Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 13:30
Lucie Kotvalová

Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni

Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
REFRESHER FEMINISMUS GENDEROVÁ ROVNOST SEXISMUS SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

S novinářkou Silvií Lauder o ženách, které jsou v pasti pohlaví, o cílech feminismu, internalizované mizogynii nebo o tom, proč občas musí nadávat v soukromí.

„Patriarchát je o kontrole žen – jejich těl a rozhodování,“ říká novinářka Silvie Lauder v rozhovoru pro Refresher. Lauder od roku 2004 píše pro týdeník Respekt, nedávno jí vyšla kniha feministických esejů s názvem V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku.

Právě téma genderové (ne)rovnosti zvedá v českém žurnalistickém prostředí dlouhodobě – v roce 2018 získala Cenu Františky Plamínkové (ocenění udělované za mimořádné zapojení do feministických témat) a v říjnu 2023 jí byla udělena cena Amplion od organizace Konsent (ocenění za přínos v oblasti eliminace, prevence, osvěty, ale i řešení problematiky spojené se sexuálním obtěžováním a násilím).

V rozhovoru pro Refresher proto objasňuje, kde leží kořeny sexistického smýšlení, proč jsme tak trochu sexisti všichni, a hlavně – co s tím.

Jsou ženy v Česku stále v pasti pohlaví?

Ano. Napsala jsem o tom čtyřistastránkovou knihu. (smích) První krok, který musíme udělat, aby se situace změnila, je přiznat si to. Uznat to napříč společností. Pak se můžeme bavit o příčinách a nápravách. 

Domů
Sdílet
Diskuse