Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2017 16:53
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Peruánskému rybáři se nafouklo celé tělo, když se příliš rychle vynořil z oceánu. Nešťastné potápění mu stále způsobuje bolesti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Alejandro udělal navzdory zkušenostem školáckou chybu.

Komplikace s okolním tlakem při potápění dokáží lidem nadělat pořádně problémy a v nejhorších případech mohou způsobit i smrt. Dekompresní nemoc se u lidí nejčastěji objevuje poté, co se po potápění příliš rychle vynoří na hladinu a její poslední obětí se stal i rybář Alejandro Ramos Martine z jihoamerického Peru. Zkušený rybář se potápěl nedaleko peruánského pobřeží, živočichy lovil ve velké hloubce oceánu a neznámo proč, po skončení lovu vyplul na hladinu mnohem rychleji než kdykoliv předtím.

Dusík v jeho krvi začal po jeho těle formovat obrovské bubliny a muž zanedlouho napuchl tak, že se téměř nedokázal postavit. Lékaři ještě podobné symptomy dekompresní nemoci neviděli, a tak se o Alejandrův stav zajímají i odborníci ze zahraničí, aby o nepříjemné diagnóze zjistili více informací. Nemoc mu zatím způsobuje otoky, svědění či bolest hlavy, ale v horších případech se objevila už i paralýza či poškození mozku. Léčba naštěstí probíhá podle plánu a lékaři už rybáři odstranili 30 procent nadbytečného dusíku z jeho těla, avšak Alejandro musí i nadále podstupovat terapii ve speciální tlakové komoře.


Domů
Sdílet
Diskuse