Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2016 10:27
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Newyorští chirurgové oddělili siamská dvojčata se společnou částí mozku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Až nejbližší měsíce ukáží, do jaké míry byl 27hodinový zákrok úspěšný.

Případy siamských dvojčat jsou ve společnosti poměrně známé. Pokud dvě osoby při narození sdílejí společnou část svých těl, vždy je to nelehká situace jak pro ně, tak i pro jejich rodiče, nejbližší příbuzné a okolí. Ne všechna dvojčata mohou vzhledem k jejich zdravotnímu stavu podstoupit náročnou a život ohrožující operaci k tomu, aby se zlepšila kvalita jejich života a mohli žít odděleně jako drtivá většina lidské populace. Mezi nejkomplikovanější patří případy, kdy jsou děti srostlé částí mozku. V takovém případě je prognóza velmi těžko odhadnutelná a co je nejhorší, ne každé oddělené dvojici se podaří přežít.
 
Lékařům v New Yorku se, zdá se, podařil podobný operační zákrok, když oddělili dva 13měsíční chlapce. Anias a Jadon McDonaldovi byli k sobě srostlí hlavami a současně sdíleli i jistou část mozku. Pro doktora Jamese Goodriche, který vedl operační tým, to byla šestá operace podobného typu a celkově jen 59. v pořadí na celém světě. Samotná operace trvala dlouhých 27 hodin, přičemž 16 hodin zabralo oddělování lebek. Úspěšným výsledkem se nezapomněla pochválit ani matka obou chlapců Nicole, která se pochlubila i na sociální síti.

Chlapce nyní čeká několik měsíců dlouhé období, během kterého se ukáže, jak moc se lékařům podařilo pro ně zajistit cestu k normálnímu životu a jejich rodině novou a snad šťastnější životní kapitolu. Při operacích podobného typu je velmi důležité oddělit siamská dvojčata co nejdříve, ideálně do 2 let od porodu, protože šance na přežití není vždy příliš velká. 

Domů
Sdílet
Diskuse