Podniků, kde by člověk mohl ochutnat tradiční romskou kuchyni, v Česku moc není. Jedna taková ovšem 16. října otevřela v Karviné.
Karin Ferencová na Karvinsku otevřela novou restauraci nabízející tradiční romskou kuchyni – Rom Rest Severku. O novém podniku píše server Romea.cz. Podnik nabízí okolo patnácti až dvaceti jídel denně. V nabídce jsou pokrmy tradiční romské kuchyně jako goja, holubky (romsky holubki), halušky, pečené pašvare (žebra) nebo degustační prkénko.
„Splnila jsem si tím svůj celoživotní sen. Od dětství jsem ráda vařila, hlavně díky mamince, která mi ukázala, že dobré vaření je druh umění. Proto jsem si otevřela restauraci, chci dělat lidem radost prostřednictvím dobrého jídla a zároveň všem přiblížit naše národní romská jídla,“ uvedla pro sever majitelka restaurace.
Romská jídla jsou podle Ferencové velmi náročná na čerstvost, a proto vaří denně. „Chci hostům nabízet jen to nejlepší, jídla z kvalitních potravin, aby lidé od nás odcházeli s úsměvem,“ vysvětlila pro server.
Podnik se podle majitelky vyvíjí úspěšně. O tom může vypovídat i následující vzkaz zanechaný v komentářích na Facebooku. „Kari, děkuji za dnešní ochutnávku tvých jídel, holubky jsem jedla poprvé, za mě 1*. Uzená polévka super, holubky zařazuji do jídel, která mi chutnají. O velikosti porce ani nemluvím, ještě jsem si vezla domů,“ napsala jedna z hostek.