Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2018 9:30
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Svátek svatého Patrika se blíží. Zelený průvod se letos uspořádá i v Praze

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tradiční irský svátek se rok od roku stává populárnějším i u nás. Pražské oslavy budou letos ještě zelenější než ty loňské.

Svátek oslavující život misionáře a svatého pastýře Patrika, který před více než patnácti sty lety přinesl do Irska křesťanství, se tradičně slaví 17. března, tedy ve výročí jeho úmrtí. Oslavy spojené zejména s tancem, irskou hudbou, zelenými doplňky, trojlístky, zeleným pivem a radovánkami všeho druhu se stávají čím dál oblíbenějšími i v jiných částech světa. Ani Česko není pro letošní rok výjimkou a k zeleným veselicím láká své obyvatele ve všech větších i menších městech.

Svátek svatého Patrika, Dublin

Svátek svatého Patrika se blíží. Zelený průvod se letos uspořádá i v Praze
Zdroj: flickr.com/Giuseppe Milo

Starověkému mnichovi a misionáři připisují Irové klíčovou úlohu v pokřesťanštění své země. Přesná data jeho života nám nejsou kvůli nedostatečným pramenům příliš známá. Nejcitovanějším zdrojem se stal jeho vlastní spis s názvem Confessio (Vyznání). Předpokládá se, že žil v 5. století našeho letopočtu a jeho úmrtí je připisováno právě dnu 17. března. 

Jak už to tak bývá, s jeho činností je spojena především řada legend a mýtů. Už samotné jméno Patricius označuje vznešeného muže. Patrik se narodil římsko-britským rodičům na západním pobřeží dnešní Británie. Po letech strávených v otroctví se obrátil k víře, kterou následně začal kázat i v Irsku.

 

Říká se, že i velmi prostým lidem dokázal křesťanství přiblížit natolik, že s koncem jeho života bylo toto náboženství rozšířeno po téměř celém ostrově. K vysvětlení Nejsvětější trojice měl například údajně používat jen obyčejný jetelový trojlístek. Proto je právě tato rostlina jedním z irských národních znaků, včetně jeho zelené barvy. Další legenda pak vypráví příběh o 40 dnech, které měl na vrcholu hory Croagh Patrick vydržet bez jídla během svého 441. půstu. Tato a podobná místa spojená se životem svatého Patrika jsou dnes místy, kam denně proudí zástupy turistů.

Svatopatrický průvod v Severním Irsku

Svátek svatého Patrika se blíží. Zelený průvod se letos uspořádá i v Praze
Zdroj: Wikimedia Commons/Ardfern

Ovšem stále nejoblíbenější připomínkou jeho života je v této spojitosti právě 17. březen. Kromě Irska se veliké oslavy konají také například ve Spojených státech amerických, Kanadě nebo Austrálii. Dodnes jsou jeho jménu zasvěceny desítky míst po celém světě.

U nás se tento den údajně slaví již od 17. století. Nutno podotknout, že původní náboženský kontext se z oslav víceméně vytratil a dnes jde především o dobrou a bujarou zábavu. Kromě lokálních akcí v nejrůznějších podnicích se v hlavním městě letos vůbec poprvé organizuje také Svatopatrický průvod. Poputuje z Hybernské ulice přes Národní třídu a Václavské náměstí zpět do Hybernské. Přitom volba Hybernské ulice není náhodná – Hibernia je totiž latinské pojmenování Irska.

V sobotu nahoďte zelenou a vydejte se do města popíjet zelená pivka. Protože jak tvrdí naši irští přátelé – Češi a Irové mají velmi podobný temperament i smysl pro humor a nejzelenější den v roce si umí společně pořádně užít.

Domů
Sdílet
Diskuse