Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2023 6:00
Čas čtení 3:14
Adéla Ježková

Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy

Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Pojď s Refresherem na výlet!

Dnešní výlet do přírody bude speciální. Vezmeme tě totiž na místo, které není mezi turisty a turistkami zas tolik známé, byť se nachází v hojně navštěvované lokalitě Středočeského kraje. Vydáme se na Berounsko – na místo vzdálené jen několik málo kilometrů od hradu Karlštejn. Právě tam většina lidí zůstává a širší okolí již neobjevuje. A to je – jak sám*sama uvidíš – velká škoda!

Doporučeno
Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let Kam na výlet: Ukrytý lom Hřebečná si příroda bere zpět. Najdeš tu kamenné varhany staré miliony let 7. října 2023 6:00

Naším cílem budou dvě vyhlídková místa shlížející na starý vápencový lom, kroutící se řeku Berounku a podzimní krajinu hrající všemi barvami. Větší romantiku na dohled od Prahy snad nenajdeš.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice. Klikni na „dostávat upozornění“, ať ti žádný výlet neunikne.

Jak se tam dostaneme?

Náš výletní cíl se nachází mezi obcemi Korno a Krupná ležícími nad pravým břehem řeky Berounky, jihozápadně od obce Karlštejn. Jedná se o malé vesničky, kde sice žije jen pár desítek obyvatel, zmínky o nich bys ale našel*našla již ve 14. století.

Ze západního cípu Prahy se sem autem dostaneš zhruba za půl hodiny. Nejrychleji tu budeš po dálnici D5. Pokud se chceš vyhnout dálnicím, jet můžeš přes Velkou Chuchli a Radotín.

Přímo do obce Korno také jezdí autobus z Berouna, kam se pohodlně a rychle dostaneš vlakem z hlavního nebo smíchovského nádraží nebo autobusem z Nových Butovic. Nebo pokud si chceš pořádně protáhnout nohy, výlet spoj s pěší túrou z Karlštejna.

Je více méně jedno, jestli půjdeš z Korna, nebo z Krupné. V obou případech se jedná o polní cesty dlouhé zhruba jeden kilometr. My jsme vyrazili z Krupné, kde jsme ještě stihli okouknout malebná vesnická stavení a koně pasoucí se na rozlehlých loukách. Trasa to není nikterak náročná a celý výlet (i s kocháním) ti zabere asi hodinku.

Doporučeno
Hrad Hazmburk je králem Českého středohoří. Miloval ho Karel Hynek Mácha a možná tu potkáš i bílou paní Hrad Hazmburk je králem Českého středohoří. Miloval ho Karel Hynek Mácha a možná tu potkáš i bílou paní 12. srpna 2023 6:00

Působivé výhledy na Český kras

Z vesnice nejprve dojdeme k místu, které je na mapě pojmenováno jako „vyhlídka nad Tomáškovým lomem“. Tento lom založil Adam Tomášek okolo roku 1880 a odstartoval tak rozvoj vápenictví na Berounsku. Kámen se tu těžil téměř sto let.

cesky kras krajinacesky kras krajinacesky kras krajinacesky kras krajina
Zobrazit galerii
(8)

Dnes už je rozsáhlý a kdysi prosperující lom zarostlý vysokými lomovými stěnami a všudypřítomnou vegetací. I to je pro Český kras charakteristické – množství starých lomů, které mají dnes již přírodní ráz.

Zajímavost ⛰
S vápencem je CHKO Český kras pevně spjat. Najdeš jej tu takřka všude, jelikož tvoří převážnou část místní geologické stavby. I téměř každá zkamenělina, jejímž výskytem je Český kras proslulý, je z vápence. Fascinován místními nálezy byl již Joachim Barrande v 19. století. Tak měj oči na stopkách, třeba taky najdeš nějakou fosilii!

V létě odsud můžeš mávat na projíždějící vodáky a vodačky nebo na lezoucí horolezce a horolezkyně, na podzim zase na pasoucí se ovce na protější straně. A po celý rok tu každou chvíli projíždí vlak. Kromě Karlštejna, kaňonu Berounky s Petzoldovým lomem na protějším břehu a okolních obcí tu dohlédneš také na rozsáhlé lesní jádro Českého krasu. 

Přesně takhle vypadají „Čechy krásné, Čechy mé, duše má se s touhou pne. Kde ty naše hory jsou, zasnoubeny s oblohou“.

Doporučeno
Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách Kam na výlet: Tahle oáza klidu se vážně nachází v Praze. Můžeš tu pít nejstarší české pivo i rozjímat v zahradách 22. července 2023 6:00

Necelých 300 metrů dál se nachází ještě vyhlídkové místo u kříže. I zde tě čekají velmi působivé výhledy na chráněnou krajinnou oblast Český kras. S sebou si nezapomeň nabitý foťák, nebo alespoň mobil, místo je to opravdu fotogenické.

cesky kras krajina
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Je důležité upozornit, že vyhlídky nejsou nijak zajištěny, dávej si tak pozor, kam šlapeš. Jedná se o velmi strmý sráz. Obě jsou rovněž trochu skryty v útrobách stromů, pokud ale budeš následovat vyšlapané cestičky, nemůžeš je minout.

Výlet můžeš posléze spojit třeba s návštěvou Tetína, lomu Na Chlumu nebo Solvayových lomů. Jak sám*sama poznáš, Český kras je na podzim obzvláště působivý – doporučujeme ti tak zastavit se tu déle než jen na malou chvíli.

Český kras – pozoruhodná krajina, kde se střídají vápencové skály, rozvolněné světlé listnaté lesy a lesostepi spolu s rozkvetlými skalami a kaňonovitým údolím řeky Berounky. Největší krasové území v Čechách, které má počátky v prvohorním moři před 400 miliony lety. Bohatství Českého krasu můžete objevovat jak na povrchu, tak pod zemí, v jeho unikátních jeskyních.
AOPK ČR

Kde se najíst?

Jelikož je tato oblast mezi turisty a turistkami opravdu oblíbená, nebudeš mít problém tu nalézt restaurační zařízení. Jen si dej pozor, ať nejdeš do ryze turistické hospody, kde servírují průměrnou svíčkovou za 300 Kč.

Dle našich zkušeností doporučujeme třeba bistro Karlštejn 34, kde najdeš pizzu, saláty, tapas a domácí pečivo, včetně slaných paštelů. Neuvěřitelně chutnou – a pravou, italskou! – pizzu nabízí také černošická Pizza Metro.

Doporučeno
Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem Kam na výlet: Zřícenina Zvířetice se tyčí nad řekou Jizerou. Bývala gotickým hradem i renesančním zámkem 2. července 2023 6:00

Velmi oblíbená je pak restaurace u Máni v (Hlásné) Třebáni, kde si vybere snad každý. Jen pozor, o víkendu tu bývá narváno a neberou tu platební karty. Výborně vaří také v Pivovaru Řevnice, kde můžeš případně i přespat. Pro ty, co nemají chuť na českou klasiku, je tu The Place – restaurace v nedalekých Dobřichovicích specializující se na asijský street food.

A pokud by se ti zachtělo spíš něčeho sladkého, nemůžeme si vynachválit Malou pekárnu v Letech nebo dobřichovické Café Černý Dorty.

Domů
Sdílet
Diskuse