Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. listopadu 2023 16:10
Čas čtení 1:17
Lucie Kotvalová

Slovenská fotografka se soudí s legendární kapelou. Ve hře jsou autorská práva i sexuální obtěžování

Slovenská fotografka se soudí s legendární kapelou. Ve hře jsou autorská práva i sexuální obtěžování
Zdroj: Harry Durrant/Getty Images
OSOBNOSTI SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Katarína Benzová pracovala pro Guns N' Roses dvanáct let, spolupráci ukončili minulý rok. Nyní kapelu žaluje za porušení autorských práv a manažera kapely za sexuální obtěžování.

Fotografka a bývalá modelka Katarína Benzová kapelu žaluje kvůli porušení autorských práv, píše platforma Headliner. Lidé z kapelního managementu podle ní bez jejího svolení využili nejméně 145 jejích fotografií komerčním způsobem. Tyto snímky měly být reprodukovány, zveřejňovány v médiích a používány k propagačním účelům.

Obvinění jsou nepravdivá, říkají muzikanti

Samotná kapela ovšem započala řízení se slovenskou fotografkou už 24. října kvůli „nepravdivým tvrzením o vlastnictví fotografií kapely“. Podle kapely totiž fotografka v roce 2010 podepsala smlouvu o poskytování fotografických služeb.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš kapelu podle frontmana či frontmanky? KVÍZ: Poznáš kapelu podle frontmana či frontmanky? 21. listopadu 2023 8:00

K její žalobě se proto kapela vyjádřila následovně: „S kapelou pracovala 12 let, za což byla mimořádně dobře placena a odměňována. Až poté, co s ní byla spolupráce v roce 2022 ukončena, se pokusila nárokovat si vlastnictví fotografií, které jsou, jak je ve smlouvě jasně uvedeno, vlastnictvím kapely. Veškeré důkazy potvrzují, že obvinění jsou kategoricky a jednoznačně nepravdivá.“

Podle fotografky ovšem se skupinou celých 12 let spolupracovala jako fotografka na volné noze a za tu dobu měla oficiální smlouvu pouze po dobu 18 měsíců. Podle žaloby tak byla jediným vlastníkem fotografií. Domáhá se proto soudního rozhodnutí, které ji za výhradního vlastníka snímků prohlásí – během pořízení totiž, jak tvrdí žaloba, jejich spolupráce nepodléhala žádné písemné smlouvě.

Doporučeno
Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni 9. listopadu 2023 6:00

Manažer měl fotografku sexuálně obtěžovat

Fotografka kromě toho podle časopisu Rolling Stone žaluje i manažera kapely Fernanda Lebeise, který ji měl údajně sexuálně obtěžovat. Podle žaloby jí předkládal nevítané návrhy, posílal explicitní zprávy a pokoušel se ji donutit k líbání. Manažera ovšem, jak popisuje Headliner, odmítla, což podle Benzové vedlo k několika odvetným krokům, například ke snížení honoráře i k nevyplacení peněz, které jí doteď dluží. 

Katarína Benzová podle Headlineru spolupracuje s mnoha ikonickými rockovými kapelami. Kromě Guns N' Roses fotografovala například Aerosmith, Foo Figthers, Kiss, Lennyho Kravitze, Red Hot Chilli Peppers nebo Rolling Stones.

Domů
Sdílet
Diskuse