Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2024 v 9:29
Čas čtení 0:36
ČTK

Česko pošle do boje o Oscara chválený film Vlny Jiřího Mádla

Česko pošle do boje o Oscara chválený film Vlny Jiřího Mádla
Zdroj: Bontonfilm
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY
Uložit Uložené

Do boje o cenu Nejlepší zahraniční film na 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd Oscar vybrali členové české akademie snímek Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla.

Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

Doporučeno
Zemřel majitel jednoho z nejznámějších hlasů na světě. Hvězdě Lvího krále a Star Wars bylo 93 let Zemřel majitel jednoho z nejznámějších hlasů na světě. Hvězdě Lvího krále a Star Wars bylo 93 let 9. září 2024 v 23:06

Ve světové premiéře byl snímek Vlny uveden na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde režisér Mádl získal cenu Modrá kostka za mimořádný umělecký výkon. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna. Naši recenzi si můžeš přečíst zde.

Film, který je zasazený do konce 60. let minulého století, za čtyři týdny od premiéry vidělo téměř 357 tisíc lidí a jeho tržby se blíží k 62 milionům korun. Česká akademie, která stojí za udílením cen Český lev, vybírala při hlasování akademiků z 13 českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Vlny se v hlasování umístily v abecedním pořadí snímky Amerikánka a Mord.

Doporučeno
KVIFF: Mord přilákal do Varů i prezidenta. České „zabijačkové“ drama je lepší než Pelíšky KVIFF: Mord přilákal do Varů i prezidenta. České „zabijačkové“ drama je lepší než Pelíšky 1. července 2024 v 20:00

Slavnostní vyhlášení 97. ročníku cen Oscar se uskuteční 2. března 2025. Oscarový shortlist výběru 15 zahraničních filmů americká akademie zveřejní 17. prosince. Nominace pak budou oznámeny 17. ledna 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse