Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2016 v 10:40
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Design iPhonu 5s, vnitřek iPhonu 6s. Byl nápad s malým iPhonem SE skutečně tak geniální?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Podle odborníků udělal Apple jedno z nejlepších rozhodnutí.

Během minulého roku prodalo Apple více než 30 milionů iOS smartphonů se 4palcovým displejem, přestože už více než dva roky výrobce žádný model v takové velikosti nepředstavil. Naposledy s takovou úhlopříčkou přišel iPhone 5s a iPhone 5c. Rok před tím zase iPhone 5 a tady to i zároveň končí, protože iPhone 4s nabízel ještě menší zobrazovací panel. Tento fakt zazněl během představování iPhonu SE, čímž chtěl vrcholový management odůvodnit krok, který včera po šesté hodině gigant uskutečnil. Tim Cook se zase oháněl tím, že si to zákazníci už delší dobu přáli. Když novinku ukázali na prezentačních plátnech, téměř každého, kdo to sledoval, ihned napadla myšlenka s recyklací zbytkových dílů, protože konstrukce až na pár detailů připomíná dvě zmiňované generace iPhonu. Pravda je ale taková, že Apple nejenže nerecykloval, ani neignoroval zájmy současných či potenciálních zákazníků. Proč? Zřejmě našli odpověď na jednu jednoduchou otázku. Pokud dokáže po letech prodat několik milionů hardwarově zastaralých kousků, co pak dokáže zachovaný design, nízká cena a technické specifikace, které se v několika hlavních bodech podobají TOP modelu iPhonu 6s za nesrovnatelně vyšší částku? Analytici to velmi dobře vědí, a proto dávají 4palcovému iPhonu SE obrovské šance na úspěch. A přední technologické weby s nimi maximálně souhlasí.

Proč právě 4 palce?

Výběr 4" úhlopříčky není žádnou náhodou, ale vyplněním díry, která vznikla po představení 4.7" a 5.5 "modelů. I když může někomu rozdíl mezi 4" a 4.7" velikostí připadat téměř zanedbatelný, při dlaních menšího vzrůstu rozhoduje každý jeden milimetr. V takovém případě přijde tak malá úhlopříčka docela vhod. Její přítomnost totiž zlepší nejen komfort držení smartphonu, ale i nošení po kapsách kalhot, kde nebude kompaktnější konstrukce až tak překážet. Mnohým z nás něco takového v éře tzv. phabletů opravdu chybí.

5.5", 4.7" a 4"

Design iPhonu 5s, vnitřek iPhonu 6s. Byl nápad s malým iPhonem SE skutečně tak geniální?
Zdroj: www.apple.com

High-end výbava a alternatívní design

Největším lákadlem iPhonu SE není ani tak velikost displeje, ale spíše to, že ve svých útrobách nese pokročilý čipset A9 nebo nadstandardně kvalitní 12MPx iSight fotoaparát s kapacitami natáčet 4K videa a to, že zákazníkům nevyprázdní peněženky, protože cena 399 dolarů (v Evropě kolem 490 eur) za takový kus hardwaru opravdu stojí. Nízká cenovka však zároveň znamená šetření. A to se v tomto případě týká především designu, který si až dosud drží nezanedbatelnou základnu fanoušků. Design ve stylu iPhonu 5s zároveň představuje perfektní alternativu k designu iPhonu 6 a iPhonu 6s, protože ne každému tak oblé křivky sedí. Velké lákadlo bude ale spočívat i ve výdrži baterie. Teoretické údaje od Apple vypadají zatím celkem slibně, uvidíme však, co řeknou první nezávislé testy.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 v 12:00

„Rozšiřuje to, co začal iPhone 5c, Apple prodává dostupnější produkty schválně - levnější SE není pokusem vyprodat staré zásoby, jak to Apple dělává se staršími vlajkovými loděmi. Je levný díky designu.“ The Verge

Šance tu skutečně jsou

Šance, že nápad s iPhonem SE přece jen prorazí, skutečně existují. Teď je to už jen otázka času, protože většina z těch, kteří jsou rozhodnutí novinku koupit, to vědí už od prvních důvěryhodných spekulací. Ty kolovaly internetem několik měsíců dozadu. O úspěchu se proto rozhodne již při spuštění předběžných objednávek, což bude realitou 24. března. Novince nahrává do karet hlavně to, že mezi současnými Android smartphony neexistuje nic, co by kombinovalo tak malou úhlopříčku, tak prémiové materiály a zároveň tak dobrou hardwarovou výbavu. Prodeje nového iPhonu se 4palcovou obrazovkou mohou proto skutečně dosáhnout čísla neočekávaných rozměrů. A my se to dozvíme již brzy.

Domů
Sdílet
Diskuse