3. Fastenwähe
Pochoutka, kterou za typickou považují ve švýcarské Basileji, je slané pečivo připomínající preclík. Těsto se obvykle připravuje z mouky, droždí, soli, cukru, mléka, vajec, kmínu a másla. Ovály ze zvětšeného těsta se tvarují tak, aby vnitřek připomínal kříž. Fastenwähe se posypávají kmínem.
2. Riz Casimir
Opovržení hlavními jídly na sladko cítí evidentně všichni kromě našeho geografického regionu střední Evropy. Stříbro totiž získala švýcarská verze rýže, která se v úpravě zvané Riz Casimir podává s kuřecím masem naloženým v omáčce z banánů, kokosového mléka, mandlí, hrušek, ananasu, broskví a kořeněným kari, chilli, skořicí, garam masalou, bobkovým listem a hřebíčkem.
1. Czernina
Zlatou příčku si nepřekvapivě vybojovalo zase maso a vnitřnosti. Tahle tradiční polská polévka se připravuje z kachní nebo husí krve, navíc se konzervuje v octu, aby se nesrazila. Do aromatického kachního vývaru se přidává sušené ovoce a různé druhy koření, například hřebíček a nové koření. Czarny znamená polsky černý, což odkazuje i k typické barvě polévky. Pokud jsi dočetl*a až sem, přidáváme jako bonus tohle video s polskými babičkami a živými kachničkami, které má sloužit jako recept na tenhle výherní blivajz.