Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2016 14:35
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

První Nobelovu cenu dnes získal japonský vědec Jošinori Ohsumi. Objasnil proces, jak se buňky opravují

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Začal týden s předáváním Nobelových cen.

Dnešním dnem odstartoval týden předávání Nobelových cen. Tu první získal Japonec Jošinori Ohsumi v kategorii medicína a fyziologie za objevy mechanismů autofágie. Mechanismus autofágie je jednoduše řečeno proces, kdy buňky útočí na sebe a zbavují se tak nežádoucích částí, jako například bakterií. Vědec tak objasnil procesy buněčné obnovy a nobelovka už po 23. putovala do Japonska. Ohsumiho zjištění jsou velmi nápomocná při pochopení našeho těla ve stavu hladovění, či při boji s infekcí. „Autofágie kontroluje důležité fyziologické funkce, při kterých se musí buněčné komponenty degradovat nebo recyklovat,“ vysvětluje v tiskovém prohlášení Institut Karolinska. Na celý mechanismus přišel už v 90. letech minulého století. Dnes mu je 71 let a poté, co se dozvěděl, že vyhrál, řekl: „byl jsem opravdu překvapen, právě jsem byl v laboratoři.“ I když byl koncept procesu znám už více než před 50 lety, zásadní odhalení do případu přinesl až Jošinori Ohsumi v 90. letech.

První Nobelovu cenu dnes získal japonský vědec Jošinori Ohsumi. Objasnil proces, jak se buňky opravují
Zdroj: www.dailymail.co.uk
První Nobelovu cenu dnes získal japonský vědec Jošinori Ohsumi. Objasnil proces, jak se buňky opravují
Zdroj: www.dailymail.co.uk

Už zítra se můžeme těšit na cenu za fyziku, ve středu za chemii a v pátek za mír, která se bude jako jediná předávat v norském Oslu. Příští pondělí bude vyhlášen vítěz za ekonomii a předávání skončí ve čtvrtek 13. října, kdy se dozvíme držitele Nobelovy ceny za literaturu. Kromě finanční odměny ve výši 8 000 000 švédských korun (21,6 milionu korun) čeká na vítěze i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se dlouhodobě pořádá 10. prosince, tedy na výročí úmrtí Alfreda Nobela. Světoznámé Nobelovy ceny za medicínu uděluje švédská instituce Karolinska již od roku 1901. Průměrný věk laureáta se pohybuje na úrovni 58 let a dosud nejmladší byl Frederick Banting, objevitel inzulinu, který si cenu odnesl ve věku 32 let.

Domů
Sdílet
Diskuse