Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2023 10:47
Čas čtení 1:23
Lucie Kotvalová

Výzkum: Ke kterým menšinám mají Češi a Češky nejvíce pozitivní vztah a jak vnímají rasistické vtipy?

Výzkum: Ke kterým menšinám mají Češi a Češky nejvíce pozitivní vztah a jak vnímají rasistické vtipy?
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAJÍMAVOSTI ČESKO RASISMUS A PRÁVA MENŠIN SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Za posledních deset let došlo mezi mladou generací k posunu vnímání různých menšin žijících v Česku – v případě romského obyvatelstva je to posun pozitivním směrem, v případě ukrajinského a ruského negativním.

Potvrdil to výzkum agentury Median, který si od roku 2014 nechává zpracovávat vládní kampaň HateFree Culture. Podle letošních výsledků došlo k největším změnám v postojích vůči romskému obyvatelstvu. Aktuální postoje mladých vůči Romům a Romkám jsou ve srovnání s roky 2014 a 2021 pozitivnější.

„Postoje k Romům se skutečně zlepšují, mnohem pozitivněji je například vnímané, pokud by Rom či Romka žil/a ve vašem městě nebo sousedství či uzavřel/a sňatek s vaším blízkým příbuzným. Stále ale platí, že celkově jsou Romové ve srovnání s ostatními skupinami vnímáni hůře,“ popsal situaci manažer HateFree Culture Lukáš Houdek.

Neměří stejným metrem

Průzkum totiž položil několik experimentálních otázek, které měly odhalit, jak lidé hodnotí konkrétní situace ze života s různými aktéry – a k Romům a Romkám se stále přistupuje odlišně. S jednorázovým finančním příspěvkem matce, které se narodila trojčata, by například souhlasilo 84 procent dotázaných. Pokud by ovšem matkou byla Romka, příspěvek by jí dalo pouze 58 procent (v roce 2014 to bylo pouze 40 procent).

Doporučeno
KVÍZ: Jak se vyznáš v základních romských slovech a frázích? KVÍZ: Jak se vyznáš v základních romských slovech a frázích? 19. listopadu 2023 8:00

„Přestože se situace od roku 2014 zlepšila, stále se dá o české společnosti říci, že je vůči Romům netolerantní a neměří jim stejným metrem,“ doplnil Houdek.

Výzkum se kromě otázky romské menšiny zaměřil i na další minority. Oproti předchozím ročníkům výzkumu třeba došlo k negativní proměně vnímání ukrajinské a ruské menšiny. Za problémové označuje vztahy s lidmi z Ukrajiny o 15 procent více respondentů a respondentek než v roce 2021, v případě lidí z Ruska tento nárůst vyšplhal dokonce o 18 procent. 

Doporučeno
Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš 22. listopadu 2023 11:46

Pozitivní změna

Nejpozitivnější vztah má mladá generace k vietnamské menšině. Výzkum také ukázal, že mladá generace méně reaguje na hoaxy, má nižší pochopení pro rasistické vtipy a vnímá pozitivně práva menšin. 

„Mladí lidé vykazují jednoznačně vyšší tendenci k aktivní konfrontaci v případě nevhodných výroků či vtipů na facebooku. Připadají jim méně vtipné a daleko rasističtější a urážlivější než v předchozích letech. Nechtějí je tolerovat, jejich autora si odstraní z přátel nebo ho nahlásí facebooku za porušování pravidel,“ píše Hate Free Culture.

Doporučeno
ČSFD nevypovídá o filmech, ale o rasismu uživatelů. Proč největší tuzemská databáze přestává být relevantní? ČSFD nevypovídá o filmech, ale o rasismu uživatelů. Proč největší tuzemská databáze přestává být relevantní? 30. března 2023 6:00

Letošní šetření se zabývalo postojem občanů a občanek od 15 do 30 let k jednotlivým menšinám a sociálním skupinám. Celá výzkumná zpráva je dostupná zde.

Domů
Sdílet
Diskuse