Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2017 19:57
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Prvý Slovák, ktorý zdolal všetky osemtisícovky sveta. Peter Hámor to zvládol bez kyslíka a je rekordmanom, na akého môže byť Slovensko hrdé

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeden z našich najznámejších horolezcov zdolal siedmu najvyššiu horu sveta.

Dnešok sa zapíše do slovenskej histórie! Peter Hámor je jedným z najznámejších slovenských horolezcov a svoje zručnosti i znalosti dokazuje svetu zdolávaním tých najnebezpečnejších a najexkluzívnejších strání, vrchov, brál a velhôr. Na svete máme až 14 vrchov, ktorých nadmorská výška je nad nepredstaviteľne astronomických 8 000 metrov. Trinásť z nich už Peter pokoril a dnes je ten deň, kedy sa vyšplhal na vrchol tej štrnástej.

Ide o horu Dhaulágirí, siedmy najvyšší vrch Zeme nachádzajúci sa v nepálskych Himalájach. Naň sa po prvý raz podarilo dostať 13. mája 1960 štvorčlennej švajčiarsko-rakúskej expedícii, pričom spolu s nimi na vrchol vystúpili aj dvaja nepálski výškoví nosiči. Dnes sa na vrchol môžeš dostať prostredníctvom až pätnástich prístupových trás, jedna je však náročnejšia ako druhá. Aj napriek čoraz lepšej schodnosti však Dhaulágirí stále láka milovníkov výšok niekoľkými možnosťami nových výstupov v nekonečných stenách či pilieroch a dlhých hrebeňoch. Keď sa pozrieš na obrázok, vyzerá nádherne, no poriadne nebezpečne.

Prvý Slovák, ktorý zdolal všetky osemtisícovky sveta. Peter Hámor to zvládol bez kyslíka a je rekordmanom, na akého môže byť Slovensko hrdé
Zdroj: panoramio

Petrovi celá redakcia gratuluje k fantastickému úspechu svetovej úrovne!

Domů
Sdílet
Diskuse