Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Österreich Werbung.
29. ledna 2024 9:49
Čas čtení 3:35
Sponzorovaný obsah

Kam na lyže? Čtyři lyžařská střediska v Rakousku, kam se vyplatí zajet

Kam na lyže? Čtyři lyžařská střediska v Rakousku, kam se vyplatí zajet
Zdroj: Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg
ZAJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET RAKOUSKO VÝLET DO ZAHRANIČÍ ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Přemýšlíš, jak si zpříjemnit zimní období? Vyraz si užít sníh a horský vzduch do pohádkové rakouské krajiny.

Jak vypadá dokonalý zimní den? My si ho představujeme nějak takhle. Lyžování nebo snowboarding na upravené sjezdovce, výšlap na sněžnicích za výhledem na horská údolí nebo sáňkování s partou kámošů. Večer za odměnu ochutnávka rakouské kuchyně a popíjení horkého čaje z pohodlí útulné horské restaurace. Jestli i ty takhle vidíš svou zimní dovolenou, poradíme ti, kde ji zažít. 

Zimní pohádka v Salcbursku

Salcbursko je jednou z devíti spolkových zemí Rakouska. Jedná se o region plný kulturního vyžití, historických památek, ale také malebných údolí a horských vrcholů, kde si užiješ kvalitní lyžovačku. Cesta autem trvá od hranic přibližně tři hodiny, pohodlně se tam dostaneš i vlakem a autobusem.

Celá oblast se pyšní skvělou vybaveností, ať už jde o ubytování, stravování, či dopravní dostupnost. Zdejší hostitelé, provozovatelé a pracovníci v oblasti turismu jsou Generation Winter – už několik generací vytváří ty nejlepší podmínky pro zimní dovolenou.

Co tam ochutnat?

Tradiční Kasnocken ze sýra a brambor, sýrové knedlíčky, kynutý knedlík s mákem nebo ostružinový koláč.

Kde se ubytovat?

Záleží na tvých preferencích. Jestli plánuješ trávit čas hlavně na sjezdovce, bude ideální koupit si ubytování přímo ve vybraném skiareálu. Pokud tě láká spíše pozorovat zasněženou krajinu zpod deky nebo z panoramatické sauny, vyber si ubytování v jedné z malebných vesniček.

Díky vysoko položeným lyžařským střediskům máš jistotu, že si zde užiješ sníh. Velkou výhodou je také velké množství sjezdovek pro různé úrovně lyžařů i snowboardistů. Níže najdeš podrobnější popis čtyř atraktivních regionů, které jsou ideální právě pro zimní dovolenou.

Tip: Pokud plánuješ delší dovolenou nebo pravidelné návštěvy salcburských sjezdovek, vyplatí se ti Super Ski Card. Platí v celé spolkové zemi na 1 140 km modrých, 1 305 km červených a 305 km černých sjezdovek a můžeš ji použít kdykoliv. Na rozdíl od denní jízdenky ti totiž na konci dne nevyprší.

užij si zimu v salcbursku
Salcbursko, Osterreich Werbung
Zdroj: SalzburgerLand Tourismus

Raurisertal 

Údolí Rauris leží uprostřed národního parku Vysoké Taury. Bude se tam líbit každému, kdo nemá rád davy turistů a chce si užívat výhledy na nedotčenou krajinu. 

Přímo v srdci nádherné přírody se nachází místní lyžařské středisko Rauriser Hochalmbahnen, vhodné především pro začátečníky a rodiny s dětmi. Je považované za jeden z nejkrásnějších areálů v alpské oblasti, a to díky výhledu na Vysoké Taury. U vleků se nemusíš bát dlouhých front, sjezdovek je tam dostatek a celý areál je skvěle vybaven.

Oblast Raurisertal je také rájem pro skialpinisty a milovníky túr na sněžnicích. Oblíbené je především údolí Kolm-Saigurn. Unikátním zážitkem je i ledolezení na úpatí hory Hoher Sonnblick.

Raurisertal, Osterreich Werbung
Zdroj: TVB Raurisertal

Kde si odpočinout?

Útulné zázemí s dobrým jídlem i ubytováním nabízí chaty Naturfreundehaus a Ammererhof. Můžeš se tu zastavit třeba během túry na sněžnicích skrze údolí Kolm-Saigurn až na úpatí Hoher Sonnblick.

Wildkogel-Arena

Wildkogel-Arena se pyšní oceněním za nejlepší lyžařskou oblast na světě. Nabízí 80 kilometrů sjezdovek, z nichž 85 % jsou modré a červené, takže je ideální i pro rekreační lyžaře. Nachází se ve výšce až 2 100 metrů nad mořem, což zaručuje vysokou pravděpodobnost sněhu a stejně jako v Raurisentalu i výhled na Vysoké Taury.

Když si budeš chtít dát pauzu od lyží a snowboardu, můžeš na sněžnicích poznávat nejkrásnější místa mezi Kitzbühelskými Alpami a národním parkem Vysoké Taury, pozorovat divokou zvěř nebo si po pobytu na horském vzduchu dopřát klidnou jógu.

Wildkogel Arena, Osterreich Werbung
Zdroj: Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Kde si odpočinout?

V horské chatě Wildkogel Alm, která se nachází přímo u horní stanice lanovky Smaragdbahn. Kromě toho, že se tam dobře najíš, také můžeš zažít pravou après ski diskotéku. A na stejném místě se nachází i nejdelší osvětlená sáňkařská dráha na světě. Má 14 kilometrů a 1 300 metrů převýšení.

Wildkogel Arena, Osterreich Werbung
Zdroj: Wildkogel-Arena Neukirchen - Bramberg

Filzmoos

Tuhle horskou vesničku ležící mezi vrcholky Bischofsmütze a Dachstein si zamiluješ. Vypadá totiž jako vystřižená z romantického filmu. Filzmoos je horská obec s největším množstvím sněhu v Salcbursku a zároveň místo, kde si užiješ to pravé zimní útulno. Za 45 minut jízdy se odtud dostaneš do historického Salcburku, kde můžeš navštívit třeba rodný dům Wolfganga Amadea Mozarta nebo pevnost Hohensalzburg.

Zároveň má výhodnou polohu, protože je přímo ve středu populárního lyžařského sdružení Ski amadé. To se pyšní širokou nabídkou skiareálů se zázemím pro nejrůznější zimní sporty, od běžeckého lyžování až po biatlon. Přímo ve vesnici je 20 km sjezdovek, v celé oblasti Ski amadé dokonce 760 km. Na alpské lyžování tam můžeš využít devět lanovek a vleků (270 v celém Ski amadé).

Tip: Jestli chceš ušetřit, mrkni na kartu Filzmoos Wintercard, díky které můžeš využívat některé služby v regionu se slevou, či dokonce zdarma.

Osterreich Werbung, Filzmoos
Zdroj: Salzburger Sportwelt / Coen Weesjes

Kde si odpočinout?

V pohodlí srubu Kleinberg Alm, který se nachází u horské stanice lanovky Großbergbahn. Láká především na masové pokrmy z místní farmy, jako je jehněčí guláš.

Filzmoos, Osterreich Werbung
Zdroj: Filzmoos Tourismus / Coen Weesjes

St. Johann v Salcbursku

60 kilometrů od města Salcburk se nachází městečko St. Johann v Salcbursku. Jeho poloha kombinuje výhody městské vybavenosti a romantiky alpské vesnice. Návštěva potěší především všechny, kteří milují jídlo, protože je považované za základnu všech gurmánů. Tradici tu má lihovarnické řemeslo. V palírně Hedegghof můžeš ochutnat místní pálenku.

Městečko je v podstatě vstupní branou do lyžařského sdružení Ski amadé. Lyžařská oblast Snow Space se pyšní 210 kilometry sjezdovek, 12 vrcholy a 5 údolími. Jedinečným zážitkem je například nová lyžařská trasa 12 Peaks Trophy, která spojuje nejkrásnější vrcholy celé této oblasti. A pokud máš soutěživou duši, nenech si ujít závodní trať s elektronickým měřením času. Ale pozor, jestli budeš příliš pomalý*pomalá, dlužíš podle zdejšího zvyku vítězovi kakao z horské chaty.

Kde si odpočinout?

V horské chatě Oberforsthof Alm, která je díky své unikátní atmosféře vyhlášená až za hranicemi Rakouska.

St. Johann in Salzburg, Osterreich Werbung
Zdroj: Chris Perkles
Domů
Sdílet
Diskuse