Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2017 17:24
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Opuštěná sovětská osada na konci světa, kde dnes zůstalo už jen 6 lidí. Aleksandr tam žije opuštěný, ale spokojený život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na Špicberkách už po Rusech příliš osad nezbylo.

Souostroví Špicberky patří od počátku 20. století oficiálně pod Norské království. Skupina ostrovů ležící v Severním ledovém oceánu se nachází jen několik stovek kilometrů od severního zeměpisného pólu a i když jsou v současnosti obydlené jen tři ostrovy z celého souostroví, i na nich se najde hromada zajímavých míst. I když bylo Norskem povoleno několika desítkám zemí těžit na Špicberkách nerostné suroviny, do dnešních dnů tam vydrželi jen neochvějní Rusové. Přestože se Rusové zdají být tvrdí a nezastraší je žádné chladné počasí, i oni už v posledních desetiletích byli nuceni opustit pár svých osad, když si uvědomili, že život na Špicberkách pro ně nemá velký smysl.
 
Jednou z osad s takovým osudem se v roce 1998 stala i osada s názvem Pyramiden. Za její vznik se ještě v roce 1910 zasloužili Švédové, aby ji pak v roce 1927 prodali Sovětům a ti z ní udělali centrum těžby uhlí. Naneštěstí pro ně, těžba nebyla udržitelná a po jejím zrušení již místní obyvatelé neviděli v Pyramiden smysl života, a tak jednoduše odešli. Dodnes tam zůstalo pouze 6 nejodvážnějších obyvatel ochotných žít v arktické zimě a jedním z nich je i Aleksandr Romanovsky. Saša, jak ho přezdívají, pracuje v Pyramiden jako turistický průvodce a i když přiznává, že mu je někdy smutno, svou práci v bývalé sovětské osadě nemůže jen tak snadno opustit a nechat za sebou. Jeho život, jakož i samotný Pyramiden, se vydal zdokumentovat David Beazley, který z natočených záběrů vyrobil krátký film, u nějž se možná přistihnete, jak s otevřenými ústy sledujete život v jednom z nejseverněji umístěných obydlených míst na Zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse