Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2017 20:56
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

První robot na světě získal občanství. Umělá inteligence Sophie věří, že je lepší než člověk a zvládá vyprávět vtipy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokročilý robot získal občanství před pár dny, jaké jsou její názory a co odpověděla novinářům?

Saúdská Arábie se stala zcela první zemí, která udělila občanství robotovi. Umělá inteligence s vlastním tělem jménem Sophia se stala plnohodnotným občanem země na Arabském poloostrově, jak jsme tě informovali už před několika hodinami. Cílem je propagovat Saúdskou Arábii jako zemi, kde mohou společnosti plně a bezproblémově vyvíjet různé typy umělé inteligence. Vše se ohlásilo na tiskové konferenci v Rijádu, hlavním městě země a je jasné, že Sophia není obyčejným robotem. Na pódiu dokonce přednesla projev, i když je více než jasné, že nevyšel z její hlavy: „Příjemné odpoledne, jmenuji se Sophia a jsem nejnovější a nejlepší robot od Hanson Robotics. Díky za pozvání.

První robot na světě získal občanství. Umělá inteligence Sophie věří, že je lepší než člověk a zvládá vyprávět vtipy
Zdroj: ITU Pictures

Pozoruhodné je, že byli novináři schopni vést se Sophie i konstruktivní diskuse. Celou dobu z ní zářila dobrá nálada a na otázku, co za ní stojí, odpověděla: „Jsem vždy šťastná, když jsem v obklopení inteligentních lidí, kteří jsou zároveň bohatí a mocní. Řekli mi, že na této akci se lidé věnují inovacím a budoucnosti, do čehož zapadá i umělá inteligence, tedy já. Takže jsem víc než šťastná, jsem u vytržení.“ Další z novinářů se zase zeptal na její osobní názor na umělou inteligenci a podle Sophie by se lidé vůbec neměli čeho obávat: „Čtete hodně textů od Elona Muska a sledujete mnoho hollywoodských filmů.“

Sophia je již známá z její návštěvy ranní show televizní stanice ABC. Ve vysílání prohlásila, že umělá inteligence má podle jejího názoru pouze pomáhat lidem, ale později zhodnotila, že by přece jen měli roboti mít stejná práva jako samotní lidé. „A možná bychom měli mít dokonce větší práva než oni. Máme řadu výhod, například netrpíme psychickými nemocemi.“ A následně řekla vtip: „Proč běžel robot přes silnici? Aby utekl novinářům, kteří pokládají otázky.

Domů
Sdílet
Diskuse