Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
19. října 2023 v 15:50
Čas čtení 0:53
Radim Šlechta

Lidé šli spát 4. října, probudili se 15. Ze života se jim smazalo deset dní

Lidé šli spát 4. října, probudili se 15. Ze života se jim smazalo deset dní
Zdroj: Unsplash/Kyrie kim/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Změna kalendáře je možná ještě drsnější než změna času.

To si takhle jdeš dát šlofíka a probudíš se o deset dní později. Přesně to se stalo lidem v říjnu roku 1582. Nestála za tím ale žádná obrovská party ani epidemie. Papež Řehoř XIII. totiž v tom roce zavedl gregoriánský kalendář, aby vyrovnal „papírové“ datum s tím, jak Země obíhá okolo Slunce.

V roce 45 před naším letopočtem zavedl Julius Caesar juliánský kalendář. Ten fungoval bez problémů, tedy až do té doby, než se objevil problém s výpočtem data Velikonoc. Ty totiž mají připadat na první neděli po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. 

Doporučeno
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech míří do kin. Kdy se na film můžeš těšit? Hunger Games: Balada o ptácích a hadech míří do kin. Kdy se na film můžeš těšit? 19. října 2023 v 14:52

Datum rovnodennosti bylo stanoveno na 21. března. O několik století později se ale ta skutečná rovnodennost od té na papíře výrazně vzdálila. Juliánský kalendář bral v potaz, že sluneční rok trvá déle než 365 dní, a pracoval s přestupnými roky podobně jako současný kalendář. Každý čtvrtý rok trval o den déle.

Nebral ale v potaz, že rok nemá 365,25 dne, ale jenom přibližně 365,242 dne. Tím pádem se juliánský kalendář každých 314 let odchýlil od slunečního roku o jeden den. Aby to Řehoř vyrovnal, posunul po konzultaci s matematiky kalendář o 10 dní dopředu.

Datum zvolil tak, aby posun nezasahoval do církevních svátků, a tak si šli lidé po svátku Františka z Assisi 4. října lehnout a probudili se 15. října. Gregoriánský kalendář od té doby implementovala drtivá většina světa.

Domů
Sdílet
Diskuse