Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2023 11:15
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Konsent ocenil ty, kteří se nebojí vystoupit proti sexuálnímu násilí. Amplion získalo pět lidí

Konsent ocenil ty, kteří se nebojí vystoupit proti sexuálnímu násilí. Amplion získalo pět lidí
Zdroj: se svolením Konsentu
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Nové ocenění Amplion organizace Konsent vzniklo letos, dle slov zástupců „za účelem ocenit ty, kteří se nebojí psát a mluvit o sexuálním násilí a motivovat další osoby, aby se tímto důležitým tématem zabývaly“. Oceněných bylo hned pět.

Organizace informovala o výsledcích v tiskové zprávě, které se nominovaní dozvěděli v úterý dopoledne. Akce se konala pod záštitou americké ambasády. 

Výběr oceněných probíhal skrze nominace veřejnosti, která mohla hlasovat v kategoriích žurnalistika a politika. Porota, která se skládala ze šéfredaktora Respektu Erika Taberyho, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové, právníka Daniela Bartoně, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Moniky Ladmanové, herečky a aktivistky Marie-Luisy Purkrábkové a šéfredaktorky Heroine Michaely Kramárové, nakonec udělila tři hodnocení v kategorii žurnalistika a dvě v politice.

Doporučeno
Jenom bělošky. Fotbalový Arsenal přiznal problém s rozmanitostí Jenom bělošky. Fotbalový Arsenal přiznal problém s rozmanitostí 25. října 2023 10:17

Feri, boj proti sexuálnímu násilí

První oceněnou byla redaktorka Deníku N Dominika Píhová za reportáže z minulého roku rozkrývající případy sexuálního obtěžování a násilí na českých vysokých školách. Za dlouhodobý přínos k řešení těchto problematik byli oceněni také Apolena Rychlíková s Jakubem Zelenkou, zejména za zpracování kauzy Dominika Feriho. Poslední oceněnou v kategorii byla „průkopnice“ Silvie Lauder věnující se tématům genderové rovnosti a sexuálního násilí.

„V Konsentu se dlouhodobě věnujeme boji proti sexuálnímu násilí a obtěžování a jeho
prevenci. Amplion je náš způsob, jak poděkovat těm, kteří nám v tomto boji pomáhají.
Chceme ocenit nejen autory a autorky významných článků, ale také ty, kteří dlouhodobě
podporují otevřenou debatu ohledně problematiky sexuálního násilí. Proto jsme se rozhodli
ocenit více nominovaných,” uvedla pro novináře zakladatelka a ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.

V kategorii politika byly oceněny dvě političky, a to konkrétně poslankyně za KDU-ČSL Marie Jílková věnující se problematice sexuálního násilí a bojující proti násilí na ženách a dětech. Druhou oceněnou byla senátorka Adéla Šípová z klubu SEN 21 a Piráti.


Všichni ocenění si odnesli skleněnou vázu v podobě amplionu, kterou vytvořil Pavel Karous ve spolupráci se Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou v Železném Brodě.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

„Název a podoba ceny mají symbolizovat odvahu oceněných osobností mluvit o tématech, o kterých často lidé nechtějí slyšet. Na příští rok Konsent plánuje zařadit novou kategorii, ve které budou oceněny firmy a organizace, které svou činností pozitivně přispívají k prevenci sexuálního násilí a obtěžování,“ dodala za Konsent Andrea Laštovičková.

Domů
Sdílet
Diskuse