Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2018 18:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Dubaj chce odebírat vzorky DNA svým obyvatelům a skladovat je v obrovské databázi. Geny by měla analyzovat umělá inteligence

TECH DUBAJ
Uložit Uložené

Ve Spojených arabských emirátech nemají o ambiciozní projekty nouzi.

Není pochyb o tom, že Dubaj miluje technologický progres a neustále posouvá hranice implementace pokrokových zařízení do běžného života. V rámci iniciativy Dubai 10X proto v rámci Spojených arabských emirátů představila projekt, jehož prostřednictvím se bude v příštích letech snažit odebrat vzorky DNA všem svým obyvatelům.

Nebude přitom záležet na tom, zda jde o občana Dubaje nebo o cizince žijícího ve městě, místní úřady by chtěly shromáždit genetický materiál od každého. V praxi to znamená, že dubajští vědci by se rádi ke genetickému výzkumu postavili opačně a namísto nemocných pacientů plánují prozkoumat genetické informace zdravých pacientů. Na základě dekódování genomů až 3 milionů lidí, což by byl vrchol experimentu, který je velmi těžko dosažitelný, by chtěli vyvinout specializovanou umělou inteligenci.

Umělá inteligence bude sloužit k důkladné analýze celé databáze genomů a bude moci díky informacím o nemocných lidech identifikovat podobnou genetickou strukturu u zdravých obyvatel, a tak předcházet nemocem. Není jasné, jak bude projekt probíhat v oblasti bezpečnosti a jakou záruku nezneužití genetických informací obyvatelé dostanou, ale definitivně jde o jeden z nejambicióznějších plánů Dubaje vůbec.


Domů
Sdílet
Diskuse