Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2024 v 8:44
Čas čtení 1:22
Veronika Ábelová

Na sraz proruských a xenofobních skupin měl dorazit i Jiří Strach. Po kritice účast odvolal

Na sraz proruských a xenofobních skupin měl dorazit i Jiří Strach. Po kritice účast odvolal
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY ČESKO
Uložit Uložené

„Bohužel jsem neměl dostatek relevantních informací,“ vyjádřil se k záležitosti slavný režisér a oznámil, že se akce nezúčastní. Učinil tak po lavině kritiky.

K celé situaci se vyjádřilo i několik známých jmen, jedním z nich byl i politický publicista Zdeněk Šarapatka. Ten svůj názor sdílel na platformě X. „Režisér Strach bude ‚ozdobou‘ srpnového ‚vlasteneckého‘ setkání příznivců Putina v Příčovech. Prominent ČT a ‚bráška‘ řady politiků tam bude bok po boku s kremelským medailistou Nohavicou přednášet kolaborantům o zhoubném propojení kultury a politiky,“ napsal. Ve stejném panelu Kultura a politika měl debatovat i známý hudebník Jaromír Nohavica.

Vlastenecký slet v Příčovech je každoroční akce, kde se setkává směsice proruských a xenofobních skupin. Akce se účastní proruští dezinformátoři nebo politici krajní pravice. Jedním z nich je i šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas nebo poslanec SPD Jiří Kobza. Ti na tomto setkání v minulosti chtěli demonstrovat proti vládě. Letos se má na sletu objevit aktivista Adam Bartoš, Marek Obrtel z Národní domobrany, bývalý spolupracovník StB Petr Markvart nebo influencer Vidlák.

Na účast Jiřího Stracha na tomto kontroverzním setkání upozornil nejen Šarapatka, ale i bývalý prezidentský kandidát a textař Michal Horáček nebo bývalý ministr a hudebník Michael Kocáb. Po jejich kritice Strach svou účast zrušil. „Mělo to úspěch díky tomu, že se toho ujal Michal Horáček a Michael Kocáb, a společnými silami se povedlo, že Strach se té akce, kde se to v minulosti hemžilo i ruskými vlajkami, neúčastní,“ sdělil eXtra.cz Šarapatka, který kritizoval i Strachovo postavení v České televizi.

Doporučeno
Smutná zpráva pro hvězdu Yellowstonu. Pokračování jejího velkolepého filmu bylo odloženo na neurčito Smutná zpráva pro hvězdu Yellowstonu. Pokračování jejího velkolepého filmu bylo odloženo na neurčito 11. července 2024 v 14:31
Doporučeno
Angela Merkel jako vyšetřovatelka vražd? Chystaný seriál ti ukáže političku, jak jsi ji ještě neviděl*a Angela Merkel jako vyšetřovatelka vražd? Chystaný seriál ti ukáže političku, jak jsi ji ještě neviděl*a 11. července 2024 v 11:31
Doporučeno
První záběry ze dvojky Vyšehradu! Lavi si tentokrát zakope okresní přebor První záběry ze dvojky Vyšehradu! Lavi si tentokrát zakope okresní přebor 11. července 2024 v 12:26

Michal Horáček se k tomu vyjádřil na sociálních sítích. „Jsem v cizině, ale ještě než jsem odjel (5. 7.), řekl jsem Michaelu Kocábovi, aby pana režiséra vyzval k okamžité distanci od této akce. Ten to slíbil,“ napsal na X.

Režisér oblíbeného snímku Anděl Páně řekl, že nebyl o akci dostatečně informovaný.

„V Příčovech nebudu. Bohužel jsem neměl dostatek relevantních informací. Více už nebudu celou nemilou událost komentovat. Děkuji,“ sdělil webu eXtra.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse