Honey, Batman, Bezzubka
  • Pro zrzavou kočku: Rozárka, Ginger, Fred, George, Weasley
  • Pro šedou kočku: Shadow, Earl (Grey), Stardust, Gandalf, Grayson
kočka
Zdroj: Unsplash/Jack Plant

Můžeš mít doma oblíbenou seriálovou či filmovou postavu

A teď něco pro fanoušky filmů a seriálů. Není lepší nápad než pojmenovat kočku po své oblíbené postavě. Můžeš se inspirovat přímo kočičími hrdiny – například Křivonožkou z Harryho Pottera, Salemem ze seriálu Sabrina, mladá čarodějnice, Azraelem z animovaných Šmoulů, a pokud miluješ Disneyovky, nabízí se třeba Binx, kocour z filmu Hokus Pokus.

Není podmínkou, aby byl hrdina kočkou. Nebylo by cool volat na svého mazlíčka třeba Loki, Yodo, Fiono, Wednesday, Daenerys, Bárte, Homere, Marge nebo Lízo?

kočka, kočky
Zdroj: Unsplash/Paul Hanaoka

Jména pro nadšence do cestování

I milovníci cestování mohou přenést svou vášeň na kočičího mazlíčka a pojmenovat ho po místě, odkud si přivezli nejkrásnější vzpomínky. Pro kočku se hodí třeba Havana nebo Maui, kocourovi bude slušet Bali či Rio.

Nadšenci do asijských kultur se mohou inspirovat Japonskem. Právě japonština totiž nabízí možnost najít krásné jméno se speciálním významem. Někteří lidé věří, že tím, jak kočku oslovuješ, ovlivňuješ její osud. Díky svému jménu tak může být například nositelem lásky či naděje. 

  • Ai – láska
  • Nozomi – naděje
  • Sai – inteligentní
  • Tora – tygřice
  • Taiyo – slunce

No a samozřejmě nemůžeme opomenout Egypt, protože právě tam kočky uctívali. Věřili, že jim přináší bohatství a plodnost. Nebylo by super, pojmenovat kočku po jednom z egyptských bohů či faraonů? Co třeba Isis, Horus, Anubis, Nefertiti nebo Kleopatra?

siamská kočka
Zdroj: Unsplash/Alex Meier

Kočičí jména pro milovníky jídla

Je-li tvou vášní a láskou jídlo, tyhle tipy jsou pro tebe. Pokud jím tedy nejsou špagety Carbonara nebo řízek. Ale taková Waffle, Marshmallow, Donut, Cupcake, Falafel, Coco nebo Mango zní docela fajn, ne? No a jestli máš i oblíbený drink, nabízí se třeba Tequila, Bourbon a Whisky.

Jména podle koníčků

Při vymýšlení jména pro kočku se také můžeš inspirovat svými koníčky. Fashion nadšencům se bude líbit třeba Gucci, Chanel nebo Karl. Pravidelní posluchači hudby by si mohli oblíbit Swiftie, Riri, Drakea nebo Travise. No a pokud rád*a čteš, můžeš se inspirovat třeba oblíbenými autory a jejich tituly: Homér, Dracula, Gatsby, Robinson, Faust.

Stejným způsobem se dá jméno odvodit od jakéhokoliv dalšího koníčku. Zapoj fantazii a zkus se nad tím opravdu zamyslet. Určitě chceš pro svou kočku to nejlepší, ať už jde o její pojmenování, nebo o krmivo, které jí dodá všechny potřebné vitamíny a minerály. To všechno totiž přispívá k tomu, aby byla spokojená a šťastná.

kočka
Zdroj: Pexels/Michael Sum
Domů
Sdílet
Diskuse