Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2024 11:45
Čas čtení 1:33
refresher team

České bílé víno je podle turistů jedno z nejlepších v Evropě, vítěz nepřekvapí

České bílé víno je podle turistů jedno z nejlepších v Evropě, vítěz nepřekvapí
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Chyběl ti nějaký vinařský žebříček? Máme ho tady.

Ještě stále sice máme Suchej únor, ne každý ho ale dodržuje. Právě pro něj přinášíme nejnovější žebříček gastronomického webu Taste Atlas, který na základě uživatelských hodnocení vybral 67 nejlepších bílých vín v Evropě. A Česko má být na co hrdé, protože se v konkurenci rozhodně neztratilo.

Doporučeno
Tohle jsou nejlepší čaje světa. V žebříčku zabodovalo i Česko Tohle jsou nejlepší čaje světa. V žebříčku zabodovalo i Česko 18. února 2024 16:40

V žebříčku má dokonce několik zástupců. Na 42. místě skončil Muškát moravský – moštová odrůda révy vinné určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna ještě v bývalém Československu. Ještě výše to v hodnocení dotáhla jiná odrůda, a to až do top 6.

6. místo

Šesté místo si od turistů a turistek vysloužila Pálava. Jedna z nejoblíbenějších odrůd v Česku byla vyšlechtěna na Moravě křížením Mülleru Thurgau a Tramínu červeného. Pálava je vysázená především na jižní Moravě – na Mikulovsku a Znojemsku.

Pálava, víno, lahev
Zdroj: Wiki Commons/Xth-Floor

5. místo

Páté místo putuje do Španělska zásluhou odrůdy Albariño, která se pěstuje na severozápadě Španělska. Albarino poznáš podle světlejší barvy a nižšího obsahu alkoholu. Vyznačuje se tóny svěžích bylinek a ovoce, jako jsou meruňky, broskve, ananas i mango.

víno
Zdroj: Flickr/Boca Dorada

4. místo

Viognier je odrůda s nejasným původem, která našla svůj domov v severní části údolí Rhôny ve Francii, kde se pěstuje již po staletí. Odrůda Viognier je vhodná pro výrobu oblíbených aromatických vín, která nesou minerální tóny, doteky meruněk, borovice a oceli.

Víno, Viognier
Zdroj: Flickr/Jameson Fink
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse