Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti PUSTIT K VODĚ.
17. května 2024 v 9:30
Čas čtení 2:24
Sponzorovaný obsah

Tyhle 4 vodní sporty musíš v létě vyzkoušet. Podívej se, kde si v Česku užiješ dávku adrenalinu

Tyhle 4 vodní sporty musíš v létě vyzkoušet. Podívej se, kde si v Česku užiješ dávku adrenalinu
Zdroj: Ondřej Soukup
SPORT VODNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Sportování na vodě nemusí být jen o sjíždění řek.

Říká ti něco wakesurfing, wakeboarding nebo flyboarding? Čti dál a zjistíš, jaké super zážitky se pod těmito názvy schovávají. Nebudeš se moct dočkat letních dní. No řekni – kdo by nechtěl lyžovat v létě nebo létat nad vodní hladinou?

Na lyžích to jde i bez sněhu

Nemusí být pod nulou, a stejně si můžeš užít parádní lyžovačku! Ani hory k tomu nepotřebuješ. Jen ve středních Čechách je areálů s nabídkou vodního lyžování spousta. Vyzkoušej třeba areál Wake Port v prostředí písečných Proboštských jezer. Když vyjedeš z Prahy, jsi tam za 20 minut a dorazit můžeš buď autobusem, nebo vlastním autem. Úplně nejstylovější je to ale po vodě, protože součástí areálu je i úvaziště pro lodě. Proboštská jezera jsou totiž napojena na Labe, takže si tu můžeš udělat zastávku na delší plavbě. Ve Wake Portu ti půjčí všechno, co budeš potřebovat, takže už jen stačí chytnout se vleku a prostě jet.

Jezdíš na snowboardu? „Snowboarding na vodě“ neboli wakeboarding ti v Davli také rádi ukážou. Sjíždět vlny a překážky můžeš stejně jako na svahu. Součástí areálu je i venkovní wellness. Až se unavíš na vodě, nech se tu hýčkat. 

Proboštská jezera.
Proboštská jezera. Zdroj: Ondřej Soukup

Proleť se nad hladinou

Na sítích je spousta videí, ale co to konečně zažít? Vyzkoušet si to můžeš třeba ve Slapech v TEPfactor marině. Při flyboardingu si budeš připadat jako superman, ani plášť nebudeš potřebovat. Nemusíš se ničeho obávat, létat je snadnější, než se může zdát. I tak to ale pár informací před ostrým letem chce, takže 30 minut před začátkem si s instruktorem řeknete základní pravidla. Veškeré vybavení tady dostaneš, oblékneš se do neoprenu, vesty a helmy. Nesmíš zapomenout na nejdůležitější věc, kterými jsou flyboard boty. Právě díky nim se budeš moct proletět nad hladinou.

Celé to funguje tak, že boty, které si nasadíš, tryskají vodu proti hladině, čímž se dostáváš do pohybu. Samotný proud vody je do bot vháněn pomocí skútru. Instruktor tak může celkový odpor ovlivňovat a přizpůsobit tvým schopnostem.

V TEPfactor marině to ale můžeš rozjet ještě víc. Vyzkoušej místní speed boat, na kterém si budeš připadat jako na vodní horské dráze. Místo můžeš s kámoši nebo kolegy z práce využít také pro teambuilding. Připraví vám grill party, šifrovací hru nebo souboj o pirátský poklad, a to všechno na vodě.

Flyboarding.
Flyboarding. Zdroj: GOOD AGENCY s.r.o.

Adrenalin s větrem ve vlasech

Co takhle stát se kapitánem? V půjčovně lodí na Orlíku můžeš kormidlovat kajutovou loď, nebo dokonce plachetnici. Některé lodě můžeš řídit jen s průkazem vůdce malého plavidla, většinou však postačí instruktáž a zaučení. Pro svou bezpečnost dostaneš vestu a případně i helmu. Po všech formalitách si už ale opravdu užiješ parádní jízdu, ať už na skútru, nebo na plachetnici. 

Vítr ve vlasech, voda všude kolem a rychlost, která je ve tvých rukou. To pohltí každého. Proto vždycky mysli i na ostatní a drž se jenom ve vymezeném prostoru. Nezapomeň, že všechny triky a další akrobacii si musíš nechat na speciálně vymezený prostor, který je přesně k tomu určen. 

Plachetnice.
Plachetnice. Zdroj: Ondřej Soukup

Za pořádnou vlnou nemusíš až k protinožcům

Vždycky tě lákalo surfování, ale mořské pobřeží je daleko? To vůbec není žádná překážka! I na jezeře je totiž možné chytit perfektní vlnu a surfovat klidně celý den. Vyzkoušej wakesurfing! Je to jednoduché – stoupneš si na prkno, chytneš se tažného lana a speciálně upravený motorový člun před tebou vytvoří vlnu, na které pak jedeš jak profi surfař. V půjčovně v Trhovkách na Orlíku ti všechno vysvětlí a ukážou.

V kempu si můžeš užít i pohodičku a relax, protože přilehlá pláž zaručuje parádní koupačku a slunění. Tak zapluj do půjčovny Wake-surf.cz a užij si wakeboarding, paddleboard a další vodní sporty.  

Další tipy nejen na vodní sporty najdeš na www.pustitkvode.cz.

objevit další vodní sporty
Wakeboard.
Wakeboard. Zdroj: Ondřej Soukup
Domů
Sdílet
Diskuse