Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. prosince 2023 6:00
Čas čtení 3:18
Adéla Ježková

Od Pedra Pascala po Římskou říši. Tyto memes charakterizují rok 2023

Od Pedra Pascala po Římskou říši. Tyto memes charakterizují rok 2023
Zdroj: Refresher
ZAJÍMAVOSTI MEMES
Uložit Uložené

Rok 2023 v kostce. Nebo spíš – v memes.

Takzvaný mem neboli zábavný obrázek (či video), který se divoce šíří internetem a baví lidi po celém světě, je dnes už kulturní záležitostí. Ironizuje, glorifikuje a charakterizuje dobu, v níž vzniká. Pomáhá nám povznést se nad problémy každodenního života, ale také přispívá k reprodukování společenských změn. 

„Meméčko“ se tak jednoduše může stát i aktem vzdoru a touhy po změně. Nebo nás jen pobaví. Obojí je hodnotné.

Zajímemost 💡
Slovo mem pochází od evolučního biologa Richarda Dawkinse z roku 1976. Podle jeho definice jsou memy kulturní myšlenky, které se šíří a opakují napříč společností. 

Přinášíme ti výběr memes, které podle nás nejlépe charakterizují rok 2023.


Oceangate a zabijácké kosatky

Letní „okurkovou sezónu“ roku 2023 zachránily útoky kosatek na plavidla. Celý svět sledoval, jak si tito velikáni berou zpět oceány – a navzdory strašidelně vypadajícím útokům, které bychom jistě nechtěli zažít, jim nejeden z nás tak trochu fandil.

Internetové memes pak rychle vytvořily spojitost mezi zabijáckými kosatkami a implozí miniponorky Titan z června letošního roku. Černému humoru se zkrátka meze nekladou.

titan kosatky
Zdroj: 9gag/mrt007541

Nástup nového krále

Významnou událostí pro všechny tvůrce a tvůrkyně memů jistě byla korunovace nového britského krále Karla. Jeho výrazy s sebou přinesly nejednu vtipnou poznámku. Ale posuď sám*sama, neříkal si o to tak trochu?

kral karel
Zdroj: Twitter/derek guy

Od girl dinner po girl math

Pokud jsi aktivní na TikToku, termíny „girl dinner“ (holčičí večeře) a „girl math“ (holčičí matematika) jsi určitě slyšel*a. V roce 2023 se jednalo o jedny z největších virálních trendů.  

Zatímco girl dinner označuje náhodnou směs ňaminek, kterou splácáš dohromady a nazveš večeří...

... girl math popisuje myšlenkové pochody žen při utrácení peněz.


Barbenheimer

Co se ti vybaví, když se řekne „filmy roku 2023“? Dost možná Oppenheimer a Barbie. Není se čemu divit, snímky lámaly – a dosud lámou – světové rekordy. Internet tak nemohl přijít s ničím jiným než s kulturním fenoménem zvaným Barbenheimer, který předcházel současnému uvedení obou filmů, stejně jako ho i provázel.


Rošťák Kevin James

Memy dost často vznikají zcela náhodně a bez jakéhokoli logického zdůvodnění. Internet se něčeho chytí, rozjedou se neviditelná kolečka sdílení – a zrodí se virální mem. Tak tomu bylo i v případě fotografie komika Kevina Jamese.

Meme odkazuje na fotografii od Getty Images, na které se herec v zelené flanelce potutelně usmívá na natáčení seriálu The King of Queens. Obrázek se podle serveru Know Your Meme šíří jako reakční obrázek často ve spojení s popisky o tom, že je někdo sebevědomě drzý nebo rošťácký. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Katie Haller (@halleratyou)


I’m Just a Girl

Jak vysvětluje Vogue, motto „jsem jenom holka“ vzniklo jako „reakce na drtivé břemeno moderního ženství“. Jedná se o vtipnou reakci na genderové stereotypy. Ale pozor, používat ho můžou „jenom holky“.

Koupila sis čtrnáctou rtěnku, i když zbylých třináct má podobný odstín? Máš na svém prohlížeči otevřených osmdesát záložek? Chodíš spát se svojí kočkou v osm večer, zatímco se ti na mobilu přehrává bílý šum? Proč ne. Vždyť jsme „jenom holky“.


Konec „hustle culture“

„Stop Glamorizing ‚The Grind‘ And Start Glamorizing Whatever This Is“ (Přestaňme oslavovat těžkou / nudnou / nezáživnou / vykořisťující práci a začněme oslavovat tohle, ať už je to cokoli) je virální slogan, který funguje jako protiklad k hustle culture – tedy společenskému ideálu co nejvyšší výkonnosti za jakoukoliv cenu. Výrok ukazuje, že bez neustálého tlaku na výkon či růst se nám žije nejen klidněji, ale i lépe.


Roman Empire

Sociální sítě, zejména TikTok, rovněž v roce 2023 zaplavily myšlenky na Římskou říši. Trend spočíval v tom, že ženy oslovily muže ve svém životě a ptaly se jich, jak často na toto impérium myslí. Spoiler alert: Častěji, než bychom předpokládali.

roman empire
Zdroj: Pinterest/volně k užití

Internetový miláček Pedro Pascal

Poté, co vyšel seriál HBO The Last of Us, herec Pedro Pascal doslova zbořil internet. „Pedro Pascal smějící se a posléze brečící“, „Nicolas Cage se dívá na Pedra Pascala“, „Pedro Pascal pojídající toast“. Osmačtyřicetiletý herec byl na FYP nás všech. A popravdě, vůbec nám to nevadilo.


Canon event

Virální trend „canon event“ (kanonická událost) označuje nevyhnutelnou a nezměnitelnou událost. Nelze před ní varovat, každý si jí zkrátka musí projít sám*sama. Vzpomeňme například na naše emo fáze, randění s nezodpovědným protějškem nebo tvrdohlavé nošení rozepnutých krátkých bund v mrazech. Stačí jen dodat – my to říkali.


Umělá inteligence vládne světu

V roce 2023 jsme zaznamenali poměrně výrazný pokrok v uživatelsky dostupné a přívětivé umělé inteligenci. Potřebuješ napsat esej? Nevíš, jak si sestavit itinerář na dovolenou? Nebo bys snad rád vygeneroval*a vtipný mem? Nic se neboj, AI je tu pro tebe. Užívej ji však ve vší počestnosti.

ai
Zdroj: Codi Hall
Domů
Sdílet
Diskuse