Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2017 10:15
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Dosud nikdy neviděné fotografie ze Sovětského svazu z dob, kdy mu pevnou rukou vládl Stalin. Postaral se o ně Američan

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Téměř 50 let ležely ve skříni.

Od poloviny dvacátých letech 20. století stál v čele Sovětského svazu Josif Vissarionovič Stalin. Diktátor a krutovládce zavedl v zemi tvrdé podmínky, stál na čele SSSR při vítězství v druhé světové válce a když pak v roce 1953 zemřel, zanechal za sebou nejen 30 let vládnutí, ale i tisíce a tisíce mrtvol. V SSSR od roku 1952 až do roku 1954 působil i americký major Martin Manhoff, který pracoval na americké ambasádě, a i když šlo o období na samotném konci Stalinova vládnutí, Manhoffovi se skvěle podařilo zachytit to, jak vypadal každodenní život obyvatel Sovětského svazu.
 
Pokud právě Manhoff nemusel pracovat a užíval si volné chvilky, rád se vydával do sovětských ulic s fotoaparátem v ruce. Navštívil města jako Moskva, Leningrad nebo Murmansk a nezajímaly ho památky a nejpopulární místa, protože se spíše zaměřoval na obyčejné sovětské obyvatele a zachycoval realitu přesně tak, jak ji viděl vlastníma očima. Po odchodu ze SSSR odložil Manhoff tisíce fotografií do šatníku a nechal je tam další půlstoletí, aniž by o nich někomu řekl, nebo se pokusil o jejich zveřejnění. Po jeho smrti dostal Douglas Smith příležitost prohledat jeho osobní věci a když natrefil na fotografie, nemohl uvěřit vlastním očím. Mimo jiné našel i video přímo ze Stalinova veřejného pohřebního obřadu, které se mu podařilo natočit z americké ambasády a Douglas momentálně pracuje na tom, aby se brzy všechny Manhoffovy fotografie dostaly na internet v digitalizované podobě.

  

Domů
Sdílet
Diskuse