Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2023 15:00
Čas čtení 2:03
Tereza Šnajdrová

Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze

Je to rave, tropický pop i poklidný folk. Crystal Fighters tě novou deskou vtáhnou do jiné dimenze
Zdroj: Light+ 2024 Tour: Crystal Fighters/propagační materiál
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Na desce LIGHT+ najdeš deset songů, které zaženou všechny podzimní chmury.

Nejsme si úplně jistí, kolik fanoušků a fanynek Crystal Fighters v Česku mají, ale pořád máme před očima jejich show na festivale Metronome v roce 2016, kdy roztančili téměř celou Stromovku. Tahle anglicko-španělská parta vznikla už v roce 2007 a od té doby šíří dobrou náladu po celém světě. A i mimo něj. 

Doporučeno
Cigarettes After Sex: Žárlivost je známkou nejistoty. Jsem rád, že lidé naši hudbu poslouchají při sexu Cigarettes After Sex: Žárlivost je známkou nejistoty. Jsem rád, že lidé naši hudbu poslouchají při sexu 1. listopadu 2023 12:00

Pro jejich hudbu se jen těžko hledají slova – je to rave, ale zároveň folk, je to elektro a zároveň indie… je to vášeň, je to tropická noc, je to láska. Crystal Fighters prostě spojují progresivní taneční hudbu s tradičními zvuky a nástroji a vytváří tak svůj vlastní unikátní žánr.

„Považujeme se za směs folku, elektra, punku, techna, dubstepu a španělského popu. Jsme něco jako zvuk, který by vznikl, pokud by The Velvet Underground a The Gipsy Kings cestovali zpět v čase do Pyrenejí do roku 1980 a vytvořili nahrávku s producenty Skreamem, Madlibem a Lucianem,“ řekli v rozhovoru pro Brightons Finest. 
 
A přesně takhle tuhle bláznivou kapelu vnímají i zahraniční média. Hudební magazín NME ji označil za jednu z „nejzajímavějších skupin široko daleko“ a Consequence of Sound zase vypíchl její neoblomné kombinování neslučitelného. „Kapele se divoce daří ve fúzi tradiční španělské hudby s extrémně přístupnými tanečními beaty.“

Posaď se, vezmu tě na barevný trip!

Autoři hitu Love Is All I Got si nyní připravili páté studiové album LIGHT+, na kterém najdeš desítku úderných songů. Ve zkratce – jakmile se Crystal Fighters poddáš a na růžovém lehátku ve tvaru plameňáka odpádluješ do jejich světa, už bude dohrávat poslední song Let Me Go. A nám to přijde jako škoda. Chceme víc!

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Desku LIGHT+ otevírá skladba We Got Hope, která sice začíná pomalejším tempem, ale po pár okamžicích zjistíš, že je to tady. Že jsou to ti staří dobří Crystal Fighters, kteří rozhýbou i toho kámoše, jenž ti bude tvrdit, že je na to „už moc starej“. We Got Hope je jiskřivá a hravá, stejně jako její následovnice Carolina. „Chceš být daleko od sítě, dole na pláži. Nenechat všechen svůj čas odejít,“ zpívá kapela. Jo! To je přesně to, co chceme. Chceme na pláž, popadnout kokos plný piňa colady a s věncem kolem krku protančit celou noc.

Crystal Fighters v příštím roce vystoupí v Česku! Pokud tě jejich hudba baví, kup si lístek a zapiš si do kalendáře datum 24. února. 

Trochu ezo, but ok

Jako volání sirén na nás působí i píseň Manifest. Na jejím konci však naštěstí nevidíme smrt, ale jen radost a bolavé nohy z trsání. Multiverse je rave, který nás velmi baví, a zdrbnout nemůžeme ani zamilovanou Love x3, která nás za zvuků tropického popu vybízí k tomu, abychom si našli skutečné propojení. Jen to totiž podle Crystal Fighters může uzdravit celou společnost. Trochu ezo, but ok. 

 
Na LIGHT+ snad nenajdeš jediný přešlap. Deska dává smysl, oceňujeme její hravost a samozřejmě i to, jak si kapela hraje s nejrůznějšími zvuky a do své hudby začleňuje i méně obvyklé nástroje. Třeba baskickou trubkovou píšťalu. Jsou to prostě blázínci, jejichž hudba odežene všechny chmury a nabije tě dobrou energií. Tak šup, laď Crystal Fighters a vidíme se na ostrově plném duhy a radosti.

Domů
Sdílet
Diskuse