Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2023 11:46
Čas čtení 0:47
Lucie Kotvalová

Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš

Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/Erika Ďurčová
GASTRO GASTRONOMIE MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Podniků, kde by člověk mohl ochutnat tradiční romskou kuchyni, v Česku moc není. Jedna taková ovšem 16. října otevřela v Karviné.

Karin Ferencová na Karvinsku otevřela novou restauraci nabízející tradiční romskou kuchyni – Rom Rest Severku. O novém podniku píše server Romea.cz. Podnik nabízí okolo patnácti až dvaceti jídel denně. V nabídce jsou pokrmy tradiční romské kuchyně jako goja, holubky (romsky holubki), halušky, pečené pašvare (žebra) nebo degustační prkénko.

 

„Splnila jsem si tím svůj celoživotní sen. Od dětství jsem ráda vařila, hlavně díky mamince, která mi ukázala, že dobré vaření je druh umění. Proto jsem si otevřela restauraci, chci dělat lidem radost prostřednictvím dobrého jídla a zároveň všem přiblížit naše národní romská jídla,“ uvedla pro sever majitelka restaurace.

Romská jídla jsou podle Ferencové velmi náročná na čerstvost, a proto vaří denně. „Chci hostům nabízet jen to nejlepší, jídla z kvalitních potravin, aby lidé od nás odcházeli s úsměvem,“ vysvětlila pro server.

Doporučeno
KVÍZ: Mňam. Poznáš zahraniční jídlo podle fotky? Tyhle pokrmy jen tak někdo nezná KVÍZ: Mňam. Poznáš zahraniční jídlo podle fotky? Tyhle pokrmy jen tak někdo nezná 4. listopadu 2023 8:00

Podnik se podle majitelky vyvíjí úspěšně. O tom může vypovídat i následující vzkaz zanechaný v komentářích na Facebooku. „Kari, děkuji za dnešní ochutnávku tvých jídel, holubky jsem jedla poprvé, za mě 1*. Uzená polévka super, holubky zařazuji do jídel, která mi chutnají. O velikosti porce ani nemluvím, ještě jsem si vezla domů,“ napsala jedna z hostek.

Rom Rest Severka
Adresa: Flemingova 2848/2, Karviná
Otevřeno denně od 11:00 do 21:30 hodin
Domů
Sdílet
Diskuse