Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2017 16:34
Čas čtení 0:00
Adam Novosad Antonín Havlík

Narodilo se dítě z 25 let zmraženého embrya. Jeho matka je jen o rok starší

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Malá Emma byla počata v říjnu 1992, ale narodila se letos. Věda se vyvíjí mílovými kroky.

V americkém státě Tennessee se narodilo dítě z nejdéle zmraženého embrya na světě. Čas jeho narození přišel až po dlouhých 25 letech. Jde o holčičku, která nyní dostala jméno Emma. Její rodička, Tina Gibson, je přitom jen o pouhý rok starší. „Dokážete si představit, jak staré to embryo je? Mohly jsme být nejlepší kamarádky,“ směje se novopečená maminka.

Svou dceru porodila teprve před necelým měsícem – 25. listopadu. Se svým manželem Benjaminem Gibsonem, se kterým jsou už 7 let sezdáni, totiž dítě mít nemohla, i když jej oba dva velmi chtěli. Na tom, že jejich dcera bude už ve svých prvních vteřinách života rekordmanka, jim zase tolik nezáleželo a ve skutečnosti o tom ani netušili. „Je to vánoční dárek od Boha,“ řekla pro CNN. 

Celý příběh začal 14. října 1992, kdy byla Emma Wren Gibson, tehdy ještě jako lidský zárodek, věnována anonymním párem do National Embryo Donation Center. Tato instituce shromažďuje a tekutým dusíkem zmrazuje embrya, která si posléze adoptují rodiče, jenž jsou indisponováni mít vlastní děti.


Emma po narození vážila lehce pod tři kilogramy a měřila 50 cm. Podle lékařů a šťastného páru se těší výbornému zdraví

Domů
Sdílet
Diskuse