Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2017 18:09
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes

FILMY A SERIÁLY NEHODY
Uložit Uložené

Některé se jeví jako náhodné události, u jiných už běhal štábu mráz po zádech.

Naše série článků začala filmovými kaskadéry, kteří jsou v dnešní době nezbytnou součástí velkofilmů. Později jsme se věnovali smrtelným nehodám na samotných natáčeních a v posledním příspěvku jsme si představili další porci hrozivých zranění a kuriózních příhod z placu, přičemž několik z nich zůstalo do dnešního dne nevysvětleno. Tentokrát v naší šňůře zajímavostí ze světa kinematografie pokračujeme a rozebereme si téma, které byla v minulosti terčem diskusí a pro média jistě velkým lákadlem. Filmové prokletí jsme si načrtli už minule, a tudíž se na ně pojďme podívat blíže v samostatném článku věnujícímu se hororům.
 
K některým snímkům se vážou skutečně podivné události. Odpověď na otázku, proč v The Exorcist zachvátil dům požár a ani se nedotkl pokoje posedlé dívky či proč na natáčení The Omen zemřel člen štábu stejně jako postava ve filmu, se zřejmě nikdy nedozvíme. Kolem každého incidentu vznikají rozličné teorie. Některé z nich se zdají být padlé na hlavu, ale ty jiné na druhou stranu vypadají uvěřitelně. Nicméně, co více paranormálním incidentem opravdu chybí, je racionální vysvětlení. Podívejme se na pár příkladů, které vám na tváři vytvoří vrásky.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: Lionsgate

Prvním filmem je počin dánského režiséra Oleho Bornedala s názvem The Possession. Mnozí jste se s tímto béčkovým hororem už setkali - mladá dívka jménem Em si na bleším trhu koupí tajemně vypadající krabičku, ovšem netuší, že v sobě skrývá cosi děsivého. Abychom byli přesnější, malá skříňka v sobě uchovává zlomyslnou entitu napadající lidi. Její jméno zní Dybbuk a originálně pochází ze židovského náboženství. No abychom se dostali přímo k věci, je třeba, abyste věděli, že mezi hlavními postavami se objevil i Jeffrey Dean Morgan (záporák z Živí mrtví) hrající Emina otce. Jeffrey byl v té době hercem už 25 let a s podobným incidentem, jaký se stal na natáčení, se ještě nikdy nesetkal.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: Lionsgate

Američan přiznává, že měl v době natáčení husí kůži i přesto, že je nedůvěřivým člověkem a na pověry nevěří. V rozhovoru s The Hollywood Reporter řekl následující: „Jsem skeptický... A nebylo to tím, že bych ve své blízkosti nechtěl mít tu krabičku a pokoušet osud, ale kolem se dělo příliš mnoho divných věcí, které jsem ještě nikde neviděl. Dělo se to vždy při natáčení jednotlivých scén a nikoli mezi klapkami.“ Světla vybuchovala a štáb často pociťoval podezřele chladný vánek, který jim nedal spát ani v noci.
 
Nejhorší incident se stal pár dní po skončení produkce. V té době byly všechny rekvizity uschovány ve skladu pro případ dotáček. Z neznámých okolností však budovu zachvátil požár a všechno shořelo na popel včetně imitace krabičky s Dybbukem používané ve filmu. Situace se vyšetřovala, avšak nenašli žádné náznaky žhářství nebo problémů s elektřinou.
 
Existuje i pravá verze děsivé skříňky a její majitelé chtěli snímku pomoci, a tak ji přinesli tvůrcům ještě během točení. Štáb spolu s herci ji zdvořile odmítli. Asi byli vystrašení až až. Detaily strašidelných událostí naleznete ve videu níže.

 

Slyšeli jste už o kletbě Poltergeista? Pár lidí o ní začalo mluvit, když se do bazénové scény používaly namísto plastových ostatků lidí reálné mrtvoly. A proč? No protože byly levnější a nemusela se na jejich přípravu vyvinout práce, která by zaměstnala alespoň pár členů štábu. A nepoužily se jen v prvním filmu, ale rovnou i v jeho pokračování. Will Sampson hrající postavu Shamana dokonce podstoupil exorcismus na jeho vlastním těle, jen aby se údajné kletby zbavil. Zemřel méně než rok poté, a to na selhání transplantátu ledviny.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: MGM

A přestože shoda náhod je lepším pojmenováním pro kletbu, Poltergeist jich má až nepřirozeně mnoho - zemřeli čtyři herci z obsazení tří filmů. Pár měsíců po dotočení jednotky se Dominique Dunne hrající Danu Freeling rozhodla ukončit svůj vztah s přítelem, který byl až příliš násilnický. 30. října se zastavil u ní doma a prosil ji, aby mu dala další šanci, avšak konverzace neproběhla podle jeho představ a její přítel John Sweeney herečku doslova uškrtil. Později se zjistilo, že ji držel před domem v sevření čtyři až šest minut a Dominique zůstala ležet v hlubokém kómatu. Na následky zemřela 4. listopadu.
 
Další mladá dvanáctiletá herečka zemřela na septický šok, čili na těžkou infekci. Stalo se to ještě během natáčení trojky a bylo nutné použít její dvojnici. V roce 1985 zemřel i Julian Beck hrající zlého ducha, a to na rakovinu žaludku. Rovněž štáb opustil i Will Sampson kvůli problémům s operací. A to nebylo všechno. Při sekvenci s klaunem hračka přestala pořádně fungovat, přičemž téměř zaškrtila malého chlapce Robbieho hraného Oliverem Robinsem. Každý si myslel, že malý herec odvádí skvělou práci, avšak po chvíli se zjistilo, že něco není v pořádku.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: MGM

Herečka JoBeth William měla nepříjemné zkušenosti i mimo natáčení. Často po návratu domů našla zkřivené obrazy na stěnách, a když je srovnala, druhý den se vrátily do zpětné polohy.
 
Naším dalším příkladem je známý Conjuring z tvorby Jamese Wana. Wan je momentálně hororovým králem, o tom žádná. Jeho atmosférické kousky nahání husí kůži a pokaždé nás dokáže překvapit něčím jiným. Film je založen na skutečných událostech a sleduje rodinku Perronových, která se v roce 1970 nastěhovala do domu na Rhode Islandu s obrovskou zahradou. Stavba sice byla vybudována už v roce 1736, ale rodiče Roger a Carolyn ji považovali za perfektní místo na výchovu svých pěti dětí. A netrvalo dlouho, než si bývalí majitelé domu všimli, že se někdo pokouší narušit jejich věčný odpočinek.

Rodinka před svým vysnívaným domem

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: HorrorGalore.com

Noví obyvatelé si už téměř od prvního dne začali všímat podivných zvuků a hlasů uprostřed noci. Pohybující se nábytek se po čase stal pro ně téměř běžnou záležitostí a brzy začali věřit tomu, že se setkávají s duchy, konkrétně s bývalou majitelkou Bathshebou Thayer žijící v domě na přelomu 18. a 19. století. O ní se šířily klepy, že své děti obětuje ďáblu - nepříjemný je i fakt, že se tři z jejích čtyř ratolestí nedožily ani mladistvého věku. Tato žena byla ztvárněná i ve filmu, což můžete vidět na přiloženém obrázku níže.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: Warner Bros.

Říká se, že měla jakýsi vztah s Rogerem a žárlila na jeho manželku, přičemž jí to dala pořádně pocítit. Po dalších událostech se oba rozhodli zavolat pomoc, tedy Eda a Lorraine Warrenovi, kteří si již v okolí vysloužili status paranormálních vyšetřovatelů. Neskončilo to však dobře jako ve filmu. Carolyn byla v té době už posedlá a rodinka se psychicky zlomila. Její členové požádali Warrenovi, aby odešli a stav Carolyn se následně vrátil zpět do normálu. Nicméně, strašení ještě dlouhou dobu nekončilo. Perronovi se finančně postavili na nohy až po ukrutných deseti letech a jedno z dětí o domě později napsalo knihu.

Manželé Warrenovi

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: The Warrens Occult Museum

Panenka Annabelle, která byla představena v Conjuringu, však s rodinou Perronových neměla nic společného. V realitě se váže k jinému případu Warrenových ze stejného roku. Annabelle se momentálně nachází v Occult Museum patřícím Warrenovým v Connecticutu.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: The Warrens Occult Museum

Proč ale mluvíme o pozadí filmu? Předtím, než se dostaneme ke strašení na natáčení, musíme poznamenat, že s příběhem Conjuringu Jamesi Wanovi výrazně pomáhala Lorraine Warren. Jako konzultantka navštívila Wilmington v Severní Karolíně, kde se natáčelo a byla občas přítomna i u běžících kamer. Do děje zakomponovala fakta z jejích vlastních nahrávek a archivů, a tedy mnoho informací, které jsou nám představeny ve filmu, je pravdivých.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: Warner Bros.

Vedle natáčení se událo hodně podivných incidentů. Dostavila se na něj i skutečná rodinka Perronových, avšak bez Carolyn Perron, která se jako jediná nechtěla místu ani zdaleka přiblížit, přestože nešlo o jejich dům, ale o jeho napodobeninu. Vítr dělal kolem členů rodiny neplechu, zatímco se na blízkých stromech nepohnul téměř ani list. Nezdá se to jako nic nepřirozeného, avšak na štáb to zapůsobilo docela překvapivě. Carolyn, která se mimochodem ve stejnou dobu nacházela v Atlantě, pociťovala jakousi temnou sílu v její blízkosti, utrpěla nepříjemný pád a skončila v nemocnici. O den dva později zachvátil hotel s herci požár a všichni museli být evakuováni. Herečka Vera Farmiga hrající Lorraine dokonce nedokázala scénář číst večer nebo v noci a jen si ho rychle proběhla. Pamatuje si však, jak jednou otevřela notebook a všimla si na obrazovce tři obrovských škrábanců. Jejich původ nezjistila.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: Warner Bros.

Těm odvážnějším a zaujatějším přinášíme zpověď Andrey Perron, jedné z dcer Carolyn, která na mrazivé události z dětství vzpomíná ve videu níže. Chcete-li se dozvědět pravdu, je třeba ji hledat u přímých svědků a musíme uznat, že Andrea vypráví opravdu poutavě. No vždyť se přesvědčte sami a udělejte si vlastní názor.

 

Režisér Wan měl během pozdní práci v kanceláři také jeden nepříjemný zážitek, na který nerad vzpomíná. V jednom momentě slyšel svého pejska štěkat na něco v tmavém koutě, avšak když se podíval lépe, nebyla tam ani známka po něčem podezřelém. James dodal: „No pak udělal ještě něco strašidelnějšího. Začala tu „věc“ zaujatě sledovat po celé místnosti a já byl nehorázně vyděšený. Přesně v tom okamžiku jsem zjistil, že se mi ten příběh dostal do hlavy až příliš a začal mě ovlivňovat i po psychické stránce.“

 

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: Warner Bros.

Když jsme si už řekli pár faktů o Annabelle, budeme se věnovat i jejímu vlastnímu filmu, který je spin-offem výše zmíněného Conjuringu. Na natáčení se staly dvě nevysvětlené události neustále připomínající štábu přítomnost zla. A zda byla temná entita přítomna, necháme na posouzení pouze vám. Událost první se odehrála při přípravách jedné scény, během níž se na měsícem osvětleném a zaprášeném okně zjevily tři čáry. Ty byly totožné se třemi prsty filmového démona, což způsobilo všem husí kůži. Druhý incident však byl o něco vážnější a odehrál se v uličce v útrobách budovy s byty. Skleněná výplň spadla na hlavu herci hrajícího uklízeče a aby toho nebylo málo, ve scénáři démon tuto postavu zabije přesně na stejném místě.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: American International Pictures

The Amityville Horror

Pravdou je, že originální příběh o strašení je terčem několika diskusi, protože část příběhu o vraždách je založena na potvrzených faktech, avšak ostatní věci nejsou. Původní snímek ze sedmdesátých let je založen na nevysvětlených událostech odehrávajících se kolem jednoho domu ve státě New York, avšak později bylo potvrzeno, že ve většině jde jen o výmysl přesně napasovaný na to, aby zaujal diváky a čtenáře knihy. To, co zajímá nás, leží trochu jinde. V roce 2005 se Američané pokusili o remake s Ryanem Reynoldsem a Melissou George u nás známý pod názvem „3:15 zemřeš!“. Členové štábu a herci se v noci budili právě v takovém čase - v hodině, kdy se odehrály všechny pověstné vraždy a často cítili přítomnost čehosi špatného.
 
Opravdová Kathy Lutz hraná Melissou George zemřela během natáčení remaku na rozedmu plic a George Lutz se pokusil zažalovat filmaře, protože jim nedal svolení k točení. Předtím, než se spor vyřešil, však zemřel i on, a to na selhání srdce. Před natáčením se mimochodem na břeh moře dostalo jakési mrtvé tělo rybáře, který byl hodnou chvíli předtím zavražděn. Brzy se dočkáme další verze tohoto příběhu.

Prokletí hororů aneb děsivé paranormální jevy na natáčeních, které straší herce a štáby dodnes
Zdroj: American International Pictures

Pokud znáte jiné zajímavé kletby a nehody pocházející právě z natáčení hororových snímků, zanechte nám je v sekci komentářů. Výše uvedené informace jsou potvrzené více zdroji, avšak je třeba je brát s rezervou. O ničem netvrdíme, že je pravda, naopak, názor si musíte utvořit sami.

Domů
Sdílet
Diskuse