Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2017 9:40
Čas čtení 0:00
Martin M.

Dobrý dojem je třeba udělat hned napoprvé. Inspiruj se deseti psychologickými triky, které ti v životě určitě přijdou vhod

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nic pro manipulátory.

V první řadě je dobré poznamenat, že nejde o žádný návod, jak s lidmi manipulovat nebo je využívat. Manipulátorů a lhářů je po světě opravdu dost a myslím si, že není nutné toto číslo ještě zvyšovat. Každopádně pochopit některé principy z psychologie může být prospěšné nejen pro vybudování dobrých vztahů s lidmi, ale i pro lepší sebevědomí. Pokud však preferuješ Messenger či jinou appky na komunikaci s lidmi, nic jsem neřekl.

1. Použij jméno osoby, se kterou se seznámíš

Dobrý dojem je třeba udělat hned napoprvé. Inspiruj se deseti psychologickými triky, které ti v životě určitě přijdou vhod
Zdroj: YouTube

Znáš to, když se s někým seznámíš a za několik vteřin už ani nevíš, jak se daná osoba jmenovala? Použití jejího či jeho jména ti pomůže zapamatovat si ji/ho a získáš tak obrovskou výhodu oproti ostatním, kteří jméno ihned zapomenou. Jméno osoby je totiž částí její identity. Tím, že vyslovíš její jméno, potvrzuješ její existenci a samozřejmě tak vzbuzuješ pozitivní pocity. Podle autora knihy How to Win Friends and Influence People, Dale Carnegieho, jméno je jedno z nejpříjemnějších slov, které může člověk slyšet. Takže příště se při seznamování raději zeptej na jméno, pokud si nejsi jistý, zda jsi ho opravdu slyšel.

2. Zanech dojem na začátku nebo na konci

První dojem že je všechno? Ano, ale je to jen část pravdy. Ve skutečnosti si lidé příliš nepamatují na věci, které se odehrají uprostřed rozhovoru, školní hodiny, nějaké akce (i když na některých večírcích si nemusí pamatovat vůbec nic) a podobně. Ty nejjasnější vzpomínky mají lidé právě na první a poslední věci. Čili pokud ti opravdu jde o to, abys zanechal dobrý dojem, udělej to buď na začátku, nebo na konci. Tento fakt ti dobře poslouží například při pohovoru, na který zřejmě každý přišel pro to, aby se ukázal v co nejlepším světle.

3. Požaduj více

Dobrý dojem je třeba udělat hned napoprvé. Inspiruj se deseti psychologickými triky, které ti v životě určitě přijdou vhod
Zdroj: Standford Graduate School

Pokud od někoho chceš laskavost, nejdříve požaduj více. Nemyslím tím zvrácené představy, které se ti míhají před očima, ale prostě více peněz (pokud si potřebuješ půjčit), aby ti vařil/a každý den... cokoliv si jen představíš. Jelikož půjde o zdánlivě nesplnitelné požadavky, které ti zřejmě daná osoba odmítne, požádáš ji o „menší“ laskavost. Ve skutečnosti však půjde o věc, kterou jsi od ní chtěl už od začátku. Proč je pravděpodobnější, že ti takovou laskavost splní? Jde o to, že daná osoba tě už jednou odmítla a pokud pouze nehraje falešnou hru tvého kamaráda/kamarádky, bude ti chtít pomoct.

4. Mlčeti zlato

Dobrý dojem je třeba udělat hned napoprvé. Inspiruj se deseti psychologickými triky, které ti v životě určitě přijdou vhod
Zdroj: flickr

Dobře, nikdo nemá rád to trapné ticho, ale neznamená to, že máš neustále blábolit a žvanit o všem, co tě jen napadne. Netýká se tě to pouze v případě, že máš dar řeči a dokážeš proměnit i úplný balast na zajímavý příběh. Je však dobré znát i sílu mlčení, a to zejména v situaci, kdy ti někdo dá neúplnou odpověď. Většina lidí reaguje tak, že se začne neustále vyptávat, aby jim člověk prozradil víc, ale má to zcela opačný efekt. Nejúčinnějším způsobem je zůstat tiše, avšak udržovat oční kontakt. Osoba, která se ti možná chtěla s něčím svěřit, bude pokračovat, protože se bude cítit mírně „pod tlakem“.

5. Během představování si všimni barvy očí

Ne, nejde o to, abys vzápětí skládal komplimenty o barvě očí dané osoby, tedy pouze za předpokladu, že klišé balasty tě opravdu nezajímají. Jde o to, abys udržel optimální oční kontakt, protože mnoho lidí má během konverzace problém dívat se druhé osobě do očí. Pokud si myslíš, že se tě to netýká, zkus si na to při nejbližší konverzaci vzpomenout a možná zjistíš, že jen obyčejné koukání se do očí může být mimořádně náročné. Obrazovka tvého smartphonu a v něm otevřený Messenger (nebo fotka tvé kamarádky) se bohužel nepočítá.

6. Všimni si, kam směřují chodidla druhé osoby

Lidé mají tendenci dávat najevo to, co si myslí, a to právě řečí svého těla. Jen opravdoví profíci dokáží dokonale lhát, čímž se myslí i falšování mimiky a gestikulace. Jelikož od dětství jsme vychováváni a vybízeni k tomu, abychom falšovali mimiku své tváře, tvář člověka nemusí být právě upřímná. Zkus se občas zamyslet a postřehnout, kam směřují chodidla osoby, se kterou se mluvíš. Pokud směřují pryč, zřejmě jim tvá přítomnost překáží, nebo se jen chtějí dostat pryč.

7. Plánuješ rande? Zahrň do něj trochu adrenalinu

Dobrý dojem je třeba udělat hned napoprvé. Inspiruj se deseti psychologickými triky, které ti v životě určitě přijdou vhod
Zdroj: YouQueen

Pokud chceš zanechat pozitivní dojem na prvním rande, nejlépe učiníš, když s tebou pozvaná osoba zažije adrenalin. Horské dráhy jsou možná běžnější v amerických filmech, ale protože Češi milují kino, horrorovým film zcela postačí. Trik je v tom, že adrenalin stimuluje mozek a vyvolává vzrušení, tím pádem si člověk myslí, že si opravdu užívá tvou společnost (což doufám platí i bez toho adrenalinu).

8. Nejlépe se něco naučíš, když sám někoho učíš

Neplatí to jen v případě, že se chceš stát mistrem nějakého řemesla či dovednosti, tento fakt ti může výrazně pomoci například při učení se na zkoušku. Ano, taháky jsou sice fajn, ale pokud máš reálný zájem se něco naučit, pak otravuj svého kamaráda a snaž se hrát si na učitele.

9. Úsměv a lichotky jsou fajn, ale napodobování mimiky je úplně jiný level

Někteří lidé mají napodobování mimiky v krvi, jiní se o takovou dovednost pouze snaží. Nejde přitom jen o mimiku obličeje samotnou, někteří jsou schopni napodobovat chování, řeč těla či dokonce tón hlasu. Pokud si myslíš, že tím člověk potlačuje svou identitu, souhlasím a také nejsem fanouškem takového chování, ale pokud se právě snažíš prodat nějaký produkt či uspět na pohovoru, tvé drzé já raději odlož stranou. Ve skutečnosti je osoba, jejíž mimika byla napodobená, mnohem přátelštější, protože jakoby našla svou chybějící polovičku (takový pocit nabude díky podobnému chování).

10. Image je všechno

Dobrý dojem je třeba udělat hned napoprvé. Inspiruj se deseti psychologickými triky, které ti v životě určitě přijdou vhod
Zdroj: Sutori

Pro mnohé lidi je image prostě tou nejdůležitější věcí, ale zároveň je každý jedinečný tím, co mu něj tato image představuje. Někdo rád prezentuje své cihličky na břiše, někdo se prezentuje stylovým oblečením nebo autem a podobně. Proto pokud chceš získat důvěru nebo si vybudovat dobrý kamarádský či jiný vztah, poznej, co je pro danou osobu důležité.

Domů
Sdílet
Diskuse