Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2018 19:43
Čas čtení 0:00
Radka T.

Muž chtěl zadržet kýchnutí a roztrhl si hrdlo. Snaha zastavit tento reflex nemusí vždy dobře dopadnout

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zadržování kýchání někdy může způsobit velké komplikace.

I když někteří lidé kýchají opravdu nejapným způsobem, je to vždy lepší, než se snažit tento reflex zastavit. Může se ti totiž stát něco podobného, co jistému 34letému muži.

Zadržování kýchání může někdy dopadnout opravdu špatně. Přesvědčil se o tom i nejmenovaný Brit, který si takto přivodil zranění a v nemocnici nakonec strávil dva týdny. Muž šel za lékaři, protože naráz cítil bolest v krku a změnu hlasu, dostavil se i otok krku, ačkoli předtím žádné problémy neměl. Přiznal se však, že se snažil zastavit silné kýchnutí tak, že si chytil nos a zavřel ústa. V důsledku toho si ale roztrhl hrdlo.

Muž chtěl zadržet kýchnutí a roztrhl si hrdlo. Snaha zastavit tento reflex nemusí vždy dobře dopadnout
Zdroj: Pixnio

Zpráva vyšla v lékařském časopise BMJ Case Reports, kde autorka uvedla, že muži prostě připadalo hlasité kýchání nehygienické, zejména ve společnosti jiných lidí. Přiznal se, že podobně své nutkání kýchnout si zadržoval roky, ale tentokrát to bylo jiné. Když se dostal do rukou lékařů, při podrobnějším zkoumání rentgenového snímku zpozorovali pruhy vzduchu v tkáni za hltanem. Jelikož se stoupající tlak při kýchání neměl jak dostat z jeho těla, přetrhl měkké tkáně v jeho krku. Do svalů muže a následně hluboko do tkání se dostaly vzduchové bubliny.

Aby se z toho nešťastník dostal, musely se mu přetržené tkáně zahojit, nevyžadovalo to však operaci. Stravu musel přijímat pouze přes hadičku a léčil se antibiotiky. Muži se nakonec podařilo zotavit a nyní je už v pořádku. Podle případové studie je třeba si uvědomit, že ačkoli je podobný případ vzácný, zadržování kýchání může být opravdu nebezpečné. Kromě krku může dojít i k poškození uší.

Domů
Sdílet
Diskuse