Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2017 15:40
Čas čtení 0:00
Stanislava K.

Když ti ani slunné dny a dovolené nedokáží udělat radost. Letní deprese není rozšířená, může se však týkat i tebe

Uložit Uložené

Sezónní afektivní porucha se nejčastěji projevuje v zimě, existují však lidé, které trápí právě během letních měsíců.

„Podzimní depky“ jsou nejčastější formou sezónní afektivní poruchy. Krátké dny, málo slunce a stres spojený se svátky dokáže zamávat téměř s každým, v horších případech vyústí do pocitů deprese a úzkosti. Přes zimu je důležitým faktorem změna v tvorbě melatoninu a serotoninu, látek ovlivňujících spánek a náladu. Nedostatek energie, únava, nezájem o věci kolem sebe, narušený spánkový režim a změny ve stravovacích návycích však mohou přijít i v létě. Podle studií zažije příznaky letní deprese alespoň jednou za život každý desátý člověk. Dá se s tím něco udělat?

Když ti ani slunné dny a dovolené nedokáží udělat radost. Letní deprese není rozšířená, může se však týkat i tebe
Zdroj: pixabay.com

Co způsobuje letní deprese

Podobně jako u ostatních psychických poruch, odpověď není jednoznačná. Pro některé jde o případ biologické nerovnováhy, opačné než v zimě, nadměrné množství slunečního světla a krátké noci ovlivňují především spánek. Vysoké teploty mohou způsobit bolesti hlavy, vyčerpanost a malátnost. Dalším symptomem může být ztráta chuti k jídlu, ztráta hmotnosti nebo úplný nezájem o fyzické aktivity.
 
Existuje také řada psychicky náročných situací, které s sebou léto přináší. Patří mezi ně například narušení denní rutiny - brigády, či naopak volné dny spojené s ponocováním. Dalším důležitým faktorem může být snížené sebevědomí. Letní oblečení odhaluje vše, co bylo v zimě zakryté. Spousta žen se proto porovnává s ostatními, cítí se špatně v krátkých kalhotách či plavkách. Toto může vyústit do nezdravé snahy rychle zhubnout nebo do dlouhodobé poruchy příjmu potravy. Finance také hrají podstatnou roli. Utrácení za dovolené, lístky na koncerty a festivaly může způsobit stres a pocit finanční nejistoty.

Když ti ani slunné dny a dovolené nedokáží udělat radost. Letní deprese není rozšířená, může se však týkat i tebe
Zdroj: pixabay.com

Jak proti nim můžeme bojovat

Letní deprese má jednu výhodu, přesně víme, kdy přichází. Pokud s ní bojuješ každý rok, dokážeš se na ni připravit. Stačí se zamyslet nad tím, ve kterých oblastech tě ovlivňuje nejvíce. Co ti během léta dělá největší problémy? Je příjemnější trávit čas o samotě, nebo s lidmi? Mají tvé pocity nějaký důvod - smrt někoho z rodiny, nebo těžký rozchod, který si spojuješ právě s tímto obdobím? Najít příčinu problému je nejdůležitějším krokem k jeho vyřešení.
 
Často pomáhá pravidelný sport, na svou fitness rutinu si můžeš začít zvykat už po Vánocích. Dbej na příjem vitamínů, tekutin a nezapomínej na dostatek spánku. Netlač se do deprese dobrovolně, pokud víš, že rodinná dovolená nebo tři noci na chatě s opilými kamarády není nic pro tebe, raději se tomu vyhni. Neboj se vyhledat profesionální pomoc. Psycholog či psychiatr je lékař jako jakýkoli jiný, je zde pro to, aby ti pomohl.
 
Nejdůležitější je netlačit na sebe. Neměj pocit, že musíš být šťastná jen proto, že kalendář odpočítává červencové dny. Ne každý je stavěný na zábavu v bazénu a běsnění na festivalech. Koneckonců, všechno má i svoji světlejší stránku. Možná právě v tomto období dokážeš lépe poznat sama sebe a naučit se zvládat krizové situace.

Domů
Sdílet
Diskuse