Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
11. července 2024 v 7:00
Čas čtení 5:56
Dominik Vetrák

Byl jsem se podívat v krematoriu na zpopelňování těl: „Je to hnusný byznys s mrtvolami,“ říká ředitel

Byl jsem se podívat v krematoriu na zpopelňování těl: „Je to hnusný byznys s mrtvolami,“ říká ředitel
ZAJÍMAVOSTI PROFESE
Uložit Uložené

Je to potřebné a důležité podnikání, ale je tak trochu tabu. Byli jsme zjistit, jak se provádí kremace těl, kolik stojí a co tě na tom všem překvapí nejvíc.

„Tolik zábavy jako tady jste ještě neviděli,“ vítá nás s úsměvem Ondřej, který pracuje v banskobystrickém krematoriu už 28 let. „Člověk si ten smutek musí nějak vykompenzovat, jinak by tady pracovat nemohl,“ vysvětluje.

Zaměstnanci krematoria si už na přítomnost mrtvých lidí zvykli. Výhodou prý je, že se díky tomu snáze vyrovnávají se smrtí lidí okolo sebe. „Pohřbil jsem tu polovinu své rodiny. Už to beru trochu jinak než většina lidí,“ uvádí nás Ondřej do kontextu.

Samozřejmě, není to práce pro každého a doléhá svým způsobem na všechny zaměstnance. Denně se setkávat se zesnulými i s truchlícími rodinami je náročné. Ale Ondřej, který mrtvé spaluje, s tím problém nemá. „Lidé, se kterými pracuji, už neprochází žádnými těžkými emocemi,“ vysvětluje s mírným úsměvem.

krematórium Banská Bystrica
Zdroj: Archív Dominik Vetrák

Skutečná, fyzicky náročná práce

Ondřejův úsměv prý opadá tehdy, když pohřební služba přiveze 150 nebo 200 kilogramů vážícího člověka. Na týmu v krematoriu je zesnulého vyložit a připravit manuálně ke kremaci. Nejsou na to žádné stroje, vše zajišťuje hrubá síla chlapů, kteří tu pracují. Lidé by se prý divili, jak moc je tato práce fyzicky náročná.

Doporučeno
KVÍZ: Dojič krav, popelářka, lékařka nebo ředitel školy. Uhádneš, kolik si vydělají a kdo bere nejvíc? KVÍZ: Dojič krav, popelářka, lékařka nebo ředitel školy. Uhádneš, kolik si vydělají a kdo bere nejvíc? 13. března 2023 v 17:00

Humor se vypaří i tehdy, když je třeba zpopelnit děti, novorozence nebo i nenarozené děti, po přirozených či medicínsky provedených potratech. „Na to si člověk nikdy nezvykne,“ popisuje náš průvodce.

krematórium Banská Bystrica
Zdroj: Archív Dominik Vetrák/Refresher

Vcházím do banskobystrického krematoria za slunečného dne a ne, ze žádného komína se nekouří. Tak tomu bylo pouze do roku 2017, teď se ale používá nová technologie a pece, díky kterým není nic vidět ani cítit. Jedna taková pec stojí 350 tisíc eur a v krematoriu mají dvě. Při pohledu na samotnou budovu mě zaráží její nadčasový design. Na to, že tu stojí už skoro 40 let, vypadá velmi dobře (i když by si zasloužila rekonstrukci uvnitř).

Největší pece v zemi

Když procházím celým komplexem krematoria, necítím žádné negativní emoce ani chmurné myšlenky. Atmosféra se ale změní, jakmile vstoupím do místnosti se dvěma obrovskými pecemi. Pokud by si člověk dosud díky vřelým pracovníkům a uspořádanému prostředí neuvědomil tíhu toho, co se tu odehrává, jakmile vstoupí sem, vše se mění. Moje oči hned potom spočinuly na obou pecích. Jsou označené čísly a také jmény – Štefan a Alžběta. „Je to takový zvyk, že pece pojmenováváme podle prvního člověka, kterého jsme v nich zpopelnili,“ říká nám Ondřej.

Doporučeno
Patoložka: Maminka mi pořád říkala, ať se nepitvám v jídle. Tak se teď pitvám ve větších kusech (Rozhovor) Patoložka: Maminka mi pořád říkala, ať se nepitvám v jídle. Tak se teď pitvám ve větších kusech (Rozhovor) 9. listopadu 2022 v 12:00

Bystrica má největší kremační pece na Slovensku. Proto právě k nim někdy přiváží i lidi s větší fyzickou konstitucí nebo s nadváhou. Nejtěžší člověk, kterého tu zpopelnili, prý vážil 330 kilo včetně rakve. Ján Snopko, vedoucí krematoria, upozorňuje, že takových těl navíc přibývá. Kremace 150kilogramových lidí není v dnešní době už nijak neobvyklá.

krematórium Banská Bystrica
Zdroj: Archív Dominik Vetrák/Refresher
Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 24. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jestli někdy odmítli těla ke kremaci.
  • Jak dlouho trvá spalování těla.
  • Co lidé dělají s popelem.
  • O kolik je kremace levnější než klasický pohřeb.
  • Jak se čistí a třídí popel od kovů a jiných nežádoucích látek, než se uloží do urny.
  • Jaké předměty mohou přežít teploty 1100 stupňů v pecích.
  • Zda se může stát, že se do urny dostane i popel jiné osoby.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 163338 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse