Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2024 v 15:10
Čas čtení 0:54
Ella Petrová

Australská breakdancerka je navzdory olympijskému propadáku na vrcholu nejnovějšího světového žebříčku

Australská breakdancerka je navzdory olympijskému propadáku na vrcholu nejnovějšího světového žebříčku
Zdroj: Elsa/Getty Images
SPORT LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 ZÁBAVA
Uložit Uložené

World DanceSport Federation umístila Raygun na první místo.

Rachael „Raygun“ Gunn na olympijských hrách v Paříži soutěžila v breakdancu za Austrálii. Přestože prohrála všechny tři soutěže proti soupeřícím tanečníkům a její vystoupení napodobující skákajícího klokana bylo parodováno po celém světě, světová taneční federace ji vnímá jako úspěšnou breakdancerku. Informoval o tom deník The Guardian.

Doporučeno
Arnold Schwarzenegger se projížděl Prahou na kole. Fotku s ním ulovil i Kluk s kamením Arnold Schwarzenegger se projížděl Prahou na kole. Fotku s ním ulovil i Kluk s kamením 9. září 2024 v 13:38

Světová federace tanečního sportu (WDSF) uvedla, že metodika hodnocení je založena na čtyřech nejlepších výkonech každého sportovce za posledních 12 měsíců – ale nezahrnuje olympijské události včetně her v Paříži a olympijských kvalifikačních sérií v Šanghaji a Budapešti.
 
Federace objasnila, že neobvyklé okolnosti letošního rozpisu soutěží vedly k tomu, že mnoho sportovců bylo hodnoceno na základě jediné události. V případě Raygun jí první místo na kontinentálním mistrovství Oceánie v říjnu 2023 vyneslo 1000 bodů.
 
Mnoho členů komunity breakdancu kritizovalo žebříček za to, že neposkytuje jasný obraz breakdancu jako sportu a jako kultury. Viceprezident Breaking for Gold USA Zack Slusser uvedl, že WDSF nedokázala zorganizovat akce, které by přispěly k vytvoření přesného světového žebříčku.

Doporučeno
VIDEO: Australská breakdancerka zbořila sociální sítě. Lidé se smějí její olympijské choreografii VIDEO: Australská breakdancerka zbořila sociální sítě. Lidé se smějí její olympijské choreografii 12. srpna 2024 v 7:10

Tanečníci breakdancu podle slov Slussera neměli žádnou motivaci ani touhu pokračovat v účasti na WDSF, jelikož to nejsou kulturní akce a nikoho moc nebaví. Naproti tomu vyzdvihl mezinárodní soutěže, jako jsou šampionáty Red Bull BC One, u kterých jde o atmosféru a o celou komunitu.
 
Namítl, že pořadí WDSF se zanedlouho změní, jakmile dojde k událostem jako Breaking for Gold World Series, která se uskuteční v Šanghaji v říjnu.

Domů
Sdílet
Diskuse