Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2017 14:50
Čas čtení 4:54
Jakub Paulík

Zákulisí epického Pána Prstenů nabízí nespočet zajímavostí. Podívejte se společně s námi na výběr toho nejlepšího

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kouzelný svět Středozemě v sobě skrývá více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Od poslední části legendární trilogie Pána Prstenů uběhlo už spoustu let, ale její skalní fanoušci (a že jich není vůbec málo, že?) si v rámci pravidelných maratonů opakují tento skvost fantasy žánru neustále dokola a blíže zkoumají jeho tajuplné pozadí. A věřte nám, že pro některé z vás se určitě najde ještě množství neprobádaných zajímavostí, které svět z pera J. R. R. Tolkiena nabízí. V dnešním článku se ale nebudeme věnovat Tolkienově knižní tvorbě, ale zaměříme se na zákulisí Pána Prstenů a ve spojitosti s ním si probereme i některé významné bonusové scény.

Aragorn (Viggo Mortensen) a Billy Boyd (Pipin) si natáčení poslední části zjevně „užívali“

Abychom šli po pořádku, všechno to začalo v době, kdy měl Sean Astin, hrající postavu Sama, natočit svatební scénu se svou milovanou. Astin cítil kvůli této scéně nejistotu a Viggo byl při natáčení známý tím, že dokázal svým kolegům dát v rámci filmování spoustu inspirace. No, a v tomto konkrétním případě naběhl nečekaně do karavanu spícího Billyho Boyda a následně ho se vší silou a vášní ho políbil. Vše se událo kvůli určitému zjevení, kterým byl Viggo obdařen, a tak musel svůj fantastický nápad převést do reality dříve, než na něj zapomene. Chudák Billy Boyd. Vynořovala by se tu snad jen jedna otázka. Proč svůj fantastický nápad Viggo nepředvedl přímo Astinovi? Asi si chtěl jen ze svého kolegy Billyho dobře vystřelit. A že se mu to podařilo, o tom není pochyb.



Zákulisí epického Pána Prstenů nabízí nespočet zajímavostí. Podívejte se společně s námi na výběr toho nejlepšího
Zdroj: New Line Cinema

Bilbo a jeho zlověstná scéna, ve které nám při prvním zhlédnutí téměř přivodil infarkt

Určitě víte, o jaké scéně mluvíme i bez toho, abyste se podívali na fotografii. Bilbo dává darem Frodovi mithril a během zkoušení tohoto jemně působícího brnění mu sklouzne zrak na prsten zavěšený na Frodově krku. A tehdy se to stane. Věříme, že nejsme jediní, koho tato scéna po prvním zhlédnutí pořádně vyděsila. V každém případě, v záběru byla použita níže vyfocená loutka. Koupili byste takovou i svým dětem? Nebo byste si ji raději koupili rovnou pro sebe?

Zákulisí epického Pána Prstenů nabízí nespočet zajímavostí. Podívejte se společně s námi na výběr toho nejlepšího
Zdroj: New Line Cinema

Některé zákulisní záběry určitě potěší i nadšené milovníky zvířat

A Aragorn se nám jednoduše zamiloval. I když nebyl jeho kůň Brego zmíněn v knižní předloze, během natáčení s ním Viggo strávil velké množství času. Ke svému koňskému hereckému partnerovi si vytvořil opravdu vřelý vztah a rozhodl se ho v konečném důsledku odkoupit. Takové malé příběhy ze života ve své jednoduchosti a kráse dokáží skutečně zahřát u srdce, nemyslíte?

Zákulisí epického Pána Prstenů nabízí nespočet zajímavostí. Podívejte se společně s námi na výběr toho nejlepšího
Zdroj: New Line Cinema

Během natáčení se budovala nová přátelství, která byla zpečetěna i tetováním

No, jeden by řekl, že během útěku přes temné zákoutí Morie měli naši hrdinové naspěch, ale to se nám asi jen zdálo. Legolas a Boromir si dali od mocného Balroga na chvíli pauzu a stihli se nechat vyfotit v této neuvěřitelně vtipné a přátelsky působící póze. Všichni členové Společenstva prstenu (kromě Johna-Rhyse Daviese alias Gimliho) si na znak spojení nechali na svá těla vytetovat elfsky 9 (počet členů Společenstva).

Zákulisí epického Pána Prstenů nabízí nespočet zajímavostí. Podívejte se společně s námi na výběr toho nejlepšího
Zdroj: New Line Cinema

Viggo Mortnensen je zjevně milovníkem pranků

Viggo Mortensen alias Aragorn si během natáčení velmi rád dělal ze svých kolegů menší žerty. Vzpomínáte si na scénu z jednotky, v níž si Pipin stěžuje na nedostatek jídla? Daná scéna se musela natáčet 16x a podle Billyho Boyda si Viggo házení jablek po svém hereckém kolegovi mimořádně užíval.



Christopher Lee byl za svého života neuvěřitelně stylový chlapík

Zpráva o úmrtí famózního Christophera Leeho, hrajícího postavu Sarumana, nás všechny velmi zarmoutila. Na jeho dlouhý a neuvěřitelně vzrušující život (nahrál metalové album, lovil nacisty, byl součástí tajné jednotky agentů, domluvil se v devíti jazycích...) se však jen tak jednoduše nezapomene. V rámci jedné scény z prodloužené verze Pána Prstenů, kdy je Saruman bodnut od zad, se ukázaly Leeho zkušenosti z druhé světové války. Peter Jackson se snažil herce usměrnit v jeho výrazu a posledním výdechu, ale Lee Jacksonovi prozradil, že moc dobře ví, jaké zvuky vydává člověk při bodnutí do krku. Bonusovou scénu si můžete pustit v níže přiloženém videu.


Beren a Lúthien, krásný příběh z epického Silmarillionu

Po předešlé vystřižené scéně se blíže podíváme na další významnou pasáž, která byla z filmu bohužel vystřižená. V rámci tohoto poetického záběru máme možnost slyšet zpívajícího Aragorna a jeho smutný výraz v obličeji, když se ho Frodo zeptá, jak dopadla Luthien, která si vzala smrtelníka Berena (o nich dvou totiž Aragon zpíval). Zemřela, odpoví Aragorn, a v hlavě mu proběhne myšlenka na jeho Arwen. Proč se tvůrci rozhodli tuto překrásnou scénu ze snímku vymazat zůstává po dnešní den velkou záhadou, protože jako jedna z mála dokonale poukazuje na Aragornovu největší slabost - strach ze ztráty milované.

Eomera jsme si ve filmu příliš neužili, ale v prodloužené verzi ukázal své herecké nadání

Synovce krále Théodena si v prodloužené verzi vychutnáte rozhodně více. Jeho nejsilnější scénou, z níž nám i po více než jedné dekádě běží po těle husí kůže, je nalezení jeho sestry Éowyn na bitevním poli. Leží, nehýbe se a Eomera v hlavě určitě napadlo to nejhorší. Jeho dlouhý, mučivý výkřik mluví sám za sebe a této postavě dodává onu potřebnou dávku lidskosti a zranitelnosti. Více méně jde o podobnou situaci jako u předešlé scény s Aragornem.


Druhá tvář Boromira se nám moc zamlouvá a perfektně dokresluje vztah k jeho rodině

V prodloužené verzi se nám dostalo nahlédnutí do Boromirovy minulosti, za což jsme Peteru Jacksonovi velmi vděční. Díky těmto záběrům vidíme Boromirovu dobrosrdečnost a péči o mladšího bratra Faramira a taktéž se podíváme i na necitlivou povahu jejich otce Denethora II, který dával svému staršímu a jedinému milovanému synovi do hlavy zrádného brouka. Snad i kvůli tomu v první části Pána Prstenů jednal Boromir tak, jak jednal (napadení Froda). Naštěstí se ale v poslední chvíli vzpamatoval a v heroickém souboji ukázal svou chrabrost, když se navzdory jisté smrti postavil na ochranu svých přátel.


Jak se Arwen poznala s Aragornem? Tato scéna se bohužel nedostala dokonce ani do extended edition

Pozorné oko diváka si mohlou teaser traileru ke Dvěma věžím všimnout, že ve filmu jsme se mohli o příběhu této zamilované dvojice dozvědět i něco víc. Sice v tomto konkrétním případě zcela chápeme, že se bližší zabývání se jejich vztahem nedostalo do kino verze, ale velmi nás mrzí jeho absence v prodloužené verzi. Lovestory mezi Arwen a Aragornem patří snad mezi ty nejkrásnější a proto nevidíme důvod, proč nás jejich prvotním seznámením tvůrci nemohli potěšit alespoň v bonusech. Zmíněný krátký záběr z teaser traileru si můžete prohlédnout na videu níže v 1. minutě a 19. sekundě.


Arwen se mohla objevit v boji u Helmova žlebu, ale tvůrci řekli rázně ne

Liv Tyler se ve Dvou věžích většinou objevuje jen prostřednictvím Aragornových snů či jeho vzpomínek v rámci flashbacků. Málokdo však ví, že Arwen se mohla objevit v boji pui Helmova žlebu a pomoci svému milovanému bránit pevnost. Víme, že Tolkien ženské postavy do hlavních bojů příliš často nezapojoval a Arwen se v knize od nich také držela dál, ale pokud se už filmaři rozhodli v Hobitovi od knižní předlohy odchýlit natolik, že vytvořili úplně novou postavu Tauriel (Evangeline Lilly), nevidíme důvod, proč nemohli již existující Arwen zapojit do tohoto klíčového boje.

Zákulisí epického Pána Prstenů nabízí nespočet zajímavostí. Podívejte se společně s námi na výběr toho nejlepšího
Zdroj: New Line Cinema

Aragorn měl bojovat se Sauronem

No ano, původní plán zněl následovně - Aragorn se podobně jako Isildur a Elendil postaví Sauronovi. Nápad byl nakonec shozen ze stolu z důvodu, že by se taková verze příliš odlišovala od knižní předlohy. Namísto toho proti Aragornovi filmaři postavili Sauronova mluvčího, který to za něj takříkajíc prostě schytal. Líbila se vám tato verze víc? Nebo byste uvítali souboj samotného krále Gondoru proti mocnému panu Mordoru?


Domů
Sdílet
Diskuse