Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2016 19:15
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Jaká je nová sedmička?

Časy, kdy se při představení nové generace točily největší změny kolem designu či konstrukčního provedení jsou dávno pryč. Samsung začátkem roku předvedl, že inovace mohou probíhat i jiným způsobem, a proto zaměřil pozornost na detaily. Model Galaxy S7 přebral od předchůdce hlavní vizuální charakteristiky a ty výrobce okořenil oblejšími křivkami či opět o něco ergonomičtějším tvarem. A i když jsme to už poměrně dlouho všichni potichu tušili, Apple se jen nedávno rozhodlo vydat přesně tou samou cestou.

Budoucnost je bezdrátová

 

Nový iPhone 7 vypadá téměř stejně jako iPhone 6s z minulého roku. Znovu jsme se tedy dočkali průmyslového designu, konstrukce z jednoho kusu hliníku a mírně trčícího fotoaparátu. Ten má však obnovený vzhled a pevnému tělu smartphonu chybí dva plastové pásky ze zadní strany. Ve spodní části najdeme místo 3.5mm portu malé dírky, které neslouží pro druhý reproduktor, ale pro plastovou součástku, lépe řečeno jakýsi přívod pro náš hlas, který ho během telefonování vede až do přítomného mikrofonu. Druhý reproduktor je umístěn tam, kde se nachází sluchátko.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

V Apple tak dokázali trefit dvě mouchy jednou ranou - stereo kombinaci předního a bočního reproduktoru totiž oceníme jak při sledování videí na YouTube, tak i při zvonění telefonu. Stačí pouze natočit do kapsy kalhot správnou stranu konstrukce a můžeme si být jisti, že nám neujde žádný důležitý e-mail. Přestože od basů v mobilním telefonu moc čekat nemůžeme, samotný výstup zní oproti jiným high-end smartphonům nadstandardně čistě a zároveň nadstandardně hlasitě.

Stereo, čistý zvuk a vlastní konektivita

Co se týče 3.5mm portu, osobně mi nechyběl. Tento několik dekád starý technologický standard není dnes problém nahradit za dostupné bezdrátové řešení. A pokud si někdo potrpí na opravdu pořádném audiu, trh zanedlouho zaplaví spousta certifikovaného příslušenství. V krabičce najdete mimo jiné i redukci a přibalené EarPods jsou vybaveny vlastním Ligthning konektorem i DAC čipem, takže poslech hudby poskytne takovou kvalitu, na jakou jsou jablíčkáři zvyklí.
 
Vše tedy záleží pouze na příslušenství. Pokud náhodou plánujete koupi nových sluchátek s bezdrátovou technologií, nedávno představený iPhone je pak ideální volba. Nevýhoda však spočívá v tom, že vedle poslechu přes kabel nebudete mít kam zapojit Lightning konektor od nabíječky. Samozřejmě, pokud nevlastníte kryt, který nabízí vlastní 3.5mm port pro připojení jacku.
 
Bezdrátová komunikace iPhone 7 probíhá buď přes tradiční Bluetooth (v4.2) konektivitu nebo prostřednictvím lepší alternativy, kde vyniká energetická efektivita a dobrá stabilita zvukového výstupu. V takovém případě jsou ale vyžadována sluchátka nebo reproduktory s novým bezdrátovým čipem W1 z dílny Apple, který zajistí, že pokud je zrovna nepoužíváme, tak automatický přeruší spojení a příslušenství se v zájmu šetření šťávy bez zbytečného ptaní vypne. Čip by měl být k dispozici každému, kdo hodlá vyrábět certifikované audio produkty.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Vrcholový management kalifornského giganta zmínil během představování iPhonu 7 certifikaci IP67, která je oproti certifikaci Samsung Galaxy S7 nižší, ale očividně spolehlivěji provedená. Jak ukázal nedávný test, tlak hloubky přes 10 metrů pod hladinou high-end Android smartphone s IP68 nerozchodil, zatímco sedmička fungovala i nadále. Podstatné je však, že se už konečně nemusíme bát smartphone používat ve špatném počasí nebo přes léto u bazénu či jezera. iPhone 6s sice také něco snesl, ale až dosud nebyla zvýšená odolnost vůči vodě oficiálně potvrzena.

Z vody ani písku strach nemá

Za podstatnou konstrukční změnu lze označit přechod z mechanického provedení domovského tlačítka na kapacitní. Ne, nejde o nic překvapujícího, evoluci se prostě nevyhneme. To podstatné na tom je, že momentálně probíhá důležitý technologický zlom, během kterého odcházejí dlouho zažité technologie a místo nich přicházejí modernější náhrady - kabely začíná vytlačovat bezdrátová konektivita, klasická tlačítka nahrazuje dotyková interakce a tu nově doplňuje stále čerstvá trojrozměrná funkcionalita. Vše mechanické a drátové se prostě mění na digitální a bezdrátové, a nikdo z nás tomu nezabrání.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Když přijdete do styku se zmodernizovaným domovským tlačítkem, po prvním kontaktu si ani nevšimnete, že už nemá mechanické provedení. Fyzickou zpětnou vazbu výrobce kompenzuje autentickou vibrační odezvou a místo fyzického stlačení zase integroval 3D Touch z displeje, takže je stále třeba použít sílu. A aby toho nebylo málo, během dotykové interakce probíhá i autentifikace uživatele pomocí opravdu rychlého biometrického senzoru.

Dotykový Home button s 3D Touch

Legendární Slide to unlock sice zmizelo, zvykání si na nový způsob odemykání obrazovky zamčení vám však příliš času nezabere. Vše začíná stiskem domovského tlačítka, během čehož smartphone ověří náš otisk prstu a ve zlomku sekundy se ocitneme na ploše s ikonkami aplikací. Problém nastane až v zimě, protože povrch domovského tlačítka reaguje pouze tehdy, pokud k němu přiložíme vodivý materiál, čili například lidské tělo. Máme - li oblečené klasické zimní rukavice, telefon tímto způsobem nejenže nerozsvítíme, ale zůstaneme i bez možnosti použití záložního kódu. Zachrání nás pouze speciální rukavice, které byly zviditelněny díky proslulým kapacitním tlačítkům ze starších Android smartphonů.
 
Nastavení poskytují možnost aktivovat odemknutí pomocí obyčejného přiložení prstu k biometrickému senzoru, čili bez nutnosti něco mačkat. Stále zde však existuje malý, ale dost podstatný háček - nejdříve musí být rozsvícený displej, což je opravdu škoda. Apple by menší softwarovou aktualizací rozhodně nic nepokazilo.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Úhlopříčka displeje včetně rozlišení zůstala oproti minulému roku bez jakékoliv změny a myslím, že Apple udělalo správnou věc. Celkově 336 pixelů na jeden palec při 4.7palcové úhlopříčce totiž bohatě stačí. Zobrazovaný obsah mi navíc občas připadal, jako by byl namalovaný přímo na ochranném skle. Za pochvalu ale také určitě stojí špičkový kontrast, znatelně vyšší jas (výrobce udává 25%), viditelně pestřejší rozsah reálně vypadajících barev (Wide Color Gamut z tabletu iPad Pro 9.7) a širší, lépe řečeno bohatší možnosti funkcionality 3D Touch, se kterými je iOS znovu o něco intuitivnější.

Více jasu, více barev

Vylepšenými zobrazovacími vlastnostmi chce společnost Apple dohánět stále oblíbenější AMOLED displeje. A jak říkají mé zkušenosti po pár dnech používání nebo čísla níže, nová retina se jim opravdu povedla. Nepatřím mezi fanoušky LCD panelů, v tomto případě však nastává ojedinělá výjimka. Výrobce letos jakoby zkombinoval některé výhody AMOLED s LCD technologií a přinesl tak opravdu zajímavý hybrid. Chybí už jen reálná černá či snížení spotřeby vypínáním v dané chvíli nepotřebných pixelů. Nevadí, za rok se s největší pravděpodobností dočkáme komplexní technologické změny.

Samsung Galaxy S7

- minimální jas (nižší je lepší): 2 nity
- maximální jas (vyšší je lepší): 484 nitů (885 nitů v automatickém režimu)
- teplota barvy (nižší je lepší): 6 852 kelvinů

Apple iPhone 6s

- minimální jas (nižší je lepší): 6 nitů

- maximální jas (vyšší je lepší): 554 nitů

- teplota barvy (nižší je lepší): 7 056 kelvinů

Apple iPhone 7

- minimální jas (nižší je lepší): 2 nity

- maximální jas (vyšší je lepší): 632 nitů

- teplota barvy (nižší je lepší): 6 692 kelvinů

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Na vylepšený displej se koukalo dobře za každých okolností. Ať už jsem byl venku během slunečného dne nebo v tmavé místnosti, maximální a minimální hodnota rozsahu jasu mi vždy vyhovovaly. Ve tmě je podsvícení dostatečně slabé, na světle zase dostatečně silné. A čas od času není špatné použít funkci Night Shift, tedy režim na redukci vyzařování modrého světla, kvůli kterému hůře usínáme. Riziko, že neplánovaně ponocujete, pak výrazně klesne.
 
Mezi ty nejdůležitější změny patří především hlavní fotoaparát. Rozlišení zůstalo stejné, tedy 12 megapixelů, no 4.7palcový model se nově může chlubit optickou stabilizací obrazu a většího provedení dvěma objektivy. Jeden je širokoúhlý (28 mm), druhý zase teleobjektiv (56 mm). A oběma přibyla podpora pro bezztrátový formát RAW i LED blesk se čtyřmi světly. Je však nutné stáhnout a nainstalovat aplikaci od třetí strany, protože té předinstalované výběr formátů překvapivě chybí.

Optický zoom i nový režim Portrét

Rozdíl mezi iPhone 7 a iPhone 7 Plus představuje právě tento teleobjektiv a režim na focení portrétů s bokeh efektem či strojovým učením rozpoznávání lidské tváře. Foťák vybavený širokoúhlým záběrem je totiž přesně stejný, jaký má i menší verze. Majitelé Pluska si navíc mohou díky dual-lens provedení užívat i výhody optického zoomu, který zajistí, aby náš záběr po přiblížení neztratil na kvalitě.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Záběry vyhotovené prostřednictvím hlavního fotoaparátu v iPhone 7 vynikají ostrými detaily, skvělým vyvážením bílé a barvami, které jsou blízko k realitě. Rovněž je třeba zmínit nižší clonové číslo (f/2.2 na f/1.8), což se v konečném důsledku odráží na větším množství zachyceného světla. Oproti loňské generaci iPhone 6s jde podle slov Applu až o 50% zlepšení. Této, na první pohled nenápadné změny si všimnete především po západu slunce, kdy kvalita fotografování s chytrými telefony za běžných okolností výrazně klesá. U sedmičky to však neplatí, protože je přítomna ještě i optická stabilizace obrazu. Fotky jsou proto za uvedených okolností dostatečně světlé a když jste šikovní, i překvapivě ostré. A šum na menších úhlopříčkách ani nezpozorujete.

Optická stabilizace a více světla

Inženýři kalifornského výrobce obohatili čipset A10 Fusion vylepšeným obrazovým procesorem ISP, který k lepší kvalitě fotoaparátů přispívá ze všech hardwarových změn asi nejvíce, přičemž stojí i za rychlejším automatickým zaostřováním. Reakce zařízení probíhají po stisknutí spouště - nezveličujeme - doslova bleskovou rychlostí.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Během používání fotoaparátu jsem si mimo jiné všiml, že provedení panoramatu probíhá hladce a rychle. U Android smartphonů občas nastaly menší problémy, například když byl pohyb mé ruky příliš rychlý, ale iPhone 7 stíhal vše s maximálním přehledem. A co se týče kvality, panoramatické záběry rozhodně stojí za nemalou pochvalu. Pokud je otevřete na větším displeji osobního počítače, určitě vám neuniknou pestré vizuální detaily.
 
Na přední straně se nachází 7megapixelový selfie foťák, který si rozumí s HDR funkcionalitou, má takzvané časosběrné kapacity a problémy mu nedělají ani živé fotografie. Záběr je široký a vysoký, takže zachytíte mnoho objektů najednou. Clona zůstala beze změny a formáty videí také. Úroveň selfie fotek nijak nevyčnívá, něco podobné dnes dostanete od několika modelů nejen z té nejvyšší třídy. Ve srovnání s 5 MPx předchůdcem z loňské generace iPhone 6s ale menší zlepšení rozhodně pocítíte.
 
Velkou škodou je, že fotoaparát v iPhone 7 zatím neprošel přes ruce odborníků z DxOMark, a proto ho nedokážeme na základě čísel srovnávat s jinými smartphony z high-end třídy. Podle mého názoru se probojuje buď přímo na první nebo druhé místo, čili mezi to nejlepší na pultech obchodů.

Galerie

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

 

Během představování sedmiček zaznělo z pódia, že nový čipset A10 Fusion poskytuje uživatelům zhruba o 40 procent více výpočetního výkonu. Ano, oproti 70procentní změně, kterou přinesl předchůdce A9 je letošní zlepšení téměř dvojnásobně slabší. V Apple však tentokrát nezaměřili pozornost na výkon, ale hlavně na energetickou efektivitu, z čehož pak vzešel 4jádrový procesor, kde jedna dvojice jader baterii nešetří a jedna šetří.
 
Moderní hardware iPhonu 7 zvládl podat takový výkon, na jaký se nehrabe žádný smartphone od konkurence. Benchmark aplikace AnTuTu mu přidělila přes neuvěřitelných 170 tisíc bodů, což je ve srovnání s takovým Galaxy S7, Xiaomi Mi 5 nebo jakýmkoli jiným high-end modelem opravdu hodně. Pojďme se ale nyní přesunout od čísel ke skutečným zkušenostem přímo z praxe.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Hraní her je na iPhone 7 hotovým zážitkem. Pokud spustíte některý z těch náročnějších mobilních titulů, můžete si být jisti, že iOS smartphone vůbec nic nepřekvapí. Vysoký počet snímků za jednu sekundu zde doplňují precizní grafické detaily i efekty, takže váš herní zážitek bude opět o pár úrovni vyšší.
 
Společnost Apple ani v tomto případě nezapomněla zmínit, že grafický výkon poroste, a to o zhruba 50 procent. Přítomný grafický procesor, nacházející se v čipsetu A10 Fusion, sestává ze šesti jader a oproti předchůdci ve dva roky staré generaci A8 z iPhone 6 disponuje až trojnásobně větším grafickým výkonem. Ať už si spustíte Vainglory nebo Modern Combat 5: Blackout, za každých okolností získáte pořádný herní zážitek.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Reakcím uživatelského prostředí operačního systému iOS 10 nemám absolutně co vytknout. Již několik let používám systém Android a za tu dobu mi přes ruce prošlo několik desítek modelů, ale ani jednou jsem se nesetkal s něčím tak svižným jako během testování sedmičky. Tuto dokonalou symbiózu softwaru a hardwaru závidí Applu mnozí renomovaní výrobci smartphonů a já mohu nyní pouze potvrdit, že nepřehánějí. Jde o silnou konkurenční výhodu, která vyžaduje hodně, hodně poctivé práce.

Svižné reakce, vysoký výkon a skvělá výdrž

Abyste dokázali vyrobit smartphone, který není dobrý jen v technických specifikacích, nestačí vzít open-source systém od někoho jiného, integrovat mu vlastnoručně vyhotovenou nástavbu a ten pak vložit do freestyle hardwaru s vysokými čísly. Kalifornský gigant proto dal s novou sedmičkou všem zúčastněným stranám další velkou lekci. A pokud je někdo stále tvrdohlavý, tak by si měl i několikrát po sobě pustit tento výstižný test, ve kterém iOS novinka (včetně rok starého iPhonu) porazila Samsung Galaxy Note7.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Velkou aktualizaci iOS 10 vybavili několika novými funkcemi a především intuitivnějším ovládáním, k čemuž opravdu efektivně napomáhá trojrozměrný dotek. Po první osobní zkušenosti mě napadla jedna důležitá věc - z Androidu a iOS se pomaličku, ale jistě stávají dva velmi podobné operační systémy. Desítka přinesla widgety a notifikační lišta je s novým tlačítkem na hromadné odbavování upozornění přesně totéž, co už nějaký ten rok naleznete v prostředí systému od Googlu.
 
Žádné velké vizuální změny tentokrát nenastaly. Vývojáři z Applu zaměřili pozornost na zatraktivnění aplikace iMessages, podporu Siri pro aplikace od třetích stran, inteligentní třídění uložených fotografií, vzdálené ovládání kompatibilní elektroniky v domácnosti či uzamčenou plochu, odkud máme pohotový přístup nejen k interaktivním upozorněním, ale i k informacím z přizpůsobených widgetů. Díky funkci 3D Touch nebylo občas ani třeba některou aplikaci pracně spouštět a hledat v ní konkrétní možnost, protože vše zajistila silnější dotyková interakce s její ikonkou. Za zmínku však také stojí, že lišta s rychlým nastavením prošla znatelným zjednodušením.
 
Pokud si tedy někdo potrpí na plynulém, intuitivním a stabilním operačním systému, iOS 10 ho zaručeně nezklame.

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)

Co se týče 1960 mAh baterie byla moje očekávání skutečně vysoká. Podle slov šéfa marketingu Apple Phila Schillera má totiž novinka nejlepší výdrž ze všech iPhonů a já mohu skvělou energetickou efektivitu díky nabyté zkušenosti potvrdit. Kapacita baterie 4.7palcového modelu navíc poroste o 14 procent (iPhone 7 Plus o 5%), takže jeden trošku náročnější den smartphone bez problémů zvládne. To znamená od 14 do 16 hodin na jedno nabití. Pokud mu však nedáte pokoj a občas si i cosi zahrajete, zhlédnete nejedno video na YouTube nebo rádi fotografujete, výdrž klesne na těch 9 až 10 hodin. 10 minut hraní graficky náročného titulu sebralo asi 6 procent baterie a 30 minut surfování na webu přes Wi-Fi včetně poslechu hudby kolem 10 procent.
 
Malou škodou je, že Apple nepřineslo rychlé či bezdrátové nabíjení. Opačný tábor považuje tuto výbavu už za běžný standard dnešních vlajkových lodí, který dokáže zlepšit naše zkušenosti z používání. Pokud však baterie vydrží jeden běžný den, tak o nějak podstatnou nevýhodu nejde. Vždy před spaním stačí pouze připojit Lightning konektor a ráno po probuzení odpojit.

Průběh nabíjení

- 30 minut nabíjení: 31%

- 60 minut nabíjení: 58%

- 90 minut nabíjení: 82%

- 130 minut nabíjení: 100%

Shrnutí recenze iPhonu 7

Když vezmete do jedné ruky iPhone 6s a do té druhé iPhone 7, až na dvě nová černá provedení mnoho vizuálních změn nepostřehnete. Výrobce zaměřil pozornost na malé detaily - odstranil dva znepokojující plastové pásky, přidal certifikované těsnění, opticky rozměrnější hlavnímu fotoaparátu dal oblejší křivky, mechanické domovské tlačítko vyměnil za dotykové a 3.5 milimetrový port na připojování jacku nahradil za šest maličkých dírek, přičemž zachoval pevné provedení. Z toho vyplývá, že hlavní konstrukční a designová charakteristika zůstala víceméně nezměněna.
 
Chybějící port vám vadit nebude, pokud vám nevadí, že musíte použít buď redukci nebo bezdrátové audio příslušenství. Fotoaparát se může pochlubit rychlým automatickým zaostřováním, opticky stabilizovanými videi, foto záběry s lepší světelností nebo bezztrátovým formátem RAW. Větší iPhone 7 Plus i optickým zoomem či režimem Portrét. Displej vyniká skvělým jasem nebo pestrou paletou zobrazovaných barev a vlastní zvukový výstup je zase obohacen o stereo.
 
Ano, zmíněné změny a vylepšení nemusí pro majitele iPhonu 6s znamenat dostatečný důvod pro investici do obnovené generace. A můj názor není jiný. Pokud někdo vlastní 4.7palcový loňský model a 5.5" úhlopříčku nechce kvůli příliš velkým rozměrům konstrukce, asi bude lepší, když ještě pár měsíců počká na iPhone 8 (název 7s prý přeskočí kvůli kulatému výročí), který podle všeho dostane tělo ze skla, OLED displej a rychlé i bezdrátové nabíjení. A pokud někdo náročnější plánuje přechod z Androidu na iOS, tak sedmička může být opravdu skvělou volbou, protože nabízí hardwarovou výbavu, kterou najdeme rozkouskovanou ve více high-end mobilních telefonech, což je v kombinaci s bezkonkurenčním softwarem důvod pro udělení královské koruny. 10/10

Za poskytnutí iPhonu 7 na test děkujeme e-shopu bestcena.sk

Stejný, ale přece jiný. Je iPhone 7 skutečně novým králem smartphonů? (Recenze)
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse