Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2018 15:05
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Muži z Klatovska byl zrušen zákaz řízení, aby ho už přestal porušovat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Muž nerespektoval zákaz řízení, a tak ho soud zrušil, aby jej už neporušoval.

Krajský soud v Plzni přišel před nedávnem s kuriózním rozhodnutím, které skoro jako by vypadlo z knihy o smyšleném Kocourkově z pera Ondřeje Sekory. Jednašedesátiletý Petr L. z Klatovska totiž tak dlouho nerespektoval uložený zákaz řízení motorových vozidel, až mu byl odvolacím soudem zrušen, aby jej už přestal porušovat.

„Snažili jsme se odstranit příčinu páchání trestné činnosti, byť jsme si vědomi, že způsob, jakým jsme rozhodli, není zrovna obvyklý. Teď bude záležet na obviněném, jak zmíněnou příležitost uchopí,“ cituje zpravodajský server Novinky rozsudek plzeňského soudu.

Ilustrační obrázek

Muži z Klatovska byl zrušen zákaz řízení, aby ho už přestal porušovat
Zdroj: pixabay.com/Skitterphoto

„Obecně lze souhlasit s principem, že pokud předchozí tresty nesplnily výchovný účel a neodradily od opakování trestné činnosti, měly by být ukládány stále přísnější. Ale na druhé straně je povinností soudu zaměřit se také na objasnění příčin, které vedly k trestné činnosti nebo umožnily její spáchání,“ vysvětlili dále plzeňští soudci, kteří také zohlednili skutečnost, že první zákaz řízení byl muži uložen v souvislosti s nepředložením dokladů o registraci a technickém stavu vozidla.

Kvůli porušování zákazu řízení pak viník od roku 2014 stanul před soudem už celkem třikrát. „Vozil jsem syna a špatně pohyblivou manželku na autobus do sousední vesnice,“ vysvětlil muž své jednání. Sám je přitom v invalidním důchodu kvůli srdečním problémům a s rodinou žije v malé obci, kam nejezdí veřejná doprava

A protože žádné jiné konflikty se zákonem Petr L. nemá, rozhodl se soud podle všeho neefektivní zákaz řízení zcela zrušit a provinilce dál netrestat. Pozor si však přece jen musí dávat. Pokud se totiž během roční zkušební doby dopustí jakéhokoliv přestupku, poputuje za mříže.

Domů
Sdílet
Diskuse