Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2017 15:08
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

IKEA začne od září prodávat nábytek z druhé ruky ve všech pobočkách na našem území. Chce tím podpořit ekologické smýšlení Čechů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Řetězec prodává starý nábytek na Zličíně už od začátku roku a lidé projevili skutečný zájem.

Od ledna v pražské Ikee na Zličíně můžete užívat službu nazvanou Druhý život nábytku. Švédský řetězec se tak snaží podpořit ekologické smýšlení svých zákazníků. Vykupuje od nich starší nábytek z druhé ruky a místo peněz jim nabíjí kartu, s níž si mohou v některém z jejich řetězců koupit nábytek nový. Službu testovali na Zličíně, kde jen za leden nabídlo 278 zákazníků 602 kusů nábytku. Postupně se Druhý život nábytku rozeběhl více a dnes Ikee chodí deset nabídek na odkup starého nábytku denně. Nejpozitivnější fakt je, že odkoupený nábytek IKEA většinou předá dál v průměru do dvou dnů. Je vidět, že lidi nabídka zaujala, a tak se řetězec rozhodl od září službu zavést do všech svých obchodů v České republice. 

Konkrétně vše funguje tak, že člověk, který se chce zbavit starého nábytku, pomocí webového formuláře danou věc popíše, nafotí a určí si cenu, kterou by za daný kus chtěl. Zaměstnanci řetězce následně fotografie projdou a přistoupí na nabídku, nebo si určí nižší výkupní cenu a ve výjimečných případech, kdy je nábytek až příliš poškozený, odmítnou. Kontaktovaný zákazník pak do Ikey přijede i s nábytkem, který zaměstnanci prohlédnou, případně opraví a umístí do speciální slevové sekce. Zde si ji může už vyhlédnout nový majitel, který za ni zpravidla utratí až o polovinu méně, než kdyby šlo o nový výrobek. Člověk, který Ikee starý nábytek prodá, dostane kartu, na níž mu řetězec nabije částku odpovídající ceně nábytku, který dovezl a může vesele nakupovat.

IKEA začne od září prodávat nábytek z druhé ruky ve všech pobočkách na našem území. Chce tím podpořit ekologické smýšlení Čechů
Zdroj: Ikea

Důležité je ale také upozornit, že IKEA odkupuje jen větší kusy nábytku, a tak byste s drobnějším zbožím asi nepochodili. Od září se tedy na nábytek z druhé ruky můžeme těšit i na pražském Černém Mostě, v Ostravě a v Brně. IKEA tak pokračuje ve své snaze o co nejekologičtější přístup k výrobě a distribuci nábytku. Například dřevo, které využívají k tvorbě nábytku, musí mít certifikát  FSC (Forest Stewardship Council), tedy důkaz, že dřevo pochází lesů, v nichž jsou dodržovány zásady šetrného lesního hospodářství. Využili byste i vy nabídky secondhandového nábytku z řetězce IKEA?

Domů
Sdílet
Diskuse