Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2017 17:54
Čas čtení 0:00
Adam Smeták Jakub Hvozdovič Daniel Michalík

10 nejočekávanějších hororů roku 2017, které nás buďto posednou, nebo vyděsí svou mrazivou atmosférou

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak tomu už bývá zvykem, i tentokrát jsme si pro vás připravili souhrn těch nejzajímavějších hrdlo svírajících žánrovek přicházejících do kin v průběhu roku.

Filmkultový prosinec a leden se opět nese v duchu rekapitulování či představování projektů nového roku. Už jsme si představili ty nejočekávanější kousky v článcích zde a zde a rozhodně nesmíme zapomenout ani na horory, které v uvedených odkazech nenajdete. Věnovat se jim budeme samostatně v tomto příspěvku a vězte, čeká nás pár kvalitních počinů například z dílny Ridleyho Scotta, M. Night Shyamalana, Jamese Wana, ale i jiných, méně známých tvůrců. Rok 2017 se bude nést převážně v duchařském směru a my jsme připraveni se bát. Deset nejlepších počinů z toho předešlého jsme si shrnuli v tomto příspěvku a dnes vám přinášíme desítku dalších. Tak se tedy na seznam jednotlivých snímků pojďme podívat blíže.

1. Split (režie: M. Night Shyamalan, 19. ledna 2017)

Hororový rok v našich kinech odstartuje ve znamení pořádného psychologického teroru. Split má v rukou nešťastník M. Night Shyamalan, kterého můžete znát díky filmům jako Šestý smysl, Vesnice či Vyvolený, ale bohužel i záležitostí jako Poslední vládce větru. První ohlasy však říkají, že „Shama Lama Ding Dong“ je zpět a ve velmi dobré formě. Samotný Split vypráví příběh psychicky nemocného člověka (James McAvoy), trpícího disociativní poruchou identity. V jeho hlavě žije 23 různých osob a bohužel ani jedna z nich neplánuje pustit na svobodu tři unesené dívky (Haley Lu Richardson, Jessica Sula, Anya Taylor-Joy) žijící v jeho sklepě. Příjemně vypadající start do hororového roku, co myslíte?

2. Rings (režie: F. Javier Gutiérrez, 2. února 2017)

O kvalitách amerického remaku originálního japonského Ringu pochybuje asi málokterý fanoušek a v našem žebříčku nejlepších hororů  tohoto století si dokonce vybojoval první příčku. A to nejen díky skvělé Naomi Watts, hudbě od Hanse Zimmera, ale zejména díky skvělému scénáři, kameře a dokonale mrazivé atmosféře, která dokázala v divákovi rezonovat ještě dlouho po filmu. Druhý díl už jen tak tak zachraňovala krásná Naomi a všechen dojem byl ten tam. Napravit se to již zanedlouho pokusí pokračování, jehož děj se bude odehrávat 13 let po poslední části a bude na předchozí části navazovat. V hlavní roli bude Julia (Matilda Lutz), která obětuje sebe aby zachránila svého přítele Holta (Alex Roe) a přitom objeví, že existuje film ve filmu, kterého si nikdo předtím nevšiml. Doufáme, že to dopadne minimálně tak dobře jak slibuje nejnovější trailer.

3. A Cure for Wellness (režie: Gore Verbinski, 16. února 2017)

Trailer k novince od Gora Verbinskiho k nadějné hororovce přišel jako blesk z čistého nebe. A protože dobrých hororů není nikdy dost a režisér tohoto projektu již dříve dokázal, že v tomto žánru umí chodit, nemůžeme se těšit více. Záběry nám totiž odhalují neodolatelně mrazivou atmosféru švýcarského léčebného komplexu, kam se vydá mladý inženýr Dan DeHaan. Brzy mu dojde, že s tajemným lázeňským komplexem není něco v pořádku a když už pomalu začne objevovat jeho tajemství, je diagnostikován se stejnou psychickou poruchou, kterou trpí pacienti záhadného léčebného centra zapomenutého kdesi v horách. Nalákat by vás mohl i rating R a zejména pak již zmíněný geniální trailer.

4. Get Out (režie: Jordan Peele, 24. února 2017 - USA)

Pokud máte rádi inteligentní a ostrý humor, určitě vám bude známé seskupení z Comedy Central, Key and Peel. Proč zmiňuji tuto komediální dvojku v článku o očekávaných hororech? Neboť právě druhý jmenovaný se rozhodl natočit nervy drásající kratochvíli se stylem jemu vlastním. Afroameričan Daniel Kaluuya (Sicario, Black Mirror) se se svou bělošskou přítelkyní Allison Williams (College Musical) vydá v rámci nové úrovně vztahu za jejími rodiči. Podivné chování nejprve připisuje nervozitě z mezirasové vztahu, ale později zjišťuje, že je za tím něco mnohem horšího. Film bohužel nemá stanovenou CZ/SK premiéru, ale šílený trailer nám prostě nedovolil ho nezmínit. Pokud se tedy budete v průběhu února nacházet v USA, určitě okuste návštěvu tamního kina.

5. Alien: Covenant (režie: Ridley Scott, 18. května 2017)

Článek o nejočekávanějších hororech roku 2017 se prostě nemůže obejít bez zmínky kultovního strašidelného sci-fi jménem Alien, konkrétně jeho přírůstku s podtitulem Covenant. Děj se bude točit kolem stejnojmenné kolonizační lodi, která na cestě k odlehlé planetě na vzdálené straně galaxie objeví něco, o čem si myslí, že je nezmapovaný ráj. Ve skutečnosti však jde o temný, nebezpečný a nehostinný svět. Ridley nám slibuje návrat ke kořenům, které nám v mládí způsobily nemalé noční můry a podle prvního traileru to vypadá tak, že svá slova naplnil. Již v květnu se o tom budeme moci přesvědčit na vlastní kůži. Do té doby ale můžete sledovat toto vlákno, ve kterém vás pravidelně zásobujeme „mimozemskými“ novinkami.

6. Annabelle 2 (režie: David Sandberg, 10. srpna 2017)

Řekněme si to na rovinu. Originální film o panence Annabelle se sotva udržel na bodu průměru. Snímek pod velením Johna R. Leonettiho nepřinesl do žánru nic nového a nedokázal ani navodit pořádnou duchařskou atmosféru. Proč se pak tvůrci rozhodli pro pokračování? Rozpočet činil jen 6,5 milionu dolarů a počin samotný si vydělal neskutečných 256 milionů. To je tedy pořádný rozdíl. Určitě nás potěšilo jméno Davida Sandberga, nováčka, který se postaral o celovečerní zpracování Lights Out. Naděje na úspěšnější pokračování zde tedy stále je. Příběh se bude točit kolem tvůrce panenek a jeho manželky, jejichž dcera tragicky zahynula před dvaceti lety. Rozhodnou se k sobě vzít jeptišku a pár dětí ze zdevastovaného sirotčince. Muž mezitím vytvoří zlomyslnou Annabelle a vy už víte, kam to bude celé směřovat. Podotýkáme, že jde o prequel k jednotce. Amen, jsme zvědaví, ale naše očekávání jsou na minimu.

7. It (režie: Andrés Muschietti, 7. září 2017)

Král psaného hororu Stephen King v roce 1986 vydal jedno ze svých nejhodnotnějších děl. Více než tisícistránková kniha o vraždícím klaunovi se stala hitem, později kultovní záležitostí a filmové zpracování na sebe dlouho nenechalo čekat. Už v roce 1990 jsme se dočkali televizního filmu, který měl své kvality, ale i neduhy. A nyní, o 27 let později, se dočkáme celovečerního remaku. Nakonec bude film rozdělen na dvě části, přičemž ta druhá má naplánovanou premiéru v roce 2018. V první, letošní části budeme svědky party sedmi dětí, které se budou muset postavit zlé kreatuře vystupující v podobě klauna, jež využívá největších fóbií svých nepřátel, aby je zlomila. Druhá část se pak bude odehrávat o desítky let později a představí nám partu přátel již v dospělosti a jejich úkolem bude se znovu spojit kvůli konečnému zúčtování se zlem. Datum premiéry se blíží a s ním společně i nervozita, jak to celé dopadne. Skvěle zní i ohlášený rating R, no a jak bude samotný hlavní záporák vypadat, si můžete prohlédnout tady.

10 nejočekávanějších hororů roku 2017, které nás buďto posednou, nebo vyděsí svou mrazivou atmosférou
Zdroj: EW.com

8. Friday the 13th (režie: Breck Eisner, 12. října 2017)

Bohužel ne každé pokračování/remake má vydlážděnou snadnou cestu produkcí. Důkazem toho je například další zářez do světoznámého zabijáka s hokejovou maskou Jasona Voorheese. Ten si prošel vícenásobnými odkladu, ale vypadá to tak, že koncem roku se skutečně dostane do světových kin. Zajímavostí je, že i když ho natáčel Breck Eisner, známý například nemastným neslaný fantasy The Last Witch Hunter, scénář zajistili šikovní Nick Antosca (pár epizod Hannibala) a Aaron Guzikowski (Prisoners). Je tedy šance, že dostaneme dobře napsaný návrat ke klasice?

10 nejočekávanějších hororů roku 2017, které nás buďto posednou, nebo vyděsí svou mrazivou atmosférou
Zdroj: Paramount

9. Saw: Legacy (režie: Michael Spierig a Peter Spierig, 26. října 2017)

Od posledního dílu originální, avšak uměle natahované filmové série, uběhlo již neuvěřitelných sedm let. Saw 3D měl být závěrečný díl a měl být rozdělen na dva filmy. To však studio Lionsgate Films po prodělečném šestém dílu nepovolilo, a tak jsme se dočkali pouze jednoho snímku, který nám nabídl více otázek než řešení. A tak se po letech možná dočkáme řešení. Velký časový odstup mezi posledním dílem a tím nadcházejícím je vysvětlován tak, že scénáristé (Josh Stolberg a Pete Goldfinger) potřebovali dostatek času, aby napsali dostatečně kvalitní scénář. Tak doufejme, že se jim to podařilo. S jistotu můžeme potvrdit, že se vrátí postava Jigsawa (Tobin Bell), a to i přesto, že mezi živými není už od třetího dílu. Na place dokonce kdosi zachytil jeho vykopanou rakev. Na další informace k ději si ještě počkáme, avšak pevně doufáme, že nový díl sérii opráší a dá jí nový a zábavný kabát.  

10. Insidious: Chapter 4 (režie: Adam Robitel, 23. listopadu 2017)

Kdo by to byl řekl, že se hororová série od Jamese Wana takto rozroste. Wan se po prvních dvou filmech odebral k jiným projektům a režisérskou židli nabídl jiným tvůrcům. Zatímco o třetí kapitolu se postaral talentovaný Leigh Whannell (scenárista všech částí), čtyřku přebírá méně známý Adam Robitel (The Taking of Deborah Logan). Děj se bude odehrávat těsně poté, co Elise, Specs a Tucker vytvořili firmu zkoumající paranormální jevy s názvem Spectral Sightings. Podle informací by se měla trojice vydat do Nového Mexika, rodného města Elise, kde poznají její entitou terorizovanou rodinu. Obsazena byla i herečka, která ztvární Elise v náctileté věku a se scenáristickou podporou od Whannella by to nemělo dopadnout vůbec špatně, i když kvalita série posledním dílem trochu klesla. Nebude nouze ani o temnou The Further a my věříme, že zůstaneme spokojeni a vystrašeni.

To samozřejmě není všechno. Rok 2017 má připravených několik projektů, které nás mohou velmi snadno překvapit (například remake Suspirie či Maniac Copa, které však ještě nemají stanovený přesný release date). Věříme, že budeme svědky pořádných duchařských a krvavých příběhů majících potenciál nahnat nám pořádnou husí kůži. Na který z uvedených filmů se těšíte nejvíce? Zahlasujte v anketě níže.

Domů
Sdílet
Diskuse