Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2017 15:53
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Myslíte si, že je Kristen Stewart netalentované dřevo? Přinášíme vám 5 výborných filmů, které vás přesvědčí o opaku

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Na Bellu z Twilightu zapomeňte.

Už nějaký ten pátek patří k znaku dobrého vkusu vysmívat se hereckým schopnostem Kristen Stewart. Herečka svého času chválena jako jedna z nejslibnějších své generace se stala synonymem pro otravné a naivní herectví. A důvodem je jedno slovo: Twilight. Do té doby o ní věděli hlavně fanoušci indie kinematografie, ale až obrovský úspěch lesknoucích se upírů ji předhodil masám. Hardcore fanoušci Twilightu ji chválili (jako vše spojené s touto sérií), ale ostatní akorát přiváděla do zuřivosti a rychle si vysloužila nálepku hereckého nemehla. Ani její kolega Robert Pattinson neunikl podobnému osudu. Zasloužený odsudek? Určitě ne.

Nebojte se, nechceme tady v nějakém pomatení mozku obhajovat Twilight. Příběhově i herecky šlo o hrůzu, jenže otřesně nehrála jen Kristen, ale snad všichni, co měli tu smůlu a dostali se před kameru. V současnosti zažíváme podobný případ se sérií Fifty Shades. V celém povyku se ale jaksi zapomnělo na množství filmů, ve kterých Stewart předvedla výborné výkony. Do jisté míry je to pochopitelné – šlo o méně známé, většinou nezávislé snímky. Ty se často k masovému divákovi neměly šanci dostat. Mnozí z nich ji tedy hodnotí zejména prostřednictvím jejího angažování se v Twilightu. Celá věc je však poněkud složitější. Na několika vybraných titulech si ukážeme, že Kristen Stewart rozhodně není takové netalentované poleno, jak často slýcháme ze všech možných stran.

Speak (režie: Jessica Sharzer, 2004)

O tomto dramatu jsme se rozepsali již v žebříčku filmů o šikaně, nepochybně si však zaslouží zmínku. Šlo víceméně o první hlavní roli pro Kristen Stewart a můžeme vidět, že se s ní poprala více než dobře. Role přitom byla dost náročná a vyžadovala od herečky úplný ponor do psychiky své hrdinky. Celý snímek stál na ní a prostřednictvím své postavy Melindy dokázala perfektně vyjádřit osamělost, vnitřní napětí a úzkost. Tedy pocity známé mnohým (nejen) šikanou. V kombinaci se silným příběhem vznikl velmi emocionální zážitek, na který se jen tak lehce nezapomíná.

Myslíte si, že je Kristen Stewart netalentované dřevo? Přinášíme vám 5 výborných filmů, které vás přesvědčí o opaku
Zdroj: Showtime Networks

The Cake Eaters (režie: Mary Stuart Masterson, 2007)

Trochu neprávem polozapomenutá indie záležitost, kde si Kristen Stewart střihla 15letou Georgii, trpící vzácnou genetickou chorobou. Onemocnění je nevyléčitelné, Georgia má před sebou jen omezenou dobu života a obává se, že všechny radosti života nestihne, například lásku. Ke hraní podobných postav je potřeba přistupovat opatrně. Stačí málo a člověk může sklouznout do nechtěné karikatury. Stewart však roli zvládla s velkým přehledem. Příběh ale nestojí jen na ní, ale i na dalších, stejně herecky přesvědčivých postavách. The Cake Eaters je takovým malým výřezem ze života dvou rodin na americkém venkově. Možná vás neohromí propracovaností příběhu, ale nabídne postavy hledající i v neútěšné situaci kousek svého štěstí.

Myslíte si, že je Kristen Stewart netalentované dřevo? Přinášíme vám 5 výborných filmů, které vás přesvědčí o opaku
Zdroj: Creative Artists Agency (CAA)

Adventureland (režie: Greg Mottola, 2009)

Kristen Stewart ve své nejpřirozenější roli? Možná i ano. V příjemné komedii Adventureland si zahrála sympatickou a inteligentní Em. Právě do ní se zamiluje hlavní hrdina v podání Jesse Eisenberga. Její osobní život je chaotický, doma má problémy a utíká před nimi hlavně do práce. Em a všechny ostatní postavy jsou uvěřitelné, lidské a vtipné. Zajímavější na celém příběhu je, že vlastně sledujeme outsidery pracující v zábavním parku, ačkoli jejich intelekt a možnosti jsou někde úplně jinde. Jiné uplatnění však nenašli. I díky tomu si jejich postavy určitě oblíbí množství současných mladých lidí. Eisenberg a Stewart jsou navíc sympatický pár a není nejmenší problém jim fandit.

Myslíte si, že je Kristen Stewart netalentované dřevo? Přinášíme vám 5 výborných filmů, které vás přesvědčí o opaku
Zdroj: Miramax Films

The Runaways (režie: Floria Sigismondi, 2010)

V coming-of-age biografickém dramatu The Runaways budeme svědky vzniku stejnojmenné dívčí rockové kapely. Mezi její hlavní členy patřily Cherie Currie (Dakota Fanning) a Joan Jett (Kristen Stewart). Skupina neměla dlouhé trvání, film o ní však můžeme doporučit i díky skvělému hereckému výkonu Stewart. Spokojená s ní byla i samotná Joan Jett (podílela se jako výkonná producentka). Podobné role navíc Kristen sednou jako ulité. Občas pořádně výbušné rebelky, zároveň ale flegmatičky, které neřeší okolní svět. Stewart se svou Joan Jett splynula dokonale.

Myslíte si, že je Kristen Stewart netalentované dřevo? Přinášíme vám 5 výborných filmů, které vás přesvědčí o opaku
Zdroj: Apparition

Clouds of Sils Maria (režie: Olivier Assayas, 2014)

Vynikající artová konverzačka představuje Kristen Stewart možná v trochu netradičně „akční“ poloze. Střihla si totiž osobní asistentku slavné herečky Marie Enders (Juliette Binoche). Právě ona jí dohazuje kšefty a propagační akce. A zároveň slouží jako nepostradatelný pomocník při zkoušení divadelní hry, která má Marie vrátit do představení, kde kdysi zářila. Clouds of Sils Maria stojí hlavně na výborně napsaných dialozích a nabízí mnoho podnětů k přemýšlení. Například o umění a strachu z plynutí času. Juliette Binoche a Kristen Stewart předvedly fantastické výkony, do jisté míry jsou ve více prvcích navzájem protikladné. Samotná Stewart si za film odnesla cenu César za nejlepší výkon ve vedlejší roli (jako vůbec první americká herečka v historii). Zaslouženě.

Myslíte si, že je Kristen Stewart netalentované dřevo? Přinášíme vám 5 výborných filmů, které vás přesvědčí o opaku
Zdroj: Les Films du Losange

A dalo by se pokračovat. Mohli bychom zmínit vedlejší roli v thrilleru Úkryt od Davida Finchera, kde si zahrála dceru Jodie Foster, dále Into the Wild, adaptaci románu Jacka Kerouaca On the Road, oscarovku Still Alice, zmínku si jistě zaslouží i sci-fi Equals, vojenské drama Camp X-Ray a koneckonců i osobitá komedie American Ultra. A kdo by stále neměl dost, může si dát nejnovější zářez Woodyho Allena s názvem Café Society, nezávislák Certain Women či příchozí (a slibně vypadající) Personal Shopper. Zajímavých filmů má Kristen určitě víc než dost. Doporučujeme se tedy vykašlat na celou Twilight ságu a lovit i mezi méně nápadnými díly. Je o co stát.

Domů
Sdílet
Diskuse