Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2018 20:17
Čas čtení 0:00
Radka T.

Vyprávěli jí detaily o vraždách i znásilněních. Vězeňskou psycholožku práce zničila

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Slova vězňů jí vcházela do snů, nemohla se soustředit a svoji rodinu přehnaně chránila.

I když se ve světě, zejména ve Skandinávii, začíná uplatňovat úplně jiný přístup k vězňům a zařízení na výkon trestu připomínají spíše moderní internáty, v mnoha zemích jsou stále pochmurným a zamřížovaným prostředím. Další kapitolou jsou samotní vězni, z nichž mnozí spáchali ohavné činy. Své o tom ví už bývalá vězeňská zaměstnankyně Sam Carrington. Po třech letech této práce se rozhodla promluvit o svých nočních můrách.

Sametové blondýnce Sam oznámili vězňové různé hororové příhody. A přestože se zpočátku na svou práci těšila, později přiznala, že ji zničila. „Myslela jsem si, že jsem našla svou životní práci – bylo to náročné, vzrušující, ale i děsivé,“ popsala pocity na začátku. Dostala se totiž i mezi vrahy či násilníky. Jejím úkolem bylo pracovat s nimi tak, aby pochopili závažnost svých činů a v budoucnu žili úplně jinak.

Vyprávěli jí detaily o vraždách i znásilněních. Vězeňskou psycholožku práce zničila
Zdroj: www.facebook.com

Pracovala jsem s lidmi, kteří spáchali hrozné činy – s pedofily, vrahy, sexuálními násilníky – ale nezaslouží si každý druhou šanci? Konec konců, tito vězni by byli i tak jednoho dne propuštěni, takže nebylo by pro každého lepší, kdyby obrátili svůj život k lepšímu?“ ptala se sama sebe bývalá psycholožka.

Slova, která před ní vězni nahlas vyřkli, se jí navždy vryla do paměti a vystrašila ji. Vzpomněla si na chlapíka, který poznal v baru dívku, ale když ji doprovodil domů, přišlo k znásilnění i vraždě. „Řekl mi to velmi klidně: ‚Škrtil jsem ji a zabil‘,“ popsala výpověď prvního vraha, jehož poslouchala. Tato slova i tón hlasu ji vyděsily a pronásledovaly. „Stále slyším, jak to říká,“ svěřila se. Další trestanec jí podrobně popsal, jak znásilnil své vlastní dítě.

Vyprávěli jí detaily o vraždách i znásilněních. Vězeňskou psycholožku práce zničila
Zdroj: Pexels

Její prací nebylo jen přimět vězně k tomu, aby o svých činech mluvili, ale také, aby řekli, co bylo impulsem k jejich spáchání a proč tak vlastně učinili. V některých bylo množství hněvu, jiní měli těžké a nešťastné dětství, často plné zneužívání.

Poslech strašných detailů ovlivnilo i její soukromý život. Při čtení knihy se nedokázala soustředit, slova vězňů jí vcházela do snů, začala být příliš opatrná a vlastní děti odtahovala od každého, kdo se zdál být alespoň trochu přátelský. Syn jí jednoho dne řekl, že ji vlastní práce zničila a podobný názor měl i manžel, který její práci dokonce nenáviděl. Uvědomila si, že o rozhovorech s vězni lidé zkrátka nechtějí slyšet. Problém byl také v tom, že o ni měla rodina strach. Tváří v tvář zločincům se totiž mohla ubránit pouze stisknutím tlačítka na přivolání pomoci. Pokud by k němu stihla doběhnout. Naštěstí, nenapadl ji ani jeden ze zločinců, její kolegyni však ano.

S prací ve vězení se rozhodla skoncovat poté, co přišla o otce. Od té doby se jí do vězení chodilo mnohem hůře, uvědomila si, že ze sebe dávala příliš mnoho, aby vězňům pomohla. Jak přiznala, na toto období nikdy nezapomene a stále si vzpomene nejen na útržky rozhovorů, ale i situace, kdy se mohla dostat do nebezpečí. Na základě svých zážitků vydala i knihu.

Domů
Sdílet
Diskuse